Milan Makarić na meti Olimpijakosa i AEK
Milan Makarić; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Tek završenu sezonu u Superligi Srbije obeležila je dominacija Crvene zvezde, velika serija pobeda Partizana, borba za opstanak do bukvalno poslednjek sudijskog zvižduka, ali je bilo i fudbalera van večitih koji su se istakli.

Srbija ima najboljeg strelca koji ne dolazi iz redova večitih, pa je on zauzeo zasluženo prvo mesto liste.

Inače, Crvena zvezda je šampion, Partizan, Vojvodina i Čukarički idu u Ligu konferencija, dok prvaka čekaju kvalifikacije za Ligu šampiona.

PROČITAJTE JOŠ

Veću pažnju od šampionske trke privukla je borba za opstanak, u kojoj su poraz priznali Rad, Javor, Inđija, Zlatibor, Mačva i OFK Bačka.

Podsećamo, sledi još samo finale Kupa, koje se igra u utorak 25. maja, suočiće se Crvena zvezda i Partizan na stadionu „Rajko Mitić“.

Kada u centru pažnje nisu najveći rivali, onda su superligaška svetla bila uperena u igrače kao što su Makarić, Petrović, Bačanin, Bojović i Lukić.

Milan Makarić (Radnik Surdulica)

Iako nije neuobičajeno da najbolji strelac lige bude neko ko ne igra za večite rivale, ipak je vredno isticanja. Makarić je u dresu Radnika postigao 25 golova i bio najzaslužniji za šesto mesto njegovog tima. Interesantno je da je postigao skoro polovinu golova Radnika, pošto je ostatak tima mrežu rivala zatresao tek u pet navrata više – 30. A ako se na to doda i da je asistirao osam puta, statistika kaže da je od 55 golova Radnika u sezoni Makarić direktno zaslužan za 33.

Upisao je dva het-trika, protiv Zlatibora (4:2) i Mačve (5:0), četiri puta je postigao dva gola (Voždovac 3:1, Novi Pazar 4:1, Zlatibor 2:1, Spartak 2:0), dok je svojim pogocima ili asistencijama bio direktna „prevaga“ koja je donosila pobedu devet puta, a tri puta je pogađao u remijima, što znači da je od 55 bodova Makarić direktno doneo 30.

Nekadašnji omladinac Vojvodine je u dresu Radnika bukvalno eksplodirao, na 62 meča 33 puta se upisao u listu strelaca, pa će biti interesantno videti gde će igrati po završetku prelaznog roka.

Nenad Lukić (TSC)

Drugi na listi strelaca sa 18 golova, prvi asistent Superlige sa 12 asistencija, Lukić je postao prava „udarna igla“ tima iz Bačke Topole, najviše zahvaljujući sjajnom osećaju za dodavanje. Tako je četiri utakmice završio sa po dve asistencije, a najbolju partiju pružio je u 11. kolu protiv Spartaka, kada je u pobedi od 3:0 postigao jedan pogodak, dok je dva puta asistirao.

I za izdanka Partizanove škole fudbala vladaće veliko interesovanje tokom prelaznog roka, a ne bi bilo iznenađenje ni da se bivši fudbaler Rada, Bežanije, Spartaka, Zemuna, Radnika i Inđije otisne u inostranstvo. Jednom je već probao, pošto je 2011. otišao u Lokomotivu iz Plovdiva, ali se nakon godinu dana vratio u srpski fudbal.

Sada ima 28 godina, znatno je iskusniji i, što je najvažnije, iza sebe ima najbolju sezonu u dosadašnjoj karijeri.

Marko Bačanin (Napredak Kruševac)

Kruševljani su uspeli nekako u samom finišu da se izbore za opstanak, a veliki deo zasluga ide na račun „superizmene“ u liku Marka Bačanina. Od 13 mečeva na koliko je nastupio, čak deset puta je ušao sa klupe, odigrao oko 250 minuta kada bi dobijao šansu kao rezerva, i za to vreme sedam puta zatresao mrežu rivala.

Posebno važni bili su golovi Javoru (1:1, 15 minuta u igri), Inđiji (1:0, 25 minuta u igri) i TSC-u, protiv kog je za 35 minuta postigao dva pogotka i doneo trijumf od 3:1 u utakmici koja je proizvela dosta bure. Prostom matematikom dolazimo do toga da bi, bez Bačanina u igri, Napredak imao sedam bodova manje, pa bi naredne sezone igrao u Prvoj ligi Srbije.

Bačaninov učinak dodatno dobija na težini ako se uzme u obzir to da je u januaru stigao u Napredak iz Smedereva.

Đorđe Petrović (Čukarički)

Tim sa Banovog brda igraće u kvalifikacijama za Ligu konferencija, a do toga ne bi došlo da Petrović nije uspeo da sačuva mrežu na čak 17 susreta u Superligi Srbije, što su 13 puta njegovi saigrači uspeli da iskoriste i dođu do „celog plena“.

Ukoliko tu formu jedan od najboljih golmana lige prenese i na Ligu konferencija, nema sumnje da će Čukarički imati veliku uzdanicu među stativama.

Milan Bojović (Mladost Lučani)

Bojović je sezonu u Lučanima završio sa 18 golova, od čega je osam bilo za pobedu, a tri puta je svom timu doneo remi. Pored toga, 34-godišnji napadač je vodio borbu sa Andrijom Kaluđerovićem za mesto najboljeg strelca u istoriji Superlige, a nekadašnji fudbaler Čukaričkog, Jagodine, Vojvodine i Radničkog iz Niša je u dresu Mladosti došao do brojke od 80 i tako sezonu završio kao vodeći golgeter u istoriji domaćeg šampionata.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar