Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Finalnim duelom Kupa Srbije između Partizana i Vojvodine biće spuštena zavesa na domaćoj fudbalskoj pozornici, koja je donela pregršt momenata o kojima će se pričati, na šta je u velikoj meri uticala prinudna pauza i odluke koje su donete tokom nje.

Uprkos činjenici da su večiti rivali nastavili kontinuitet dominacije u različitim takmičenjima, pa je Crvena zvezda povukla treću u nizu šampionskih recki, a Partizan stigao u poziciju da se bori za peti uzastopni pehar u Kupu Srbije, sezona na izmaku ostaće upamćena kao jedna od najneobičnijih i to velikom merom zbog pandemije koronavirusa i posledica koje je ona imala.

PROČITAJTE JOŠ

Jesenja polusezona nije nagoveštavala bilo kakvo odstupanje od već ustaljenog šablona po kojem se nižu takmičarske godine u Srbiji. Rivali sa Topčiderskog brda otvorili su je uspesima na internacionalnoj sceni i plasmanima u grupne faze Lige šampiona i Lige Evrope, dok su se u domaćem takmičenju izdvojili u prvenstvenoj trci.

Evropska magija Vladana Milojevića nastavila se trećom sezonom u kojoj je Zvezda izborila internacionalnu jesen. Eliminisavši Suduvu, Helsinki, Kopenhagen i Jang bojs, crveno-beli overili su kartu za elitno društvo u kojem su ih dočekali Bajern Minhen, Totenhem i Olimpijakos. Upravo grupna faza ispostavila se i kao konačna evropska stanica crveno-belih koji su uz pobedu nad Olimpijakosom u Beogradu upisali još sedam poraza.

Još jedan uspešan evropski izlet imao je i Partizan koji je nakon što je preskočio Konahs Ki, Malatiju i Molde stigao do grupne faze Lige Evrope i borbi sa Mančester junajtedom, AZ Alkmarom i Astanom. Uz učinak od po dve pobede, remija i poraza, crno-beli su završili na trećem mestu, a ispuštena dva gola vođstva u Holandiji koštala su ga plasmana u narednu fazu.

Paralelno sa internacionalnim duelima, naša dva najtrofejnija tima vodila su internu šampionsku trku u kojoj je Partizan tokom oktobra, sa tri poraza u četiri susreta izgubio korak. Na prosute bodove u Humskoj 6. oktobra protiv Voždovca (2:1), nadovezala se bleda partija u Lučanima u kojoj je Mladost ostvarila minimalnu pobedu (1:0), a posle pobede nad Spartakom tim Sava Miloševića pognute glave je izašao i iz susreta sa Čukaričkim (2:1). Posle tri utakmice bez osvojenog boda, Partizan je došao u situaciju da za Crvenom zvezdom zaostaje devet koraka što se u nastavku trke ispostavilo kao nenadoknadiv zaostatak, čak i pored prethodne pobede u večitom derbiju (2:0).

Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport

Kraj jesenje polusezone doneo je promenu trenera u Ljutice Bogdana i umesto već zasićenog Vladana Milojevića kormilo crveno-belih preuzeo je Dejan Stanković. Strateg koji tek počinje da gradi trenerski put podmladio je ekipu, ali nije uspeo da nađe recept za pobedu u večitom derbiju za kojom je već mesecima tragao i njegov prethodnik.

Među ostalim superligašima u međuvremenu su se formirale jasne grupe klubova koji se bore za Evropu, opstanak i plej-of. Ubedljivo najskromniji učinak imali su Rad i Mačva, dok su osveženje sezone, uz debitanta u eliti TSC, predstavljali Vojvodina i Čukarički.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, potpuno neplanirani prekid takmičenja usled koronavirusa posle 26 odigranih kola doneo je dva meseca neizvesnosti i teških odluka koje su u potpunosti promenile završnicu sezone. Voljom večine timova, koji su se pri izboru vodili linijom manjeg otopora, a ne interesima fudbala. Prvo je doneta odluka da Superliga ove godine bude završena posle 30 kola, bez plej-ofa i plej-auta, a potom je prihvaćen i predlog većine klubova da Superliga i Prva liga budu proširene i da iz njih ne bude ispadanja.

Niz odluka uticao je da ćemo naredne sezone na elitnoj sceni gledati čak 20 klubova, ali i da poslednja četri kola sezone 2019/20 imaju minimalan takmičarski značaj, pa se preostalih nekoliko nedelja fudbala u Srbiji svelo na borbu za trofej u Kupu.

Zvezda je već na premijeri nakon korone, protiv Rada, stigla do treće uzastopne titule, dva kola kasnije Partizan je overio vicešampionsku poziciju, a u međuvremenu kartu za internacionalnu scenu „čekirali“ su Vojvodina i TSC.

U Kupu, posle lako preskočenih prepreka, Crvena zvezda i Partizan stigli su do polufinala u kojem su treći put ove sezone odmerili snage, a susret je pripao crno-belima koji su tako nastavili dominaciju u Kupu i protiv večitog rivala, zakazavši finale sa Vojvodinom (sreda, 19 sati, Niš).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar