Foto: Srdjan Stevanovic / Starsport

Stav javnosti da je Crvena zvezda već na žrebu osvojila tri boda na svom terenu protiv Slovana iz Libereca, niz od tri utakmice bez pobede i činjenica da se igra bez prisustva publike, znatno otežavaju posao šampionu Srbije u prvom meču grupne faze Lige Evrope na domaćem terenu. Ipak, iz Ljutice Bogdana, veruju u svoje kvalitete i nadaju se da će pružiti jednu od najboljih partija u aktuelnoj sezoni.

Susret 2. kola Lige Evrope između Crvene zvezde i Slovana Liberec zakazan je za ovaj četvrtak od 18.55, a uoči novog evropskog koraka Nenad Milijaš, član stručnog štaba crveno-belih, za Nova.rs osvrnuo se na kvalitete srpskog tima, adute gostiju i dvomeč istih rivala 2006. godine u kojem je učestvovao kao igrač.

PROČITAJTE JOŠ

„Posle gostovanja Hofenhajmu na kojem je ceo tim pružio dobru igru, ali nismo stigli do bodova, sledi nam prvi meč na našem terenu. Hendikep je što igramo bez publike, poznato je koliko bi nam značila podrška sa tribina. Svi očekuju bodove protiv Libereca i daćemo sve od sebe da to i ostvarimo, ipak rival je kvalitetan i očekuje nas veoma teška utakmica“, rekao je za Nova.rs Nenad Milijaš.

Nekadašnji kapiten naglasio je da u aktuelnoj fazi takmičenja nema unapred dobijenih bodova, iako je domaća javnost već posle žreba upisala tri boda na „Marakani“ protiv Čeha.

„U Zvezdi uvek postoji pritisak i uvek su očekivanja najveća. Ne postoji rival protiv kojeg ne idemo na pobedu. Liberec kao ime nije toliko atraktivan domaćoj javnosti, ljudi su čuli za njih, ali se nepravedno osporava njihov kvalitet. Kad sam video da je Liberec sa nama u grupi znao sam da neće biti autsajderi, poznajem stil igre i svestan sam da nije lako igrati protiv njih. Osvojili su tri boda protiv Genta u prvom kolu i potvrdili da su tvrd orah.“

Mladima najteže, ali i najlepše

Šansu pod komandnom palicom aktuelnog stručnog štaba dobilo je pregršt Zvezdine dece. Breme koje sa sobom nosi prvi tim osetili su Nikolić, Gavrić, Eraković, Radulović…

„Dosta mladih, kvalitetnih igrača je dobilo šansu. Nisu u timu zbog godina već jer su radom zaslužili poverenje, u prilog tome govori da umesto dva obavezna bonusa neretko u timu bude pet. Neophodno je samo da nastave sa dobrim radom. Zvezda je uvek živela od mladih igrača, oni znaju koji grb brane i od kadeta nose pritisak. Njihov zadatak jeste najteži, ali i najlepši“,  kazao je trener u Zvezdinom stručnom štabu.

Upravo duel Slovana protiv belgijskog kluba crveno-belima je poslužio kao idealna pouka.

„Pripremamo se iz dana u dan, gledali smo utakmicu prvog kola, analiziramo rivala, razgovaramo o tome šta nas čeka. Izvlačimo sve o rivalu, ali smo svesni da je najvažnije da naša ekipa bude na željenom nivou. Najbitnije je da uđemo u susret na pravi način i onda možemo da se nadamo uspehu. Gosti igraju čvrst fudbal, ako daju gol teško je potom izjednačiti, tako su u prvom kolu stigli do tri boda“.

Lekciju predstavlja i dvomeč Zvezde i Slovana 2006. godine kad je češki tim sa dve pobede eliminisao crveno-bele na korak od grupne faze Kupa UEFA. Šampiona Srbije na terenu pre 14 godina predvodio je upravo Milijaš koji je ovom prilikom premotao film uz poseban akcenat na poraz u Beogradu (2:1) i rano vođstvo rivala.

„Dosta vremena je prošlo, ali se naravno odlično sećam dvomeča. Želja je da pobedimo, kao što protiv svakog idemo na trijumf, ali konkretno neki poseban motiv da se revanširam ne postoji. Više gledam da pouke iz tog susreta prenesem na sadašnje igrače i olakšam im posao. Tadašnja utakmica u Beogradu nas opominje da moramo da igramo od prvog minuta da bismo došli do bodova. Igrali smo i stvarali šanse i kod kuće i u gostima, ali nismo došli do pobede, iz toga moramo da izvučemo pouku“.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Nekadašnji fudbalski arhitekta posebno prepoznatljiv po ubojitoj levici, danas perspektivni fudbalski trener, otkrio je keca iz rukava šampiona Srbije.

„Zvezdin adut je svlačionica. Igrači koji igraju i koji su na klupi. Ako svi kao kolektiv damo 100% onda smo prava ekipa. Ukoliko uđemo sa stavom ‘lagano’ doći ćemo u problem, ali su igrači svesni važnosti i da iz ove utakmice mogu samo da porastu. Evropa je uz derbi najbitnija. Ima još da se igra, ali su bodovi iz narednog meča veoma važni zbog nastavka takmičenja. Zvezdi je uspeh da toliko godina učestvuje u Evropi. Ekipe danas ulažu u fudbal i konkurencija je veoma oštra, te su uspesi u poslednje četiri godine zaista fenomenalni. Ipak, niko se ne zadovoljava ostvarenim, borimo se iz utakmce u utakmicu da napravimo novi korak, a bodovi će doći iz takvog pristupa. Ne treba da se opterećujemo bodovima, već samo da nakon poslednjeg sudijskog zvižduka sa terena izađemo uz osećaj da smo dali sve od sebe“, naglasio je Milijaš za Nova.rs.

Igra dobra i kad pobede izostanu

Crveno-beli dočekuju susret sa tri utakmice u nizu bez pobede. Posle remija u večitom derbiju (1:1), usledio je poraz od Hofenhajma (2:0), a onda i bod u susretu sa Javorom (0:0). Međutim prethodni rezultati ne brinu nekadašnjeg kapitena Zvezde.

„Najbitnije je da je igra bila dobra u prethodne tri utakmice. Nismo ostvarili pobedu na tri susreta, ali nismo odigrali loše nijedan od tih mečeva. Rezultatski, najveće iznenađenje je Javor. Ne želim da tražim opravdanje, ali to je bio susret posle Evrope, igrači su tad veoma emotivno ispražnjeni, bilo je dosta rotacija… U Zvezdi ne postoji alibi, ali činjenica je da smo i u toj utakmici bili dominantni i da je nedostajao samo gol da kruniše igru“, izjavio je Milijaš.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar