Kristijano Ronaldo i Horhe Mendeš
Foto: EPA-EFE/KIKO HUESCA

FIFA je objavila ogroman dokument u kome se pravi presek stanja u prethodnoj deceniji (od 2011. do 2020. godine), a koji samo potvrđuje da je fudbal jedan od najisplativijih industrija 21. veka. U takvoj situaciji se sve bolje snalazi oni koji brinu o karijerama pojedinaca i ugovaraju astronomske transfere.

PROČITAJTE JOŠ

Fudbalski agenti se često doživljavaju samo kao ostrašćeni profiteri, a ne kao ljudi koji rade u interesu klijenta. Ipak, mnogi će reći da im i zavide zbog toga što „ne rade ništa“, a, ipak, uspevaju da zarade velike svote novca.

Do ovog izveštaja FIFA nije bilo do kraja poznato kolike su svote u pitanju, ali sada će mnogima ovaj posao biti još zanimljiviji.

Ukupno su agenti širom sveta samo od provizija dobili oko 3,5 milijardi dolara. To je ogromna svota novca, a obično su njihove zarade bili samo fragment nekog većeg posla.

Agenti su integralni deo fudbalskog tržišta i imaju sve više uticaja, ali i novca od transfera igrača. Često tu ima nekoliko velikih imena poput Mina Rajole ili Horhea Mendeša, dok su ostali često manje poznati široj javnosti.

Ipak, ukoliko neko želi da se uključi u ovaj posao sada je pravi trenutak. Ovaj grana prosto „cveta“ i beleži rast iz godine u godinu, pa čak i u trenucima kada se planeta suočava sa pandemijom koronavirusa.

Od ukupnog broja transfera su menadžeri bili uključeni tek u 5,5 odsto prelazaka, tačnije u oko 605 poslova. Ipak, porast je stalan i konstantan, pa čak i u trenutku kada se smanjio broj prelazaka igrača u 2020. godini kada je i fudbal u jednom trenutku bio na „hlađenju“.

Agenti su najponosniji na 2017. godinu kada je kroz njihove ruke prošlo 9,5 odsto svih transfera (tačno 1.367 potpisa), a kasnije se povećavao broj prelazaka (očekivana posledica većeg uticaja menadžera) dok je procenat pomalo pao.

Poslednja godina za koju postoji izveštaj (2020.) svedoči da su agenti stali na 9,3 odsto svih transfera (1.447), a to je posebno impresivno kada se zna koliko je to bila izazovna godina po čitavu planetu.

Ukoliko vam ove brojke ne govore dovoljno o njihovom uticaju to će najbolji reći novac.

Tokom 2011. godine su agenti zaradili 131,1 milion dolara od provizija za transfere igrača. Taj broj je brzo počeo da raste, pa je od 2016. do 2019. godine prosto eksplodirao. Sa 292,9 u 2015. godini, već godinu dana kasnije se skače na vrtoglavih 380,3, 12 meseci kasnije na 441,3, zatim 535,9 miliona, da bi u 2019. godini agenti zaradili čak 640,5 miliona dolara.

Da nije bilo koronavirusa gotovo sigurno bi taj rekord bio oboren jer je i prelazni rok izgledao potpuno atipično. Tokom 2020. godine su agenti prihodovali od provizija „tek“ 483,5 miliona dolara, gotovo 160 manje nego samo godinu dana ranije.

BONUS VIDEO: Pčele napravile haos na fudbalskoj utakmici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar