Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Veliki iskorak ka evropskom proleću ili povratak u surovu realnost. Crvena zvezda dočekuje Slovan Liberec od 18.55 u 2. kolu Lige Evrope, sa samo jednim ciljem - ostvariti trijumf.

Pobeda je imperativ za četu suspendovanog Dejana Stankovića, jer će evropsku sudbinu rešavati u predstojeća dva kola L grupe. Utakmice protiv Slovana iz Libereca i Genta na domaćem terenu su na „Marakani“ odmah nakon žreba označene kao ključne da se prođe grupa.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski prvak čeka češki tim posle tri uzastopne utakmice bez pobede, što je nesvakidašnja situacija u Ljutice Bogdana.

Utoliko je trijumf još veći imperativ, pored prve od dve ključne epizode za rešavanje evropske sudbine ove sezone. Da li će Zvezda sa svog terena zakoračiti ka prolasku iz L grupe ili će se u slučaju neuspeha okrenuti domaćim obavezama?

Odgovor stiže oko 21 časa, a do uspeha će crveno-beli morati bez trenera Stankovića na klupi zbog isključenja u Hofenhajmu, pa će komandno mesto zauzeti neko od pomoćnika, Nenad Milijaš ili Nebojša Milošević.

Pred stručnim štabom je nekoliko dilema – najveća je ona u kojoj formaciji i kako će Zvezda izaći na megdan Slovanu. Veća je verovatnoća da će to biti u standardnoj formaciji 4-1-4-1 za totalnu ofanzivu na goste iz Libereca, a moguće je i da srpski prvak zaigra u postavci 3-4-2-1, koja se prema potrebi transformiše i u stajanje sa petoricom u liniji odbrane.

Foto: chosen11.com

Ako se Stanković odluči za formaciju sa četvoricom pozadi, onda bi ispred kapitena Borjana trebalo da budu Gajić, Pankov (ako Milunović ne bude dovoljno spreman), Degenek i Rodić.

Kao zadnji vezni bi delovali Sanogo i Nikolić, a iza najisturenijeg Falčinelija bio bi ofanzivni trio Ben – Ivanić – Katai.

Nije isključeno i da Zvezda ipak izađe sa trojicom u odbrani, i tada bi poslednji blok ispred Borjana činili Degenek, Pankov (ili Milunović) i Rodić kao levi štoper, dok bi po bokovima delovali Gajić desno i Gobeljić levo.

U srcu sredine terena ostali bi svakako Sanogo i Nikolić, ispred njih Katai i Ivanić, a Falčineli je svakako siguran kao jedini špic u obe varijante.

Foto: chosen11.com

Česi su čvrsta, organizovana i disciplinovana ekipa, dovoljna kvalitetna da se domogne grupne faze, ali nije neko od koga bi Zvezda strepela na svom terenu.

Na ruku gostima ide to što je češko prvenstvo prekinuto usled pandemije koronavirusa, pa su imali više vremena da se spreme za još jedan evropski izazov, nakon što su pobedili Gent u 1. kolu L grupe.

Slovan će izvesno prepustiti inicijativu crveno-belima i biće orjentisan na odbranu gola, a napadimu se se mahom svode na gađanje 195 centimetara visokog špica Jusufa.

„Evropa je lepa za igranje. Svaka utakmica nosi pritisak. Treba da uživamo u takmičenju, ali sa ciljem. Ako ne postoji cilj džabe radimo ovaj posao. Ambicija nam je da prezimimo u Evropi“, rekao je Stanković dan uoči meča.

GRUPA L, 2. KOLO

Crvena zvezda – Slovan 18.55

Gent – Hofenhajm 18.55

TABELA

Hofenhajm 1 1 0 0 2:0 3

Slovan 1 1 0 0 1:0 3

Gent 1 0 0 1 0:1 0

Crvena zvezda 1 0 0 1 0:2 0

1. KOLO

Hofenhajm – Crvena zvezda 2:0

Slovan – Gent 1:0

Foto: FK Crvena zvezda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar