Foto: EPA-EFE/Alberto Estevez

Lionel Mesi je imao poslednjih sezona pravo na slobodu do 1. juna, ako želi da napusti Barselonu. U suprotnom, klauzula bi bila basnoslovnih 700 miliona evra, ali - da li je sve to tako.

Argentinac je rekao svoje – želi da napusti katalonskog giganta posle novog sloma u Ligi šampiona. Kao dete Barselone, posle dve decenije…

Ostala je Barsa bez titule prvaka Španije posle restarta sezone, doživela je katastrofu protiv Bajerna i Mesi je rešio da ode s „Kamp Noua“.

PROČITAJTE JOŠ

Kraj jedne ere, fudbal će definitivno dobiti nove obrise, kao i svakim prethodnim prelaskom Ronalda iz Mančester junajteda u Real, odnosno iz Madrida u Juventus.

I, šta se sada dešava? Dok se licitira kom carstvu će se Mesi privoleti, pojavila se bila informacija i da će Argentinac i Barsa – na sud.

Čarobnjak iz Rosarija nije do 1. juna iskoristio klauzulu besplatnog izlaska iz ugovora (u vreme kada se sezona inače završava), iako se posle pravdao pandemijom koronavirusa, tražeći da se aktivira ta mogućnost. S druge strane, Barselona je insistirala na ceni od 700 miliona evra za transfer i pretila odlaskom na sud.

Prema ranijem dogovoru, ukoliko dođe do spora oko odlaska, to će rešavati upravo španski sud, piše španski „As“.

Kako se navodi, zato UEFA i FIFA nameravaju da se izmaknu iz cele situacije i da se ne mešaju u spor između kluba i prve zvezde tima.

Lionel Mesi, može slobodno da ide iz Barselone ili za 700 miliona evra
Foto: EPA-EFE/QUIQUE GARCIA

Ni Evropska ni Svetska kuća fudbala nisu naklonjene izuzetno visokim otkupnim klauzulama u španskom fudbalu, jer smatraju da je to kontraproduktivno.

I FIFA i UEFA se zalažu da igrači budu na terenu, pa izbegavaju bilo kakve kazne za vreme trajanja zakonsko-pravne procedure prilikom bilo čije želje da napusti neki klub. Tačnije, neće da se mešaju.

„As“ dalje piše kako deluje da će Mesi biti slobodan (igrač) da pregovara sa zainteresovanim klubovima, dok će se Barselona spremati za pravnu bitku i tužbu.

Zbog toga isti list podseća i na slučaj Nejmara, koji je sam platio 222 miliona evra i onda bez ikakvih obaveza prešao u PSŽ 2017. godine. Već tri sezone nastupa za „svece“, iako je proces pred sudom trajao sa Barsom, a na kraju je odlučeno da mora bivšem klubu da isplati 6,7 miliona evra na ime odštete.

Mesi će se pozivati na dogovor i klauzulu u ugovoru za slobodan odlazak. Svakako je rešen da ode! Barsa će na sve moguće, posebno pravne, načine probati da debelo naplati to što ostaje bez simbola fudbala. Ljubav je pukla, vreme je za novu stranicu fudbalske istorije…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar