Milan Borjan Kanada Canada
Milan Borjan Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Neki su šokirali, drugi napravili čudo...

Po mnogo stvari najčudnije svetsko prvenstvo se bliži, turnir u Kataru će biti odigran u novembru i decembru 2022, a krajem marta poznato je 19 ekipa koje su obezbedile prolaz.

PROČITAJTE JOŠ...

Ostale bi, prema aktuelnom planu, trebalo da dobijemo najkasnije 14. juna, mada to zavisi od situacije u Ukrajini, pošto je njihov polufinalni susret baraža protiv Škotske odložen za jun, kada bi trebalo da bude definitivno poznat i kompletan spisak ekipa koje će se nadmetati za trofej najbolje fudbalske reprezentacije planete.

Prethodno najavljen datum za okončanje kvalifikacija je 14. jun, mada je još uvek na čekanju datum za odigravanje utakmice Škotska – Ukrajina, a potom i finala baraža koji će jedna od ove dve selekcije odigrati protiv Velsa.

Dosadašnji tok kvalifikacija iznedrio je neke junake, što timske, što pojedinačne, ali isto tako i fudbalere i nacionalne selekcije koji će borbu za odlazak u Katar pamtiti po (veoma) lošem.

Junaci kvalifikacija za Svetsko prvenstvo

Aleksandar Mitrović

Osam postignutih golova, od čega jedan za pobedu nad Portugalom i direktan put u Katar.

Sasvim dovoljno da se nađe na listi.

Kanada

Milan Borjan i ostali saigrači iz reprezentacije zemlje „Velikog belog severa“ poznate po javorovom sirupu, neviđenoj ljubaznosti i hokeju na ledu uspeli su da pažnju sa paka skrenu na fudbalsku loptu. Iako nisu matematički obezbedili mesto u Kataru, dva kola pre kraja imaju šest bodova viška od Kostarike.

Pre početka kvalifikacija Kanadu niko nije video ni među prve tri selekcije, ali su od početka zaigrali gotovo bez mane. Počelo je pomalo traljavo, popto su na prvih pet utakmica četiri puta remizirali uz jednu pobedu nad El Salvadorom, ali je potom usledila prava eksplozija – šest vezanih pobeda Kanađana, niz tokom kog su savladani i Meksiko na domaćem terenu (2:1), potom i selekcija SAD (2:0), a prvi poraz su doživeli na gostovanju Kostariki, kojoj je susret protiv Kanade bio „biti ili ne biti“.

No, narednu šansu za potvrdu plasmana na završni turnir Kanađani će imati protiv Jamajke 27. marta u Torontu, dok će kvalifikacije biti zaključene utakmicom protiv Paname u Panama Sitiju. Upravo je golman Crvene zvezde jedan od heroja, pošto je maestralnim odbranama sačuvao najmanje dve pobede Kanađanima.

Severna Makedonija

Makedonci su na Evropskom prvenstvu bili za mnoge najsimpatičnija ekipa, iako nisu uspeli da naprave veći rezultat, pokazali su da mogu da se nose sa „velikima“. Potom su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u grupi J završili sa 18 bodova, devet manje od Nemačke, ali ispred Rumunije (17), Jermenije (12), Islanda (9) i Lihtenštajna (1 bod).

No, uprkos svemu činilo se da je kraj, pošto su Makedonci zapali u stazu „A“, u kojoj su se nalaziliprvak Evrope Italija, zatim Portugal sa Kristijanom Ronaldom, te Turska. Morali su na put, igrali protiv Italijana, uspeli da spreče da jedan od 32 šuta „azura“ završi u mreži, da bi Aleksandar Trajkovski u drugom minutu sudijske nadoknade pogodio suprotan ugao gola koji je čuvao Đanluiđi Donaruma i doneo svojoj selekciji duel protiv Portugalaca.

