Fudbal bez publike, bez atmosfere, bez svega onoga što ga krasi, nije fudbal
Stadion "Rajko Mitić" uoči meča Crvena zvezda - Evropa; Foto: Nova.rs/Nebojša Todorović

Mirno, tiho, mračno, a spremala se evropska utakmica. Za sat vremena. Nikad sablasnije nije bilo oko "Marakane", a ton svemu davala je letnja kiša usred avgusta.

Neko će reći da se već navikavamo na utakmice pod koronom. Maske, merenje temperature, drugačiji pozdravi od naviknutih kad se sretnemo na stadionu…

Ipak, Evropa nosi posebnu čar, pa kao da smo očekivali da sve bude nekako drugačije u odnosu na Superligu. Nažalost, trenutno ne postoji više fudbal kakav smo znali i izvesno je da ga još dugo neće biti.

PROČITAJTE JOŠ

Dugo iz ove perspektive je i svaki novi dan, mesec, bez publike, bez prave atmosfere, bez prodavaca semenki oko stadiona, gužve – svega što krasi jednu fudbalsku utakmicu.

Bolje da se igra nego da se ne igra, ali… Ovo sad nije fudbal.

Ovo je neka loša, nametnuta, bleda kopija kao zamena koja ne drži pažnju.

Crvena zvezda je dočekala Evropu sa Gibraltara (5:0) i plasirala se u 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, a „Marakana“ nikad čudnije nije izgledala.

Samo dva policijska auta viđena su ispred stadiona, inače bi ih bilo 222. Nema ko kome da traži kartu više, nema prodavaca šalova, zastavica, nema kontrole na svakom ćošku, mogli ste da se parkirate gde hoćete.

Sve je bilo – čudno. Bukvalno sam stajao sam, bez ikoga oko sebe i na propisnoj, i na nepropisnoj udaljenosti, da preko pešačkog prelaza pređem ulicu Ljutice Bogdana, kao u nekom lošem filmu.

Upitnik
Foto: Nova.rs/N.T.

I sve je, koliko je moguće, bilo podređeno zdravstveno-bezbednosnim merama usled pandemije. Zato se svima prilikom ulaza u „Medija centar“ merila temperatura, uz obavezno popunjavanje formulara, kako bi se izbeglo širenje virusa Covid-19.

Obično bi na evropskim utakmicama bilo prisutno nekoliko desetina novinara, sada je taj broj bio sveden zbog UEFA propisa oko obaveznog razmaka između predstavnika sedme sile.

Nije bilo neobično da se dovikujemo među sobom, kao što su mogle da se čuju i instrukcije trenera Dejana Stankovića, odnosno kapitena Milana Borjana, koji je često usmeravao saigrače.

PROČITAJTE JOŠ Stanković otkrio šta je rekao igračima da slome Evropu

Novinarska loža Marakana
Foto: Nova.rs/N.T.

Zato su i mesta namenjena medijima bila označena koja su za sedenje, a koja nisu, zbog čega su cela dva reda bila prazna.

Prazne su bile i tribine, pa publika nije mogla uživo da prati evropsku premijeru. Nije imao ko, izuzev rezervnih igrača i predstavnika klubova, da uživa u pet golova, od čega su prva dva bila posle ofsajda i faula prema mišljenju gostujućeg trenera Eskobara Obrera.

Zvezda je pobedila i prošla dalje, uspešno započela novu borbu za Ligu šampiona, samo fudbal bez publike, bez atmosfere, bez svega onoga što ga krasi, nije fudbal.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare