Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Agonija i niz neuspeha Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, nastavleni su porazom od Škotske (6:5) u finalu baraža, a borbe za plasman na kontinentalnu smotru i u prethodnim ciklusima obeležili su raznovrsni i brojni pehovi.

Prvi ciklus kvalifikacija nakon Evra 2000. godine na kojem je Jugoslavija eliminisana u četvrtfinalu od Holandije naš nacionalni tim je igrao u grupi sa Italijom, Velsom, Finskom i Azerbejdžanom.

Tadašnja reprezentacija Srbije i Crne Gore, kao trećeplasirana, iza Italije i Velsa, ostala je i bez borbe za baraž. Iako su „plavi“ ostvarili dobar učinak u susretima sa direktnim konkurentima, skupo su ih koštali remi i poraz od Azerbejdžana kojem su ta četiri boda ujedno bila i jedina tokom čitavih kvalifikacija.

PROČITAJTE JOŠ

Znatno bolji utisak naša reprezentacija je ostavila u narednim kvalifikacijama, prvim koje je igrala kao Srbija. Ipak, viza za Švajcarsku i Austriju, „orlovima“ je izmakla još jednom kiksevima protiv autsajdera – nakon poraza u Kazahstanu (2:1) i remija u Jermeniji (0:0).

Posle dva kvalifikaciona ciklusa u kojima su reprezentacije sa fudbalske margine uspevale da zaustave naš nacionalni tim na putu ka Evropskom prvenstvu, usledile su kvalifikacije koje su obeležile nefudbalske stvari.

U oktobru 2010. godine, gostovanje Srbije Italiji u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine trajalo je samo sedam minuta. Utakmica je najpre kasnila 35 minuta zbog nereda koje su pravili gostujući navijači na stadionu „Luiđi Feraris“, a potom je posle samo nekoliko minuta prekinuta.

Foto: EPA/ZENNARO LUCA

Deo „performansa“ činile su bakljada, paljenje albanske zastave i sečenje zaštitne ograde na tribini, a strasti se nisu smirile ni nakon intervencije policije.

Disciplinska komisija UEFA donela je odluku da utakmica bude regitrovana službenim rezultatom 3:0 za Italiju, a Srbija je kažnjena jednom utakmicom bez prisustva publike.

Dešavanja iz Đenoe odrazila su se na krajnji plasman „orlova“ koji su kvalifikacije završili na trećem mestu, iza Italije i Estonije.

Četiri godine kasnije, 14. oktobra 2014. godine na stadionu Partizana, tokom utakmice kvalifikacija za Evro 2016. dogodio se novi incident koji nas je skupo koštao. Ovaj put, „orlovi“ su bili kolateralna šteta gostujuće provokacije.

Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Naime, u 41. minutu utakmice iznad terena se pojavio dron sa zastavom takozvane velike Albanije koji je leteo iznad Humske nekoliko minuta, a u trenucima kad se letelica spustila blizu terena defanzivac Stefan Mitrović je uspeo da skine zastavu i obori dron.

Usledili su novi incidenti, koškanja i prekid od 50 minuta nakon čega je sudijska trojka u dogovoru sa delegatom odlučila da se utakmica ne nastavi.

Posledica dešavanja na meču u Humskoj bila je odluka UEFA da Srbija bude kažnjena oduzimanjem tri boda, ali je duel protiv Albanije registrovan službenim rezultatom 3:0 u korist domaćina. Takođe, Evropska fudbalska unija kaznila je „orlove“ sa dve utakmice bez prisustva publike.

Još jednom, Srbija je završila daleko od kontinentalne smotre, na četvrtom mestu u grupi, iza Portugalije, Albanije i Danske.

Konačno, niz fudbalskih tragedija upotpunio je jedini do sad neviđeni scenario i eliminacija na penale protiv Škota, pa ostaje nada pred kvalifikacije za Evro 2024 da bi jedan kvalifikacioni ciklus mogao da prođe bez prekomernog stresa za već napaćene ljubitelje reprezentativnog fudbala u Srbiji koji se odavno svrstavaju u mazohiste. Mada, nikad ne reci nikad…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar