EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Srpski fudbaler Dušan Vlahović prešao je pred vikend u Juventus i okončao epizodu transfer sapunice koja je trajala od jeseni.

Kao da je čitava priča izašla iz kuhinje „Televisa presenta“ iz Italije su svakog dana stizale različite informacije u vezi s tim hoće li Dušan ostajati u Fjorentini ili neće.

PROČITAJTE JOŠ

Klub iz Firence je na kraju na njemu zaradio tridesetotruko u odnosu na onih 1,95 miliona evra koje je platio Partizanu.

Juventus je, sa druge strane, svoju kasu olakšao za 81,6 miliona evra, čime je Vlahović učinio nekoliko stvari koje nije niko pre, kako u Srbiji, tako i u Italiji.

S jedne strane je postao najskuplje plaćeni igrač u istoriji srpskog fudbala, ali i u istoriji zimskog prelaznog roka u Italiji.

Nije mala stvar. Juventus ga je dočekao kao kralja, dao mu je sedmicu koju je doskora nosio Kristijano Ronaldo i na društvenim mrežama „pumpa“ priču haštagom „DV7“.

Stavio je Srbinu time neslućen pritisak na leđa. Dušan je to uradio i samom sebi, opasnim partijama u poslednjih godinu dana.

Od skromnog momka koji je pre dve godine skrenuo pažnju na sebe tako što je među prvima u Fjorentini zaglavio u karantinu, do napadačke „zveri“ oko koje se otimaju jaki i bogati klubovi.

Štošta se desilo u ovom vremenskom razmaku od nekih 700 dana. Dušan je dobio pravu priliku s jeseni 2020. godine i počeo je nemilice da trese mreže kad god mu se ukaže prilika.

Dušan Vlahović Foto:Nicolň Campo / ddp USA / Profimedia

Dao je 49 golova za Fjorentinu u svim takmičenjima, na ukupno 108 utakmica. Manje od godinu dana od kada je postao standardno rešenje u napadu „viole“, kao bomba je odjeknula informacija da neće da produži ugovor.

Iz kluba su preko medija pričali da neće dozvoliti menadžerima da ucenjuju Fjorentinu, u priči o agentima se spominjalo i ime sina predsednika Srbije, a italijanski fudbalski insajderi od oktobra pričaju da će Vlahović u Juventus.

To se i ostvarilo na kraju. Uz mnogo pompe, Dušan je oborio rekord Luke Jovića kao najskuplje plaćeni Srbin u istoriji fudbala.

Dušan Vlahović izjednačio rekord Kristijana Ronalda
Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Luku je Real Madrid platio 63 miliona evra na leto 2019. kada ga je kupovao od Ajntrahta iz Frankfurta. Nažalost, Luka do sada nije ponovio tu formu koju je imao u Nemačkoj.

Vlahović možda delom i zbog toga nije hteo drastično da menja sredinu i zemlju. Imao je ponuda iz Engleske, bili su zainteresovani i Totenhem i Arsenal.

„Tobdžije“ su najjače i zagrizle, ali je pitanje šta bi mogao da uradi tamo, jer je Arsenal daleko od onog standardnog člana „velike četvorke“ engleskog fudbala.

Pored ovog rekorda, Vlahović je oborio i rekord italijanskog fudbala. Nijedan klub u januaru nije platio igrača toliko koliko je Juventus ove zime platio Srbina.

I to je postao duplo skuplji! Poređenja radi, Paketu je Milan platio 38,4 miliona evra, Dejan Kuluševski je kupljen za 35 miliona evra, Kšištof Pjontek je doveden u Milan za 35 miliona evra.

Inter je Kristijana Eriksena i Klarensa Sedorfa plaćao 27, odnosno 24 miliona evra. Zima je osetljiv prelazni rok jer igrač usred sezone mora da se privikava na novu sredinu.

Zato će i Dušan biti pod dodatnim pritiskom, posebno uzevši u obzir sumu koja je za njega plaćena. Da ne stanemo tu, od njega su u januaru više plaćani samo igrači kakvi su Virdžil van Dajk i Filipe Kutinjo.

Foto: Screenshot/Instagram vlahovicdusan
Foto: Screenshot/Instagram vlahovicdusan

Prvi je vanserijski uspeo da se snađe u Liverpulu, drugi već godinama „luta“ po Evropi. Iza sebe je Vlahović ostavio imena kakva su Obamejang, Bruno Fernandeš, Fernando Tores, Dijego Kosta, Ajmerik Laport i mnogi drugi igrači.

Kada se pogleda lista najskupljih transfera u Italiji, uopšte, Vlahović je tu na četvrtom mestu iza Kristijana Ronalda (117 miliona evra), Gonzala Iguaina (90 miliona evra) i Matijsa de Lihta (85,5 miliona).

Zanimljivo je da je sve ove transfere plaćao Juventus prethodnih godina. Srpski igrač je i najskuplji u ovom prelaznom roku u svim ligama.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Iza njega je Feran Tores koga je Barselona platila 55 miliona evra, Liverpul je Luisa Dijaza doveo za 45 miliona evra, a Bruno Gimaraeš je otišao u Njukasl za 42,1 milion evra.

Višestruko je skuplji i od svih Italijana zajedno u ovom prelaznom roku, gde je Kelvin Jeboa jedini za čije je usluge dato šest i po miliona evra kada je prelazio u Đenou.

Sve navedeno sugeriše da pred Vlahovićem nije nimalo lak nastavak sezone, jer će morati i da popuni velike cipele Kristijana Ronalda i da opravda svaki uloženi evro, što u ovom timu Juventusa neće biti uvek prijatno.

BONUS VIDEO: Gol Vlahovića u meču Azerbejdžana i Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar