Samir Handanović i Jan Oblak. Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia, MatchDay Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

U NBA godinama važi nepisano pravilo da "odbrana donosi titule", a ova krilatica važi i u svim ostalim sportovima. Ipak, gotovo nikada se to nije ocrtalo tako jasno, kao ove sezone u ligama petice.

PROČITAJTE JOŠ

Iako će navijači često heroje videti u napadačima, ove sezone je bilo evidentno da je ključan bio odbrambeni učinak za podizanje trofeja.

Uostalom, pogledajmo prvo najbolje strelce najboljih evropskih liga.

Nimalo iznenađujuće je najefikasniji igrač Evrope Robert Levandovski, fudbaler koji je pokupio gotovo sva individualna priznanja. Iako je bio povređen gotovo mesec dana poljska gol-mašina uspela je da upiše 41 pogodak i tako sruši još jedan rekord Gerda Milera, iako su ga nemački mediji gotovo molili da to ne učini.

Bajern je nastavio vladavinu (neki bi rekli i teror) u Bundesliji i stigao do devet uzastopne titule, a koliko je nadmoć ove ekipe svedoči da jedino Bajernov golman Manuel Nojer nije imao najviše utakmica bez primljenog gola od šampiona u ligama petice. Naime, više takvih mečeva je upisao njegov kolega iz Lajpciga Peter Gulaši (15 mečeva bez primljenog pogotka), pa i ne čudi što je ovaj tim završio kao drugoplasiran.

Ipak, na ostalim primerima u najvećim ligama možemo jasno videti obrazac, ko je imao najbolju odbranu i najboljeg golmana bez izuzetka je stigao do titule šampiona.

To se sjajno vidi na primeru francuskog prvenstva jer je PSŽ propustio da osvoji titulu (iako ima 5,5 puta veći budžet od prvog sledećeg tima u prvenstvu) i pored toga što je Kilijan Mbape spakovao 26 pogotka. Lil je uspeo da šokira Evropu i dođe do trofeja, a tajni sastojak je još jednom bio golman. Majk Megnjan je sakupio čak 21 meč bez primljenog gola i po tome mu nema ravnog u najboljim ligama Evrope.

Sličan obrazac vidimo i u Španiji gde je Mesi još jednom pokupio nagradu za najboljeg strelca sa 30 golova, ali je titula otišla u Madrid. Ovog puta je Atletiko završio i ispred Atletika, a jedan od ključnih razloga je što na golu imaju možda i najboljeg golmana sveta. Jan Oblak je čak 18 mečeva završio bez primljenog gola.

Četa Čola Simeonea još jednom je napravila iznenađenje u Španiji i uspela da izdrži sve nalete rivala, a jedan od ključnih sastojaka bio je i silno motivisani Luis Suarez koji je spakovao 21 gol u Primeri.

U Seriji A je sasvim očekivano najbolji strelac Kristijano Ronaldo sa 29 golova, ali je Juventus završio kao četvrti nakon devet uzastopnih trofeja. Inter je uspeo da osvoji prvu titulu nakon 2010. godine pod vođstvom Antonija Kontea (već napustio klub), a ključna je bila uloga još jednog slovenačkog golmana. Samir Handanović je sakupio 14 mečeva bez primljenog gola.

U Premijer ligi je Hari Kejn pokupio nagrade za najboljeg asistenta i strelca sa 23 golova, ali je Totenhem završio kao sedmi… Ipak, Pep Gvardiola je na vreme pročitao sve slabosti tima, pa je Ederson na kraju sakupio čak 19 mečeva bez primljenog gola.

Ovog puta je veliko podršku imao u Dijažu, najskupljem defanzivcu Mančester sitija, koji je podigao defanzivu na novi nivo što se vidi i po uspehu u Ligi šampiona.

Otuda i ne čudi što cene za najbolje defanzivce i golmane skaču iz godine u godinu. Samo prava pojačanja u defanzivi garantuju uspehe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare