Toni Perkins Foto: Privatna arhiva

Kada je fudbal u pitanju, ne postoji zemlja na svetu koja može da ponudi nešto slično Engleskoj.

Ljubav prema klubovima neretko ide do nivoa fanatizma, navijačima klubovi predstavljaju gotovo čitav život, a svoje mesto u folkloru ostrvske najvažnije sporedne stvari na svetu pronašao je i beogradski Partizan.

PROČITAJTE JOŠ...

I sve to zahvaljujući čoveku koji se zove Toni Perkins.

Toni, inače rođen u Notingemu i veliki fan tamošnjeg niželigaša, Nots Kauntija, kluba crno-belih boja osnovanog 1862. godine, odlučio je da u svom gradu otvori pab po imenu – Partizan.

Upravo su crno-beli bili inspiracija za ime lokala koji je Perkins otvorio u svom gradu, a kako je do toga došlo Perkins se prisetio u razgovoru za Nova.rs.

Toni, kako ste uopšte došao u dodir sa Partizanom?

„To je bilo 1990. godine. Igrači Nots Kauntija do 19 godina igrali su na jednom turniru u bivšoj Jugoslaviji, tačnije u Rijeci. U polufinalu na Kantridi rival je bio Partizan. Igrali su u crno-belim dresovima i zainteresovao sam se. Pobedili smo tada na penale, ali smo izgubili finale od Hajduka iz Splita“.

Od tada je prošlo preko tri decenije, zašto vam je baš Partizan poslužio kao inspiracija?

„Pokušavao sam da pronađem originalno ime za pab, i mislio sam – zašto da ga ne nazovem po svojoj strasti za fudbalskim klubom? Sem pivare u Londonu koja se zove Partizan ne znam nijedno drugo mesto sa tim imenom“.

Foto: Privatna arhiva

I, kakve su bile prve reakcije javnosti? Da li ste imali goste iz bivše Jugoslavije?

„Generalno, javnost je poprilično zainteresovana za pab. Stalno me pitaju zašto sam dao takvo ime lokalu. A imao sam i goste iz tih krajeva – dvoje Srba, dvoje Bosanaca i Hrvata. Nažalost, troje ih navija za Zvezdu, jedan je nezainteresovan za fudbal i jedan je partizanovac…“

A kako lokalci reaguju, i šta mogu da saznaju o Partizanu ili Srbiji dolaskom u vaš lokal?

„Mogu da me pitaju o Srbiji nekoliko pitanja. Bio sam tamo nekoliko puta od 2008. godine, ali nisam otkako je počela pandemija. Takođe, imam i knjigu posvećenu istoriji „grobara“ od 1945. do 2005. godine na polici. Ukoliko ne znaju da čitaju srpski, mogu da gledaju slike“.

Foto: Privatna arhiva

Kog igrača iz Partizana biste izdvojili?

„Sašu Ilića. Njegova lojalnost klubu je nešto neverovatno. Pogotovo jer u današnje vreme igrači dolaze i odlaze iz klubova kao na pokretnoj traci. Iz aktuelne generacije nemam nekoga koga bih posebno izdvojio, više podržavam crno-bele boje“.

A, koje fudbalske utakmice su vam ostale u sećanju?

„Pratio sam Partizan po Evropi, bio sam u Alkmaru dva puta, gledao sam Budućnost, Videoton, Dinamo Kijev, plus utakmice na Ostrvu – Midlzbro, Ril, Konas Kvej Nomadse, Mančester junajted, Totenhem, Arsenal… Ipak, najjači utisak su ostavile utakmice sa Crvenom zvezdom. Posebno pamtim dve – kada su na tribinama bile žene narikače, i kada su zapaljene tribine na Zvezdinom stadionu“, zaključio je Perkins.

Bonus video: Žestoka tuča navijača Dinama i Legije u Zagrebu 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar