Fudbalska reprezentacija Severne Makedonije
Fudbalska reprezentacija Severne Makedonije; Foto: EPA-EFE/CARMELO IMBESI

Srušen je evropski šampion, sada idu u goste Portugalu

Skoplje je gorelo do jutra, predsednik države Stevo Pendarovski preti sada Ronaldu, Makedonci veruju u dva čuda zaredom, pogodak heroja ima posebnu simboliku. Severna Makedonija priredila je najveću senzaciju kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Kada je žreb spojio Italiju i Severnu Makedoniju, malo ko je očekivao da bi država od dva miliona stanovnika mogla da napravi istorijski uspeh.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, Makedonci su uspeli da golom Aleksandra Trajkovskog u drugom minutu nadokande usred Italije izbace aktuelnog evropskog šampiona iz baraža.

Zanimljivo, heroja komšija u Al Fajhi trenira srpski trener Vuk Rašović, a imao je neobičnu karijeru.

Iz malene Cementarice 55 otišao je na probu u Čelsi, a čak je dao gol Botafogu na pripremnom meču. Ipak, nije se zadržao u Engleskoj, ali jeste u Italiji gde je takođe dao istorijski pogodak.

Trajkovski je postigao poslednji gol u istoriji Palerma, jer je na kraju sezone 2018/2019. slavni klub sa Sicilije zvanično ugašen.

Makedonci, koji su prošle godine debitovali na velikim fudbalskim smotrama, sada žele da i bez legendarnog Gorana Pandeva, koji se oprostio od reprezentacije, nastave da izvode alhemičarske poduhvate. Uostalom, vrednost ovog sastava Makedonije je tek 64,73 miliona evra, dok je Italija vredna čak 856 miliona! Trinaest puta manja vrednost ovog puta bila je talična, a Makedonci su sa dva šuta u okvir gola prošli dalje – pravi italijanski stil igre. Dvostruki prvak Evrope i četvorostruki prvak sveta prvi put dva puta zaredom neće igrati na Svetskom prvenstvu. U Kataru nema mesta za „azure“, ali možda bude za Makedonce od 21. novembra do 18. decembra.

Kapiten Stefan Ristovski bio je u šoku nakon trijumfa.

„Još uvek ne mogu da verujem šta smo uradili. Nadam se da ću i ja dočekati doček na punom trgu u Skoplju. Imamo snage da pobedimo Portugal, imamo energiju, nismo umorni i potpuno smo ispunjeni. Želim da prvo proslavimo, a zatim ćemo se spremiti za gostovanje u Portu“, rekao je Ristovski.

Sada će čitava Severna Makedonija sa nestrpljenjem čekati duel u utorak (20.45) protiv moćnih Portugalaca. Ipak, ne bi bilo veliko iznenađenje da Ristovski pozove Dragana Stojkovića Piksija koji je već jednom uzeo meru Kristijanu Ronaldu i saigračima.

Roberto Mančini, selektor Italije, bio je u potpunom šoku nakon gola Makedonaca, a najbolje je osećanje sročio u reči Đorđo Kjelini.

„Teško je ovo objasniti. Veliko je razočaranje, odigrali smo dobru utakmicu, ali nismo uspeli da postignemo gol. Od septembra do danas smo pravili greške i platili smo za njih. Uništeni smo i slomljeni, velika praznina ostaće u nama. Nemam reči“, rekao je čuveni kapiten.

EPA-EFE/CARMELO IMBESI

Koliko je ovo veliki podvig svedoči i tabela najvećih senzacija u istoriji fudbala po sajtu „Gracenote“, koji je specijalizovan za fudbalsku statistiku.

Makedonci su po ovoj računici imali samo 7,4 odsto šanse da trijumfuju, a uspeli su u tome! Pre toga su slavili i protiv Nemačke 2021. godine kada su imali samo 7,1 odsto šansi za trijumf. U istoriji fudbala veću senzaciju je priredio samo Luksemburg koji je 2008. godine slavio protiv Švajcarske sa 2:1 na gostovanju. Tada je ova selekcija imala samo 2,8 odsto šansi za trijumf.

U Severnoj Makedoniji ne veruju da grom udara samo jednom, veruju da će i dalje biti miljenici sreće i da će pakleni rad naplatiti plasmanom na Svetsko prvenstvo. Vreme je za novu fudbalsku alhemiju u izvođenju Blagoja Milevskog i njegovih izabranika.

BONUS VIDEO Čudo u Palermu, Severna Makedonija ostavila Italiju bez Svetskog prvenstva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar