Pep Gvardiola i Žoze Murinjo Foto: Insidefoto / ddp USA / Profimedia, Kevin Quigley / Solo / Profimedia

Fudbal je od početka 21. veka izrastao u treću najveću industriju na svetu nakon posla sa naftom i najsavremenijom tehnologijom. Stručnjaci se slažu da se milioni najbrže "okreću" u fudbalu, a ni milijardi više nisu izolovani slučajevi. Otud i ne čudi što su neki trener tokom karijere potrošili pravo bogatstvo.

Navijači su već navikli da se u svakom trenutku govori o izdvojenim milionima za nekog igrača. Bilo da je u pitanju superzvezda ili igrač koji spada u red prosečnih gotovo bez izuzetka su u pitanje desetine miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

Koliko smo samo često puta čitali različite igre poređenja, pa je računato koliko Mesi zaradi nakon jednog treptaja oka ili koliko zaradi dok otključava vrata stana.

Ipak, sve ove transfere aminuju treneri, pogotovo u Engleskoj gde većina njih nosi titulu menadžera, tačnije obavljaju i posao sportskog direktora.

U takvoj situaciji se najbolje snašao Žoze Murinjo koji je na pojačanja potrošio ubedljivo najviše. Harizmatični Portugalac je radio u klubovima kojima nije problem da bogato plate igrače (Real Madrid, Čelsi, Mančester junajted), pa otud i ne čudi što je na transfere potrošio čak 1,76 milijardi evra i jedini je trener na listi koji je potpisao ugovore sa više od sto fudbalera (104).

Murinjo je bio čovek kog je Roman Abramovič video kao čoveka koji će mu doneti velike trofeje, a za to mu je dao gotovo odrešene ruke. Već je u Čelsiju od 2004. do 2010. Murinjo dovodio igrače i trošio mnogo novca, a najskuplji je svakako miljenik ruskog oligarha Andrej Ševčenko koji je 2006. godine plaćen 46,1 miliona evra.

Žoze Murinjo dovodi Matića
Žoze Murinjo; Foto: EPA-EFE/Neil Hall / POOL

Ipak, njegovo najskuplje pojačanje je Pol Pogba koji je 2016. godine pojačao Mančester junajted iz Juventusa u transferu od 110,6 miliona evra. Četvrto mesto na listi zauzima naš Nemanja Matić, koji je jedan od omiljenih igrača Portugalca, a njegov transfer je koštao 47 miliona evra.

Drugo mesto na listi zauzima Pep Gvardiola, kog mnogi smatraju najboljim trenerom današnjice. Gde god da je radio osvajao je niz trofeja, a sada pokušava da dominaciju Mančester sitija na tlu Engleske proširi na čitavu Evropu. Prošle sezone ga je Čelsi sprečio da donese istorijsku titulu Lige šampiona, pa je već ovog leta došao trenutak za rekonstrukciju startne postave.

Španac je ukupno potrošio 1,59 milijardi na 67 potpisa, a poslednji je ujedno i najskuplji.

Džek Griliš je za 120 miliona evra stigao u plavi deo Mančestera, a očekuje se da bi Siti mogao da završi i Harija Kejna. U Barseloni je najviše novca Gvardiola potrošio na dovođenje Zlatana Ibrahimovića iz Intera (72 miliona i Samjuel Eto).

Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Nimalo neočekivano treće mesto na listi zauzima menadžer koji je radio u zlatnom dobu Milana kada je Silvio Berluskoni nemilice trošio novac, sarađivao sa Abramovičem u Čelsiju, bio jedan od vizionara novog PSŽ i Bajerna, ali i čovek koji je prekinuo post Real Madrida u Ligi šampiona. Karlo Ančeloti je potrošio 1,37 milijardi za 88 igrača (Manuel Pelegrini je četvrti na listi, za isti broj potpisa je plasirao 1,16 milijardi).

Ančeloti je kroz karijeru imao nekoliko spektakluarnih transfera, ali nijedan nije protresao planetu poput dolaska Gareta Bejla za 101 miliona evra. U Real je doveo i Hamesa Rodrigeza za 75 miliona nakon Mundijala na kom je bio najbolji strelac, u Čelsiju je najviše platio Fernanda Toresa (58,5 miliona), u Pari Sen Žermenu Tijaga Silvu (42), a u Bajernu Korentina Tolisoa (41,5 miliona).

Treneri koji su najviše trošili u 21. veku

1. Žoze Murinjo: 1,76 milijardi evra, 104 potpisa

2. Pep Gvardiola: 1,59 milijardi, 67 potpisa

3. Karlo Ančeloti: 1,37 miljardi, 88 potpisa

4. Manuel Pelegrini: 1,16 milijardi, 88 potpisa

5. Masimilijano Alegri: 1,06 milijardi, 96 potpisa

6. Dijego Simoene: 985 miliona, 68 potpisa

7. Antonio Konte: 944 miliona, 84 potpisa

8. Arsen Venger: 891 miliona, 84 potpisa

9. Erneto Valverde: 864 miliona, 53 potpisa

10. Unaj Emeri: 846 miliona, 73 potpisa

Bonus video: VAR tehnologija testirana u Fudbalskom savezu Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar