Tumbaković 1. put o odlasku: Ponosan na rad, kaje se zbog CG

Fudbal 20. jan. 202108:43 > 17:37
Podeli:
Foto: Nova S

Bivši selektor fudbalera Srbije, Ljubiša Tumbaković, posle duže pauze se pojavio u javnosti, kao gost jutarnjeg programa na Nova S.

PROČITAJTE JOŠ

On se oporavio od koronavirusa, rekao je da je sve prošlo bez simptoma za 14 dana, potom se osvrnuo i na dolazak na klupu iz Crne Gore.

Ekskluzivno je na Nova S izneo i detalje rastanka, za koji smatra da je bio preran jer veruje da nije prepoznata njegova dugoročna ideja.

„Prvi put se pojavljujem, dugo sam u poslu i iskustveno, mislim da je bolje da sačekam neko vreme i analiziram sve što je urađeno u godinu i po dana, i da onda iznesem svoj stav po pitanju onog što je urađeno.  U poslu sam 30 godina, posle tri ili četiri godine je bilo pitanja da mogu postati selektor. Ja sam 25 godina bio kandidat, postao sam kad se najmanje očekivalo, posle Crne Gore. Nije to bila nagrada, moja reakcija je bila spontana i logična, da li je bila ispravna, pokazaće vreme. Mislim da nije bila ispravna, sa ljudima u Crnoj Gori sam imao sjajnu saradnju, to je bio mini doživljaj i lepa situacija svaki put kad dođem, a krivo mi je što se to desilo. Imao sam super konekciju sa Savićevićem i ostalima, mislim da je to bilo jedno razočarenje kod njih. Cela njihova predstava o meni kao čoveku i stručnjaku bila je drugačija. Ali ja se vraćam u državu svoju i grad, to je bilo spontano. Bilo je to opredeljenje ljudi da nastavim ono što je počeo Krstajić, da eventualno definišemo cilj i odemo na EP posle 20 godina. Sve se meri kroz krajnji cilj, ako to nisi uspeo, onda si neuspešan. Ja ne gledam tako, za sve je potrebno vreme. Turbulentnih godinu i po dana, interesantno je vreme kao faktor. Pandemija je poremetila termine, u poslednjih 10 meseci nisam video nijednog igrača, nisam imao konekciju osim telefonsku, nisam mogao da putujem da ih pogledam, da pričamo. Ta okupljanja su stvarno malo da se uradi, svaki rastanak ima dimenziju bola, i ovaj ima to. Nisam razočaran, ponosan sam na sve što sam uradio. Štab je profi pristupio radu, ali se radilo na temeljnom procesu koji traži vreme. To je trebalo da prepoznaju“, rekao je Tumbaković.

On se još jednom osvrnuo na uslove rada.

„Posao selektora je specifičan, vodiš igrače koje ne treniraš, a imaš odgovornost za njihovu tehničku i taktičku pripremu, a imaš pet puta po sedam dana. To je pet nedelja, eventualno šest. Stalno insistiram na tome, rekao sam kad sam došao, da približimo narod reprezentaciji i obrnuto. A to traži organizaciju cele strukture. Mi smo od 65 igrača došli do grupe igrača, hteli smo da napravimo model reprezentativca uz prepoznatljivost igre. To traži posebno vreme, a mi ga nismo imali“, naveo je Tumbaković faktor koji smatra otežavajućim.

On je naveo da nije zadovoljan tretmanom koji je na kraju imao.

„Nije prepoznata moja ideja, moj rad, ali ljudski smo se razišli. Ali i dalje mislim, da moramo da razmišljamo pozitivno i stručno i avangardno šta treba da se desi. Za razliku od mojih starijih kolega i koji su upali u mrežu provokativnih pitanja, ja ću pričati samo šta treba da se radi i organizuje. Dežurni treneri uvek komentarišu neuspeh i pričaju isto. Veliku pomoć u stvaranju rezultata imaju mediji, iako znam da niko ne može da nas hvali ako izgubimo od Škota, a pre toga si igrao protiv Norveške fantastično.“

Naveo je Tumbaković da je „dežurni krivac“.

„Nismo to prevazišli u tranziciji, uvek se krivac traži u trenerima, ja sam to prevazišao i to mene ne zanima. Ja nisam krivac, suštinski to mislim. Normalno je da trener preuzima odgovornost, on je dežurni krivac. Ja nisam ni počeo sa tim ciklusom takmičenja, samo sam nastavio. Nemam taj problem da to prihvatim, imam ideju da saopštim šta je napravljeno, i to sam sada hteo, ponosan sam na to što je napravljeno. Sposobnosti polivalentnih igrača možemo sada koristiti u raznim sistemima igre. Sama ideja je trebalo da se prepozna i da se  to nastavi. Biće dobro da novi selektor to prepozna i ako bude pratio šta smo detaljno dali izvršnom odboru, na 150 strana, to je detaljno analizirano šta je dobro i nije. Selektoru će biti lakše ako prepozna ideju. Mislim da već kasnimo, vreme je mnogo bitno u realizaciji ideja za novog selektora, da bi se ostvario rezultat.“

Bilo je reči i o izjavi Nemanje Matića da bi predsednik Aleksandar Vučić „trebalo da se pozabavi fudbalom“.

„Mislim da uloga predsednika treba da bude samo da prati sve to. To treba da rešavamo mi na nivou struke i njemu da prezentiramo. Kad neko napiše strategiju, onda može da dođe do predsednika i kaže, ovo je naša strategija za narednih 20 godina. Ovako hoćemo od kadrova i infrastrukture… Prošao sam ceo svet, u poslednje vreme sam u regionu igrao, Rumunija, Mađarska… Te zemlje su bile neki naš nivo, ne govorim o fudbalsku, već drugom momentu. Fasciniran sam šta su napravili Mađari, 26 stadiona imaju. Mi nemamo stadion kakav dolikuje po propisima FIFA i UEFA. Mi smo se ovde hvalili u vreme Toleta Karadžića kad dobijemo reflektore, sada smo se hvalili sređivanjem terena, ali ovo je 21. vek i to treba da bude normalno“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar