Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Nije FIFA imuna na korupcione skandale, jedan je obeležio i domaćinstvo Katara za predstojeći Mundijal, koji će biti ujedno i prvi zimski.

PROČITAJTE JOŠ

Prvi put će arapska i bliskoistočna zemlja biti domaćin Mundijala, zbog čega je ceh platio Sep Blater, nekadašnji predsednik. On je na sastanku Izvršnog komiteta FIFA 2. decembra 2010. godine u Cirihu saopštio da će Rusija biti domaćin 2018, a Katar 2022. godine, što je izazvalo brojne kontroverze.

Bila su aktivna pravosuđa SAD i Švajcarske u dokazivanju korupcije, zato samo u jednoj policijskoj akciji 2015. godine uhapšeno 11 osoba širom sveta: Džefri Veb sa Kajmanskih ostrva, koji je bio predsednik CONCACAF, njegov prethodnih Džek Vorner, pa Eugenio Figeredo, potpredsednik FIFA i predsednik Fudbalskog saveza Urugvaja, Eduardo Li član Izvršnog komiteta FIFA.

Svi su završili iza rešetaka 27. maja, a Blater je nekoliko dana nakon dobijenog petog mandata da vodi FIFA podneo ostavku 2. juna 2015. godine. „Naftaši“ su imali više glasova od Južne Koreje, Japana, Australije i SAD, koje su pobedili u poslednjem krugu glasanja sa 14:8.

Zbog toga će se Mundijal igrati od 21. novembra do 18. decembra, igrači će usred klupske sezone otići kući i odmah na Katar, gde ih čekaju stadioni čije je građenje mnoge koštalo života.

Naime, više od 6.500 radnika migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke je umro u Kataru, navodi se u analizi koju je u februaru ove godine objavio Gardijan.

Foto; EPA-EFE/ALI HAIDER

Ovi podaci su dobijeni prikupljanjem od izvora u vladama, a papiri iz Indije, Bangladeša, Nepala i Šri Lanke pokazali su da je zabeleženo 5.927 smrtnih slučajeva radnika migranata od 2011. do 2020. Prema zasebnim podacima iz pakistanske ambasade u Kataru, preminula su još 824 pakistanska radnika između 2010. i 2020. godine, što je zastrašujuć podatak.

Pitanje je kakav je konačan broj jer cifre ne obuhvataju podatke o umrlima koji su došli iz još siromašnijih zemalja i predela, uključujući Filipine i Keniju, a ovo istraživanje nije obuhvatilo smrtne slučajeve do kojih je došlo u poslednjim mesecima 2020. godine.

„Podaci nisu kategorizovani prema zanimanju ili radnom mestu, ali je velika verovatnoća da su mnogi radnici bili zaposleni na ovim insfrastrukturnim projektima povodom Mundijala. Veoma veliki udeo radnika migranata koji su umrli od 2011. je bio u zemlji samo zato što je Katar osvojio pravo da bude domaćin Svetskog kupa“, rekao je povodom istraživanja Nik Mekgin, direktor organizacije „FairSquare Projects“, koja je specijalizovana za prava radnika u tom regionu.

Snimljen je i dokumentarni film „The Workers Cup“, odnosno Radnički kup, posvećen afričkim i azijskim migrantima koji su rizikovali živote zbog organizacije Svetskog prvenstva. Čak 1.6 miliona radnika je učestvovalo u spremanju objekata i infrastrukture za utakmice, autorska ekipa predstavila je život migranata u radnom logoru koji su opisali kao zatvor.

Postojali su kampovi u koje stane i 4.000 radnika, smešteni daleko od očiju javnosti, skriveni između autoputa i zabačene pustinje. Zahvaljujući tim anonimnim žrtvama modernog robovlasništva i kori hleba koju su hteli, FIFA će još jednom na TV-u prikazati glamur i sjaj koji će se brojati milijardama dolara.

BONUS VIDEO Piksi: Pitao sam moje momke imaju li ti Portugalci krila?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar