Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Pre žreba za grupnu fazu Lige Evrope, zvezdaška javnost je šampionu Srbije unapred upisala šest bodova protiv tima iz četvrtog šešira, a takav stav se nije previše promenio ni nakon što je poslednje upražnjeno mesto u grupi L žrebom pripalo Slovanu iz Libereca. Ipak, činjenice govore da Zvezdu na narednom koraku očekuje sve osim lakog meča.

Češki tim, iako ne spada među atraktivne rivale, daleko je od rutinske prepreke u šta je fudbalska javnost mogla da se uveri u 1. kolu Lige Evrope i susretu Slovana i Genta.

Domaćin je na megdan Belgijancima izašao ne spuštajući gard ni na sekund. Prepustivši loptu rivalu čekao je grešku gostiju, a u kojoj meri nije bio zainteresovan za nadigravanje na najbolji način je oslikano kroz podatak da su samo 31% vremena imali loptu u svom posedu.

PROČITAJTE JOŠ

Potpuno defanzivna orijentacija i veoma čvrsta igra karakteristična je za klub iz Češke, a potpis na filozofiju Slovana stavio je Pavel Hoftih, strateg sa čijim gledištem fudbala crveno-bela javnost je imala prilike da se upozna pre tri sezone, dok je obavljao funkciju direktora Spartaka iz Trnave.

Upravo dvomeč Zvezde sa klubom iz Slovačke predstavljao je jednu od najvećih „tuča“ aktuelne generacije crveno-belih. Borba se svodila na fizičke duele, dok je fudbala bilo tek u tragovima. Poučeni tim susretom, ali i igrom Slovana protiv Genta, crveno-beli su se spremali za 2. kolo grupne faze Lige Evrope.

„Sa najvišim očekivanjima dočekujemo utakmicu. Znamo protiv koga igramo. Liberec je disciplinovan tim, ne želi da uživa u lepoti igre. Veoma su direktni, pokazali su to protiv Genta, sa oko 30% poseda su stigli do pobede. Ne opterećuju se lepotom. Poštujemo rivala jer odlično radi ono u čemu je dobar. Fizički su spremni i ne remeti ih ništa, ne odustaju od svoje igre. Težićemo da imamo posed, ali i da budemo konkretni“, istakao je Stanković na konferenciji dan pred utakmicu.

PROČITAJTE JOŠ Zvezdina “evropska” formacija ili totalna ofanziva

Jalova inicijativa koštala je Gent prvih bodova, a Slovan je još jednom u nizu „prodao foru“ rivalu s obzirom na to da su pre belgijskog predstavnika mnoge klubove uspevali da savladaju uprkos skromnom posedu lopte.

Gostovanje Libereca litvanskom Riteriaiju verovatno predstavlja statistički fenomen jer je češki tim eliminisao prvog protivnika na internacionalnoj pozornici 5:1, a pored ubedljive pobede imao je samo 51% poseda lopte.

Zanimljivo, slični statistički parametri bili su i na poslednjoj utakmici prvenstva Češke pre pauze zbog koronavirusa. Početkom oktobra Slovan je savladao Pribram 3:0, uz samo 45% vremena provedenog sa loptom u nogama.

Osim poseda lopte, i svi drugi statistički parametri govore o postavci Libereca koji je protiv Genta i APOEL šutnuo po dva puta u okvir gola, a jasno je da će isti pristup tim iz Libereca imati i u Beogradu gde će iz „rova“ vrebati grešku izabranka Dejana Stankovića.

GRUPA L, 2. KOLO

Crvena zvezda – Slovan 18.55

Gent – Hofenhajm 18.55

TABELA

Hofenhajm 1 1 0 0 2:0 3

Slovan 1 1 0 0 1:0 3

Gent 1 0 0 1 0:1 0

Crvena zvezda 1 0 0 1 0:2 0

1. KOLO

Hofenhajm – Crvena zvezda 2:0

Slovan – Gent 1:0

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar