Lionel Mesi fudbalska je tema broj jedan širom planete, zbog čega je Nova.rs napravila veliku anketu sa 11 inostranih kolega o sudbini jednog od najboljih igrača u istoriji.

autori: Marija Prodanović i Nebojša Todorović

Gde će Mesi nastaviti karijeru posle dve decenije provedene u Barseloni. Nema ko ne priča o tome a da mu je fudbal u srcu. Ljubav je pukla, jedan od najvećih u istoriji napušta „Kamp Nou“, samo je pitanje na koju stranu će se zaputiti.

PROČITAJTE JOŠ

Mančester, Milano, Pariz, Amerika, rodni Rosario… Teško da će šestostruki osvajač „Zlatne lopte“ odoleti pozivu Pepa Gvardiole, čekaju ga čari Premijer lige, „desetka“ Sitija, saradnja sa omiljenim trenerom, novi napadi na Ligu šampiona.

Da će Mesi postati novi „građanin“ mišljenje je koje preovladava i u Nova.rs „fudbalskom timu“ sastavljenom od kolega širom sveta. Jer, jedna epoha očito je završena i 11 novinara širom planete prokomentarisalo je za naš portal potencijalnu epsku promenu i prognoziralo gde će otići.

„Ima puno pravo da ode i može da radi šta god mu je volja. Zaslužio je da bude gospodar svoje sudbine. Za njega ne postoji bolja opcija od Mančester sitija, gde je Pep Gvardiola i njegov prijatelj Kun Aguero“, smatra novinar „Mynorsolano“ Danijel Himenes.

Gotovo su jednoglasni da će se ubrzo pojaviti na „Etihadu“ – u svlačionici domaćeg tima.

„Za Mesija je najsmislenija opcija Mančester siti, koji će mu pružiti sve što mu je neophodno – nezasiti apetiti za pobedama i trener koji ga poznaje bolje od bilo koga. Povrh svega tu je i njegov dobar prijatelj Aguero. To su samo neki od razloga zbog kojih me ne bi začudilo da ga vidim u Sitiju“, poručio je Marvin Avila sa „Televicentro“ iz Hondurasa.

Njegov sunarodnik i kolega Gonzalo Karijas smatra da je rastanak neminovan.

„Definitivno – Siti“

Hose Alberto Artis, sa kolumbijskog radija „Karakol“,

Kao najizvesniju opciju za Mesijev transfer vidim Mančester siti. Tu će Gvardiola moći da mu povrati sigurnost koju je izgubio, a u Premijer liga će imati priliku da se ponovo dokaže. Ipak, treba imati na umu i finansijski aspekt, koliko god Mančester bio platežno sposoban, zbog finansijskog fer-pleja“.

„Deluje kao da je u pitanju sukob moći između igrača i kluba koji nisu u stanju da više koračaju istim, pobedničkim putem. Ukoliko Mesi napusti Barsu, to će biti zbog Mančester sitija, jer ima i odličan odnos sa Pepom Gvardiolom“.

Huan Rejna, predstavnik sedme sile iz Meksika, takođe vidi čarobnog „Gauča“ u plavom delu Mančestera.

„Smatram da je ovo pravedna promena za Mesija koji želi da preostale godine karijere provede u nekom drugom timu. Ako mene pitate, otići će u Mančester siti kod Gvardiole“.

Hota Sančes, novinar iz Rosarija; Foto: Privatna arhiva

Nema sumnje da bi brojni Argentinci voleli da ga vide – kod kuće. Rosario je Mesijev rodni grad, nekoliko puta je istakao kako bi upravo tamo mogao da završi karijeru, ali… Čini se da još nije vreme za to, sa 33 godine može bar još dve-tri sezone da odigra na vrhunskom nivu.

„S obzirom na činjenicu da Mesi ima dvojicu velikih prijatelja u najeminentnijim evropskim klubovima, to može biti glavni faktor pri njegovom odabiru. Sa jedne strane ima Aguera u Sitiju, a sa druge Anhelita (Anhela di Mariju, prim.aut) u PSŽ-u“, jasan je Hota Sančes, novinar baš iz Rosarija.

„Odlazi najveći, nestaje magija“

Arće, urednik sportskog radija „Zona Libre de Umo“ iz Kalija (Kolumbija), s posebnim emocijama i biranim rečima pričao je o Leu Mesiju.

Odlazi Mesi iz Barselone, nestaje magija, nestaju radost i bogatstvo, odlaze 33 titule i 16 godina, odlazi nešto istorijski – odlazi Mesi! Da li je Mesi zaslužio da ode na način na koji će morati, posle 8:2? Za mene, on odlazi na velika vrata, odlazi dajući sve što je jedan igrač mogao da pruži klubu, znajući da je do zadnje kapi znoja bio predan najvećoj ljubavi. Svi komentarišu kao da on odlazi bez ičega – kako to kažete da veliki Mesi odlazi bez ičega? On odlazi sa mnogo magije, mnogo sportskog u sebi, kao neprikosnovena veličina. Mesi je svojim zalaganjem zaslužio da mu klub igradi gigantski spomenik. Gvardiola sada ponosno trlja ruke u nadi da će mu doći Mesi, da neće u Inter koji može takođe da ga plate, a ko god ga dovede – ne može biti srećniji. Ovaj rastanak najvećeg sa Barselonom može biti tužan, ali želim da gledam na to kao na dan pun emocija, titula i dan koji će obeležiti njegovu veličinu. A Baseloni sad ostaje samo da se zapita i preispita“.

Dosta polemike vodilo se o tome kako će otići. Mesi se pozivao na besplatnu izlaznu klauzulu koja inače važi do 1. juna, ali želi naknadno da je primeni zbog situacije sa koronavirusom. S druge strane, Barsa će učiniti sve da (rekordno) zaradi kad već ostaje bez simbola brojnih uspeha i glavnog aktera pisanja klupske istorije, makar putem suda.

„Leo je u pravu, istrošili su ga, a sada već neko vreme Barselona nema nijedan pobednički projekat. Sad mora da gleda da ode, ali ne za džabe. Treba da nađe klub koji će mu pomoći da napusti Barselonu i da im ostavi barem nešto novca“, kaže Kristijan Karminjo, kolega iz argentinskog „TNT Sports“.

Nicolas Gomes Surita iz Argentine detaljno je analizirao alarmantnu situaciju u španskom gigantu…

„Dan koji će u istoriji fudbala ostati posebno podvučen – dan za koji smo svi mislili da se neće desiti, a koji je rezultat sistematičnog habanja odnosa. Romansa Mesi–Barsa, Barsa–Mesi bila je i te kako slojevita, više nego bilo koja druga. Klub je pružio utočište i uložio u dečaka koji talenat nije mogao da iskaže u svojoj zemlji. Danas, taj isti klub, vođen Bartomeom, koji je svojim potezom automatski postao najgori lider u svetu fudbala, krivac koji je Mesiju naneo emotivnu, ali i sportsku, nenadoknadivu štetu. On je otpisao Mesija kao fudbalera pred kojim više nije blistava budućnost i koji nikad više neće igrati fudbal na koji nas je navikao. On se vodio mišlju da je ovo možda poslednja šansa da uzme veliki novac za igrača od čijeg transfera će moći da profitira u vreme kad su finansije na prvom mestu“, objašnjava novinar „La Sekta Deportiva“.

I Gomes Surita, kao i mnogi drugi, vidi Mesija jedino u Mančester sitiju.

Nicolas Gomes Surita; Foto: Privatna arhiva

„Mesi je želeo Nejmara, ali Bertomenu ni izbliza nije delio njegovo mišljenje, a sada je angažovan Ronald Kuman da vrati klub na noge. Holandski trener je došao da preporodi Barsu posle šamara od Rome i Liverpula prethodnih sezona u Ligi šampiona, odnosno od Bajerna u Lisabonu. I tek će se videti posledice debkala od 8:2.
Njegova budućnost sigurno je u Mančester sitiju gde je njegov fudbalski otac (Gvardiola), njegov prijatelj (Aguero) i moći će da se bori za osvajanje Lige šampiona. Mi u Argentini smo veoma zabrinuti i u blagom stanju šoka, naročito jer znamo da će njegovo poslednje Svetsko prvenstvo biti 2022. u Kataru“.

Ramiro Dejvis, kolega sa radija „Gumes AM“, deli mišljenje brojnih novinara širom sveta.

Foto: EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ

„Definitivno ide u Mančester siti, zbog Aguera i Gvardiole sa kojim ima sjajno iskustvo iz Barselone“.

Za kraj, pa, ko ne bi voleo da vidi Mesija i Ronalda opet na istom terenu, ali i u istom timu. Inter čini sve da s puta ka Mančesteru skrene u Milano, dok bi Juventus sigurno iskoristio mogućnost ako se ukaže da napravi istorijski tandem.

„Mislim da bi mogao u Mančester siti jer će od njih dobiti najbolju ponudu. To je tim koji će moći da ga plati, i u kom će doći u sistem Pepa Gvardiole koji odlične poznaje i sa kojim je već imao priliku da sarađuje. Svaki pravi zaljubljenik u fudbal bi želeo da Mesi zaigra u Juventusu zajedno sa Kristijanom Ronaldom“, veruje David Rosado Perero sa radija „Viva“ iz Ekvadora.

David Rosado Perero; Foto: Privatna arhiva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar