fudbal
Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Takmičenje u Linglong Superligi Srbije i Prvoj ligi Srbije bi moglo da bude nastavljeno krajem maja, ali samo ako budu bili omogućeni uslovi i garantovana bezbednost svim učesnicima.

Generalni sekretar Zajednice Superlige Srbije Darko Ramovš je za Nova.rs rekao da se srpski fudbal nalazi “na žiletu” zbog brojnih rokova koji moraju da budu ispunjeni, a uglavnom su u vezi sa planom i programom Evropske fudbalske unije (UEFA).

PROČITAJTE JOŠ

U javnosti su se pominjali datumi za restart sezone, najpre 18, pa 23. maj, ali tačan termin povratka “najvažnije sporedne stvari na svetu” još nije bio tema razgovora u telima zaduženim zato, pošto se okolnosti menjaju iz dana u dan.

Ključ svega je da takmičenja pod okriljem UEFA imaju primat, odnosno da bi nacionalne lige trebalo “što pre da krenu” i “što pre da se završe”, kako bi evropske lige otpoštovale svoj kalendar, s obzirom na to da pretkola kvalifikacija kreću 27. jula.

“Još nemamo konkretan određeni datum, planira se da se sa treninzima krene od ponedeljka, u nekom obliku, sa pojačanim merama bezbednosti. Radimo u hodu, tražimo najbezbednije mogućnosti i pratimo preporuke UEFA. One se menjaju vremenom, u startu su veoma zahtevne, dati su određeni rokovi i pomerena određena takmičenja, ali kako vreme prolazi ulazimo u crvene zone”, rekao je Ramovš za Nova.rs.

Foto: Srdjan Stevanovic / Starsport

Jedna od opcija za elitno srpsko fudbalsko takmičenje je da se odigra u skraćenom obliku, odnosno da ne bude plej-of i plej-aut faze koja je propisana ranije utvrđenim formatom, kako bi se klubovima obezbedilo vreme za transfer period, odnosno koliko-toliko adekvatne pripreme za novu sezonu.

Ramovš napominje i da će ishod aktuelne sezone će uticati i na izgled naredne.

“Niko u ovom trenutku ne može da kaže šta će se i kako odvijati, rokovi su dosta kratki, trebalo bi da postoji i period za transfere, a već 3. avgusta kreću kvalifikacije za evropska takmičenja. S tim u vezi, ugrožena nam je i sledeća sezona, veoma će biti zahtevno da bude izneta u obliku u kom je sada i to je jedno od velikih pitanja pošto bi morala da se završi do sredine maja jer potom slede obaveze u vezi sa Evropskim prvenstvom. Biće problema, i dalje se traže rešenja kako ne bi bile ugrožene obe sezone. Ova će verovatno biti završena bez gledalaca, videćemo da li ćemo moći sledeću da sprovedemo uz sve zahteve iz plana takmičenja. U ovom momentu ne znamo da li će fizički biti moguće da se održi prelazni rok, a imamo i ograničenja i obaveze prema UEFA, odnosno rokove za dostavljanje imena klubova koji će učestvovati u takmičenjima pod njenim okriljem. Ima mnogo rokova, baš smo, onako, na žiletu što se tiče termina. U narednih desetak dana očekujem da dobijemo neka rešenja, kroz sastanke našeg Izvršnog odbora, klubova Superlige i uz praćenje preporuka UEFA”.

Dakle, UEFA. Krovna evropska fudbalska organizacija će i u slučaju Srbije presudno uticati na izgled ostatka takmičenja i sve će biti stavljeno u službu što bržeg završetka sezona u nacionalnim ligama. To znači da bi restart sezone trebalo da bude što pre, ali to nije baš tako lako izvesti.

“Primarno je da klubovi naredne nedelje na najbolji način krenu sa treninzima, prateći mere nadležnih organa, kako bismo odigrali ostatak prvenstva bez većih lomova. Mnogo je zahtevno, vanredno je stanje, trebalo bi svi da budemo razumniji i da svi zajedno dođemo do rešenja sa dobrim idejama. Neki klubovi se zvanično obrate, neki istupaju kroz medije, suštinski Zajednica postoji zbog klubova, da se svi saslušaju i da se donesu rešenja u zajedničkom interesu. Moraćemo da pronađemo najbolji model i da se dobro pripremimo za narednu sezonu jer ona nosi nove probleme”, rekao je Ramovš.

Šta je rešenje?

Foto: Vanja Keser / Starsport

Do kraja regularnog dela sezone u Superligi Srbije je ostalo četiri kola, što bi značilo mesec dana fudbala, ako bi se utakmice igrale po principu “vikend-vikend”.

Drugačiji scenario bi predstavljao veliki rizik za igrače, koji su iz punog trenažnog procesa morali na prinudni odmor, a početkom marta bi trebalo da krenu u nove pripreme i vraćanje forme.

U slučaju da se sezona nastavi 23. maja, oni bi imali nešto manje od tri nedelje, što je period koji je propisan u pojedinim evropskim ligama, a kraj takmičenja bi se dogodio 23. juna. U slučaju pomeranja restarta na 30. maj, kraj lige bi bio 30. jun, što je za mnoge igrače i poslednji dan ugovora u aktuelnim klubovima.

Ukoliko Zajednica odluči da sezona bude nastavljena u punom formatu, na sve to treba dodati još sedam utakmica, koliko je predviđeno za plej-of i plej-aut. Jasnom računicom se dolazi do zaključka da bi ti mečevi prologirali sezonu za još mesec i po dana, ponovićemo, ukoliko se rukovodimo principom igranja kola vikend za vikend.

Kako takmičenja pod okriljem UEFA počinju već krajem jula, nacionalne lige su dužne da joj dostave imena klubova nešto ranije, što znači da bi u tom slučaju utakmice razigravanja za mesta koja vode u Evropu, odnosno u borbi za opstanak, morala da se igraju u “gušćem” rasporedu, što, još jednom vredi istaći, možda da bude pogubno po fudbalere.

Iz svega navedenog, treba očekivati da ove sezone ne budemo bili u prilici da gledamo plej-of i plej-aut, već da se period koji bi bio utrošen na to dodeli igračima za odmor i pripreme za novu sezonu i klubovima za pokušaj obavljanja kakvog-takvog prelaznog roka.

U tom slučaju, da li će se liga restartovati 23. ili 30. maja sasvim je svejedno, ali bi termin poslednjeg vikenda u maju bio optimalan kako bi se stvorili svi uslovi za bezbedno odigravanje utakmica.

Nažalost, bez prisustva publike.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar