Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Kako se približava Nova godina, tako se i zakuvavaju planovi igrača koji će moći da vagaju hoće li ostajati u svojim klubovima, ili "podići sidro".

Ništa drugačije nije ni sa Srbima, od kojih većina na tržištu vredi milione, a njihova imena su vam dobro poznata.

PROČITAJTE JOŠ:

Filip Đuričić predvodi „ekipu“ najskupljih srpskih igrača koji pred prvi januar mogu već da razmišljaju o narednom angažmanu.

Đuričić je prošle godine u ovo vreme bio pre zimu bio u veoma dobroj formi i možda je najviše šmeka davao igri reprezentacije po krilima.

Danas Filip nema siguran ugovor u Sasuolu, povređen je i vrednost mu je pala sa devet na sedam miliona evra.

On je imao manju rupturu mišića koja ga do sada odvaja od terena dva meseca i nedavno je objasnio da je povreda pogoršana time što je hteo da se pre vremena vrati na teren.

Za sada nema indicija da će produžavati ugovor sa Sasuolom, dok se paralelno čuju glasovi da možda ode u Holandiju i Fejenord.

Đuričić u Holandiji nije nepoznat i tamo je bio od 2009. do 2013. godine igrajući za Herenven. Italijani pišu da mu je ponuda Sasuola na stolu, ali ne navode pod kojim uslovima.

Drugi najskuplji srpski igrač koji postaje slobodan je Adem Ljajić. Od igrača koga su pozdravljali navijači Bešiktaša, za nešto više od dve godine došao je do toga da bude višak u klubu.

ljajić
Foto: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Nekadašnji as Partizana ima 30 godina i prema Transfermarketu vredi 3,8 miliona evra, a svoju karijeru bi mogao da restartuje u Bašakšehiru.

Tako bar javljaju turski mediji, koji tvrde da je rastanak sa Bešiktašom neminovan i da Ljajić sigurno ide. U svom sadašnjem klubu je daleko od standardnog.

Mnogo teža je opcija da dođe u Partizan, iako bi tu izvesno mogao da doprinese i znanjem i iskustvom.

Treći srpski fudbaler kome ističe ugovor na leto je Miloš Veljković. Igrač Verdera vredi tri miliona evra i postoje glasine da bi mogao u Trabzon.

Miloš Veljković; Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Veljković je bio jedan od pouzdanijih pojedinaca u meču sa Portugalom u Lisabonu, iskoristio je šansu koju mu je dao Dragan Stojković Piksi, a standardan je i u Verderu, pa ne bi trebalo da ima problema sa narednim angažmanom – bilo da ostane u Bremenu, ili da ode dalje.

Četvrti i peti na listi su bekovi Crvene zvezde, Milan Gajić i Milan Rodić. Gajić vredi 2,8 miliona, Rodić 300 hiljada evra manje.

Pozicija beka, posebno mesta gde igra Rodić, deficitarna je već neko vreme zbog čega crveno-beli zapadaju u probleme kada Rodića nema.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Tu je već četiri i po godine, proveren je igrač, najstandardniji je uz Aleksandra Dragovića i verovatno će biti prioritet Mitra Mrkele kada se budu produžavali ugovori.

Što se tiče Gajića, on je u Ljutice Bogdana skoro tri godine i kada dobije šansu, uglavnom je iskoristi.

Ove sezone je odigrao 24 meča, ali nije tako siguran kao Rodić, pa on možda i ode iz redova srpskog šampiona.

Lazar Marković je šesti najskuplji srpski igrač kom ističe ugovor i njemu ne ide u prilog povreda ramena koju je doživeo na meču sa Florom.

Foto: Starsport

Markec je skočio na dva i po miliona evra, zahvaljujući dobrim partijama, a sa 27 godina još ima vremena da „zabode“ dobar ugovor i u inostranstvu.

Pitanje je samo koliko će ostati zdrav, ali i kako će se sezona završiti i hoće li Partizan sačuvati prednost nad Zvezdom.

Sledi ga Nemanja Radoja. Igrač Levantea ima 28 godina, nedavno je pauzirao zbog toga što je dobio pozitivan test na koronavirus, a ove sezone odigrao je samo devet mečeva.

I pre dve i po godine je došao iz Selte kao slobodan igrač, pa će on po svoj prilici tražiti novu sredinu.

Foto: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Mihailo Ristić je u nešto povoljnijoj poziciji u Monpeljeu. Igrač koji vredi dva i po miliona evra je baš protiv Anžea pre nedelju dana dao gol, a bio je akter u 18 od 19 prethodnih utakmica prvenstva.

To pokazuje da u klubu računaju na njega, pa bi mogao da produži ugovor i ostane. Stigao je u Francusku iz Krasnodara 2019.

Danijel Aleksić, Miloš Jojić i Mile Svilar kompletiraju spisak od 11 srpskih igrača koji postaju slobodni da biraju novu sredinu od prvog januara.

Foto: Starsport

Aleksiću je tržišna vrednost 2,2 miliona evra, već dve i po godine je u Bašakšehiru i ove sezone je dao tri gola na 16 odigranih utakmica.

Ima i isto toliko asistencija. Jedno vreme je žario i palio svojim potezima, ali sada ne bi čudilo ako bi nastavio dalje.

Jojić vredi dva miliona evra i u poslednje vreme je značajno podigao nivo svoje forme igrajući u Partizanu.

Mile Svilar; Foto: EPA-EFE/ANTÓNIO COTRIM

S jedne strane to mu garantuje sigurnu rolu u Partizanu, ali sa druge može da bude i odskočna daska za još neki dobar ugovor „preko grane“.

Svilar je 11. igrač na ovoj listi. Momak koji je skorije postao reprezentativac Srbije vredi dva miliona evra i uskoro mu ističe ugovor sa Benfikom.

Dvadesetdvogodišnjak je još 2017. stigao iz Anderlehta u Benfiku, a ove sezone je odigrao sedam utakmica.

O njemu se prethodnih dana spekulisalo da će biti zamena za Milana Borjana, ako kapiten napusti Crvenu zvezdu.

BONUS VIDEO: Mohamed Salah se obrukao, promašio prazan gol

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram