Taribo Vest; Foto: EPA PHOTO/EPA/SASA STANKOVIC

Legendarni nigerijski fudbaler Taribo Vest, koji je svojevremeno igrao za Partizan, danas je na čelu crkve koju je 2014. godine osnovao u Lagosu. Bivši štoper Milana i Intera prisetio se uzroka eliminacije "Super orlova" s Mundijala u Francuskoj 1998. godine.

O fudbalskoj karijeri Tariba Vest komotno bi mogla da se napiše knjiga i bio bi to bestseler, a mogao bi da se snimi i film.

PROČITAJTE JOŠ

Oduvek je stameni defanzivac pojavom na terenu privlačio pažnju, počev od ludačke frizure, preko stila oblačenja, pa sve do one čuvene priče s krštenicom. Navodno, imao je daleko više godina nego što je predstavljeno klubovima za koje je igrao. Između ostalog Milan, Inter, Partizan.

Nakon što je rešio da okači kopačke o klin, Taribo Vest se posvetio religiji. Pre šest godina u Lagosu je osnovao crkvu i otišao među sveštenike.

Naučio je i alternativnu medicinu, pa u Africi baca ljude u nesvest, a navodno su nakon toga izlečeni.

Ovoga puta Vest je „otvorio dušu“ i pričao o tome zbog čega je Nigerija podbacila na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine u duelu sa Danskom u osmini finala (4:1).

„Čuo sam kako su pojedini igrači išli u noćne klubove tokom Svetskog prvenstva. Iskreno, ne znam za to, ali znam da su neki igrači dovodili žene u kamp. Video sam to sopstvenim očima. Bile su to Afrikanke, navijačice koje su bile zaljubljene u naše momke. Nije bilo teško namamiti ih u sobu. Zato pojedini igrači nisu imali snage protiv Danske. Bili su umorni jer su noć proveli s tim ženama. Vikao sam na njih na terenu, bio sam baš ljut“, rekao je Vest.

Vest u duelu s Mijatovićem; Foto: EPA

Podsetimo, osim Vesta za čuvenu generaciju Nigerije, koju je vodio jugoslovenski stručnjak Bora Milutinović, igrali su Kanu, Okoča, Babangida, Oliseh, Finidi Džordž, Babajaro, Ikpeba.

Njima su očigledno žene „došle glave“ na putu ka najboljem rezultatu na svetskim prvenstvima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram