Foto Srdjan Stevanovic / Starsport

Taribo Vest je ostati u sećanju navijača Partizana kao čovek koji je praktično sa jednom nogom igrao u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

I uspeo da pomogne, te da se kasnije, iako u godinama, gotovo ravnopravno nosi sa zvezdama poput Ronalda, Raula…

PROČITAJTE JOŠ

Nigerijac se po završetku fudbalske karijere posvetio religiji, odnosno crkvi koju je osnovao još kao aktivan igrač.

Kako je nedavno rekao za lokalni „The Punch“, njegova crkva, za vreme dok je igrao u Interu, bila utočište za beskućnike i Nigerijke koje su u Italiju odvođene kao prostitutke.

„Bog nam kaže da sve što steknemo treba da uložimo kako bismo poboljšali život ljudi koji nisu privilegovani, naričito onih koje je društvo otpisalo. Život u Evropi nije lak, to je kao jedna velika zemlja ekonomskih izbeglica. Imali smo mnogo izbeglica koje su dolazile svakoga dana u crkvu. Mnogo njih nije imalo gde da spava, nisu imali dokumenta niti način da uđu u društvo“, rekao je Vest.

On je uporedio stvari u Evropi sa okolnostima u Nigeriji.

Foto: EPA PHOTO/DAL ZENNARO

„Ovde zakoni ne važe. U Italiji moraš da prođeš kroz proceduru koja će utvrditi da je sve u redu, potom platiš porez i sve bude u redu. Moja ličnost je pomogla tamo, pomogao sam mnogim ljudima. U kontaktu sam sa mnogima“, istakao je Vest.

A kako je fudbaler dobio želju da se posveti religiji?

O tome je Vest govorio pre šest godina i okrivio – „jugoslovensku vešticu“, ali i iskustvo sa sestrom Pasijes Ngozi Ikemufuna, koju je upoznao u Americi.

„Na žurci je pokušala da mi priđe. Drsko sam joj odgovarao. Otišla je i pojavilo se hiljadu pitanja u mojoj glavi. I jedan zadatak. Da je nađem i da se izvinim. Razmenili smo brojeve, ostali smo u kontaktu. Jednog dana me je pozvala i rekla da je na odmoru, a ja sam predložio da dođe u Milano i da bude moj gost“.

Vest je naveo da je sestru, migrantkinju iz Nigerije koja je živela u Americi, sačekao na aerodromu i dovezao ispred stana, gde je živeo sa jednom Jugoslovenkom.

Foto: EPA PHOTO

„Nije htela da uđe. Pitala me je odakle mi snage da boravim tu. Na kraju je ušla. Dao sam joj rezervni ključ i predložio da provede vreme sa mojoj devojkom dok se ne vratim sa treninga. Kada sam se vratio pitala me je o njoj. Potom me je pogledala u oči i rekla da je ta devojka veštica. Zamolio sam je da prekine, a onda je navela da je sanjala kako je ona pokušala da je uguši. Nisam verovao u to. Ona mi je samo rekla da ću uskoro poverovati“.

Vest je naveo da je dva dana kasnije doživeo nestvarno iskustvo, koje navodno ima i snimljeno.

„Pasijens me je pozvala da sednemo i da proučavamo Bibliju. Pozvala je i moju devojku. Gospod je sišao među nas, dogodila se erupcija energije. Devojka je pokušala da pobegne, ali ju je snaga božja oborila. Sve je lupalo okolo. Buka je bila nesnosna. I mene je energija bacila na pod. Video sam devojku kako se trese, počela je da menja oblike, postajala je jedna pa druga životinja. Sestra je propovedala još glasnije, a devojka je potom počela da se ispoveda i da govori zašto je došla u moj život. Sestra me je pogledala u oči i upitala da li sada vidim sa kim sam živeo…“

Vest je naveo da je sledećeg dana Jugoslovenki dao novac i zamolio je da se nikada više ne vrati.

„Živeo sam sa jugoslovenskom vešticom dve godine…“, rekao je Vest i istakao da je posle toga odlučio da se potpuno posveti religiji.

Foto: EPA/SASA STANKOVIC