Gol kojim je Severna Makedonija ostavila Italiju bez Svetskog prvenstva

Ujedinjeni Arapski Emirati

Reprezentacija UAE je poslednji put na završnom turniru Svetskog prvenstva igrala u Italiji pre 32 godine. Od 1990. godine traje „post“, a on bi veoma lako mogao da bude okončan po u Kataru. Predvođeni Alijem Mahbutom, legendarnim napadačem Al Džazire iz tamošnje Pro lige, koji je postigao 14 golova i lider je kompletnih kvalifikacija, reprezentativci UAE su trenutno trećeplasirani u A grupi treće runde azijskih kvalifikacija.

Do svetskog šampionata ih dele još dva – prvi je utakmica protiv ne toliko dominantne Australije, a u slučaju i te pobede, reprezentacija UAE bi došla u situaciju da sa Peruom igra za prolaz.

Kongo

Maroko je po mnogima jedna od tri najjače reprezentacije u Africi, pored Egipta i Senegala, pa su na gostovanje Kongu otišli sa idejom da već u prvoj utakmici protiv autsajdera reše pitanje pobednika. No, Joan Visa je u 12. minutu zatresao mrežu Maroka, koji je preko Tarika Tisudalija uspeo da 14 minuta pre kraja dođe do 1:1.

Kongo je iznenadio hrabrošću, dok je Maroko bio većim delom susreta bezidejan, a ukoliko slična stvar bude viđena i u Maroku, utisak je da bi Kongo veoma lako mogao da se nađe među 32 ekipe u Kataru.

Tragičari kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 

Italija

Kada pred početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo osvojite titulu prvaka Evrope i to na izuzetno dominantan način, pritom igrajući prelep fudbal, niko verovatno nije imao ni delić sumnje da će Italija uspeti da se domogne mesta u Kataru.

Pogotovo što su prve tri utakmce u grupi C kvalifikacija dobili bez previše poteškoća, uz gol-razliku 6-0. No, po osvojenom trofeju najbolje reprezentacije Evrope, usledio je očajan niz – četiri remija (Bugarska 1:1, Švajcarska 0:0 pa 1:1, te Severna Irska 0:0), uz tek jednu pobedu, i to protiv Litvanije 5:0, a osam izgubljenih bodova bilo je previše, pošto je Švajcarska bila prva, dok su „azuri“ morali u baraž.

Ni tamo nisu uspeli da postignu gol, iako su dominirali, dok je Donaruma morao da vadi loptu iz mreže.

Tako će aktuelni prvak Evrope propustiti drugo vezano Svetsko prvenstvo.

Italija Severna Makedonija utakmica fudbal
Foto: TANJUG/AP Photo/Antonio Calanni

Burak Jilmaz

Imao je penal za 2:2 u 85. minutu, loptu je poslao preko prečke, Portugalci postigli još jedan gol, i sa 3:1 obezbedili mesto u finalu baraža.

Posebno bolno je to što je Jilmazu ovo bio poslednji meč za Tursku, pošto je jedna od legendi tamošnjeg fudbala odlučila da se povuče iz reprezentativnog dresa.

Burak Jilmaz, Fudbalska reprezentacija Turske
Burak Jilmaz, Fudbalska reprezentacija Turske; Foto: Tanjug/AP Photo/Luis Vieira)

Australija

Australijanci su od 2006. godine igrali na svakom Svetskom prvenstvu najviše zahvaljujući tome što su iz Okeanije otišli u Aziju, gde su protiv tamošnjih selekcija dovoljno napredovali da su postali reprezentacija za poštovanje širom sveta. No, Miloš Degenek i saigrači su pošteno razočarali u ovom kvalifikacionom ciklusu zauzevši tek treće mesto u grupi B, iza Japana i Saudijske Arabije. Baraž je zagarantovan, ali s obzirom na to da su daleko od dominantnih, Australijancima će biti potrebno dosta truda i muke kako bi preskočili prvo najverovatnije UAE, a potom i selekciju iz nekadašnje matične asocijacije, Okeanije.

BONUS VIDEO Slavlje na ulicama Skoplja posle baraž meča sa Italijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar