Foto: EPA-EFE/John Sibley / POOL

Svaki prelazni rok u fudbalu poslednjih godina je priča o stotoinama miliona evra potrošenih na transfere igrača. Ponekad je teško uopšte voditi evidenciju koji broj fudbalera promeni sredinu u toku samo jednog dana, a u centru pažnje budu samo oni najveći transferi.

FIFA je u javnosti predstavila dokument koji se bavi retrospektivom svih transfera u periodu od 2011. do 2020. godine u kojem su obuhvatili sve aspekte fudbalskog tržišta od visine transfera, do provizija koju uzimaju agenti, kao i veliki broj drugih detalja.

PROČITAJTE JOŠ

Kada govorimo o fudbalskoj pijaci, jedan od najzanimljivijih podataka je da su igrači sa srpskim državljanstvom u samom vrhu po broju obavljenih transfera u drugoj deceniji 21. veka.

U tom periodu je širom sveta izvršeno 3.576 transfera srpskih fudbalera, što znači da godišnje u proseku oko 350 igrača srpske nacionalnosti promeni sredinu. Po tom parametru, naši igrači se nalaze na osmom mestu u proteklom periodu.

Neprikosnoveni su po tom pitanju Brazilci jer je u istom periodu izvršeno čak 15.128 transfera fudbalera koji imaju brazilsko državljanstvo. Prvi sledeći na listi po broju transfera su argentinski fudbaleri čijih transfera je bilo duplo manje – 7.444.

Kada su u pitanju igrači poreklom iz Evrope, najviše je bilo transfera Britanskih igrača. Tu je dobrim delom zaslužna i činjenica da Englezi imaju i najviše profesionalnih klubova, a u nižim rangovima igraju mahom Britanci.

Više od srpskih fudbalera je bilo transfera Francuza, Kolumbijaca, Španaca i Nigerijaca što Srbe čini četvrtom najbrojnijom evropskom nacijom u ovoj kategoriji.

Što se tiče zemalja iz okruženja najbliži su bili hrvatski fudbaleri sa ukupno 2.663 transfera.

Međutim, kada govorimo o vrednosti svih transfera raspoređenih po nacionalnostima, tu su se srpski fudbaleri kotiraju mnogo lošije.

Iako su osmi po broju u prošloj deceniji, po vrednosti tih transfera se nalaze na 14. poziciji.

Opet su nepriksonoveni Brazilci jer je za njihove transfere potrošeno 7,07 milijardi dolara, dok su drugi Francuzi za čije je dovođenje potrošeno 4,49 milijardi dolara. U klubu milijardera se nalazi još jedanaest nacija, a prvi ispod crte su fudbaleri Srbije čija je ukupna vrednost na tržištu iznosila 847,1 milion evra u periodu od deset godina.

Foto: EPA-EFE/John Sibley

U toj kategoriji su hrvatski fudbaleri nadmašili Srbiju jer je za 913 transfera manje napravljenih, plaćeno 249,6 miliona dolara više.

Treba istaći da su neki fudbaleri imali i više transfera u tom vremenskom periodu i tako višestruko doprineli ovom učinku.

Tako je na primer Nemanja Matić 2014. godine prešao iz Benfike u Čelsi za 25 miliona evra, da bi za 44.7 miliona evra prešao iz Čelsija u Mančester junajted, a Aleksandar Mitrović prvo za 18,5 miliona evra prešao iz Anderlehta u Njukasl, a onda za 30,2 miliona evra iz Njukasla prešao u Fulam.

Tako su samo njih dvojica u tom peridou u četiri različita transfera plaćeni 118,4 miliona evra.

Kada su srpski klubovi u pitanju, oni su potrošili ogromnih 100 miliona dolara, a ništa manje nije fascinantna činjenica da su fudbalski agenti širom sveta zaradili od provizija 3,5 miliona evra.

Jasno je iz svih podataka da je fudbal iz godine u godinu biznis u kome se okreću sve veće cifre i sve je veći promet igrača i njihovih usluga.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar