Foto: Profimedia, Starsport

Za istoriju i neki novi evropski poredak.

Sezona 2022/2023 ostaće upamćena kao jedna od najneobičnijih, i to ne samo kada je u pitanju Srbija, već čitava fudbalska Evropa, zahvaljujući pet ekipa koje su postigle izvanredne rezultate.

PROČITAJTE JOŠ...

Kada je sezona počinjala, niko u TSC-u i Čukaričkom verovatno nije ni sanjao da će, na kon poslednjeg kola plej-ofa, ne samo razdvojiti Crvenu zvezdu i Partizan na tabeli, već obezbediti mesto u grupnoj fazi bilo Lige Evrope, bilo Lige konferencija, ukoliko ne uspeju da dođu do takmičenja u čijim kvalifikacijama će igrati.

Iako su tokom većeg dela sezone bili u prednosti  uodnosu na Partizan, beogardski crno-beli su od 16. pa sve do 26. kola držali drugu poziciju, nakon čega je usledio niz očajnih rezultata, pa je Čukarički zahvaljujući dve pobede – u poslednjem kolu ligaškog dela i prvom plej-ofa – pomogao i sebi i TSC-u da na kraju sezone budu plasirani bolje od tima ih Humske.

Na kraju TSC će u kvalifikacije za Ligu šampiona i ima zagarantovanu Ligu Evrope, Čukarički kao trećeplasirani u plej-of za Ligu Evrope, ako ne prođe igraće Ligu konferencija…

Svakako sezona koja ovim klubovima može da pruži priliku da dobro zarade što od mečeva, što od mladih igrača „u izlogu“, te da se učvrste u samom vrhu srpskog fudbala.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

A dok TSC i Čukarički na ravne časti dele status hita sezone u srpskom fudbalu, i tri „lige petice“ mogu da se pohvale ovakvim uspehom.

Najviše će se pričati o podvigu Brajtona, člana Premiejr lige, koji je u svojoj 121 godinu dugoj istoriji prvi put došao do učešća u jednom evrokupu.

Brajton je u Premijer ligu ušao 2017. godine, od tad se uglavnom borio za opstanak, ali je nakon 15, 17, 15. i 16. mesta usledila sezona nade da mogu do nečev većeg i devete pozicije 2022, da bi godinu dana kasnije kao šestoplasirani stigli do Lige Evrope.

Neverovatan rezultat zabeležio je i Real Sosijedad. Nakon nešto slabijeg početka tim iz San Sebastijana je uhvatio sjajan ritam, te od 14. kola, kada je došao do treće pozicije, više nije ispao iz četiri najbolja, pa će jesen 2023. dočekati u Ligi šampiona, u koju se vraćaju nakon deset godina (poslednji put igrali u sezoni 2013/14). Posebno interesantno kod Sosijedada i Brajtona je što igraju izuzetno atraktivan, otvoren fudbal, te bi trebalo očekivati izuzetno zanimljive utakmice u narednoj sezoni, kada je u pitanju nastup ova dva tima u Evropi.

A u eliti će igrati i Union iz Berlina.

Iako je u jednom momentu izgledalo da bi mogli da ugroze Bajern u trci za šampionsku titulu, ipak su posustali, ali su uprkos tome izborili najbolji rezultat u istoriji kluba, pošto će prvi put nastupiti u Ligi šampiona.

Prethodno, na pet svojih nastupa u evrokupovima, tri puta su nastupili u Intertoto kupu (1967/68. i 1986/87), jednom u UEFA kupu (današnja Liga Evrope – 2001/02), Ligi konferencija (2021/22), te Ligi Evrope (2022/23 – stigli do osmine finala).

Pred nama je izuzetno zanimliva fudbalska jesen…

BONUS VIDEO Fudbaler pao u nesvest, Ronaldova reakcija će vas iznenaditi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar