Stadion Partizan
Foto: Spasoje Veselinović/Nova.rs

Povratak fudbala posle dva meseca, ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svetu došao je kao žednom čaša vode.

Ipak, nakon što je splasnula euforija koju su izazvale kontrolne utakmice Zvezde i Partizana i nastavak sezone u Bundes ligi, i utisak zadovoljstva se ispostavio kao znatno blaži.

Činjenica koju smo svi znali i ranije potvrđena je u praksi – fudbal posle korone nije isti.

I još dugo neće biti.

Posledice nepredviđene pauze i mera preventive usled još prisutne pretnje od koronavirusa razvodnjile su koktel emocija i uticale da umesto preko potrebne adrenalinske injekcije dobijemo jeftino energetsko piće.

VESTI IZ BUNDESLIGE

Govorilo se da će igrači biti nespremni, da će dvomesečni boravak u samoizolaciji uticati na kvalitet fudbala, da će nedostajati publika… O svim posledicama se polemisalo naširoko i do detalja, bilo je vremena da se analiziraju svi negativni uticaji koronavirusa i većina stvari se zaista ispostavila kao tačna i u praksi.

Ipak, svi smo se u podsvesti nadali da će biti drugačije.

Sterilna atmosfera, bez publike na tribinama, uticala je na draž utakmica.

Prvi put smo bili svedoci derbija između Borusije Dortmund i Šalkea bez publike. Dok su Holan, Azar i družina se poigravali sa velikim rivalom u istorijskom Revirderbiju na praznom stadionu „Signal Iduna Park“ mogli smo samo da zamišljamo kako bi čuveni „žuti zid“ goreo brojeći jedan po jedan pogodak u mreži Šuberta.

Dortmund Šalke
Foto: EPA-EFE/HEINZ BUESE

Svaki uzvik bilo je moguće čuti tokom televizijskih prenosa Bundeslige, ali i na utakmicama Crvene zvezde i Partizana odigranim tokom prethodne nedelje.

Crveno-beli su odmerili snage sa svojim omladincima, dok su izabranici Sava Miloševića, podeljeni u dva tima, odradili sparing među sobom.

Bilo je na obe strane Topčiderskog brda prelepih poteza poput bombe Njegoša Petrovića ili slaloma Filipa Stevanovića, ali je isto tako bilo evidentno da fudbaleri beogradskih velikana imaju pred sobom mnogo rada do povratka na najviši nivo.

„Razgovarao sam sa stručnim štabom, svako je imao individualni osećaj, jer su neki bili na tribinama da bismo imali sliku iz svih uglova. Svi smo se složili da je nekih 55-60 minuta bilo dobro, iznenađujuće dobro obzirom na situaciju i da smo van ritma već dva meseca. Dobar voljni momenat. Naravno da u poslednih 10 ili 15 minuta ritam padne, jer su noge bile teške“, rekao je Milošević.

Šef stručnog štaba Partizana je na prvoj proveri svojih pulena bio i arbitar, te je morao da nekoliko puta da reaguje jer je bilo evidentno da su igrači toliko željni igre da su došli u opasnost od povreda.

„Rekao sam igračima da je zabranjeno da prigovaraju sudiji, ali jako je teško suzdržati se kada su otkucaji srca na 200. Lako je sa strane pričati, reagovati i donositi zaključke. Kada ste na terenu i počne da vam se muti u glavi, jako je teško da se iskontrolišete. Imale su obe ekipe voljni momenat i želju za pobedom, onda mogu malo da dopustim i nervoze“.

PROČITAJTE JOŠ

Sterilna atmosfera i fizička nespremnost usled naglog prekida sezone, a potom i prebrzog povratka na teren, faktor su koji će uticati na sve šampionate na Starom kontinentu.

Međutim, Superliga Srbije nizom presedana FSS biće još manje zanimljiva jer samo Čukarički i TSC imaju realan razlog da se bore u četiri preostala kola.

Kao što smo ranije obrazložili ukidanje plej-ofa i plej-auta, a potom i proširenje lige usled kojeg nema ispadanja u niži rang, obesmislili su završnicu sezone, pa je jedina realna nedoumica ko će biti četvrti predstavnik Srbije na internacionalnoj pozornici.

Kad podvučemo crtu, utakmice bez publike i motiva, uz činjenicu da su igrači daleko od najbolje forme, jasno najavljuju skromno fudbalsko leto u Srbiji i preživljavanje uz bledu kopiju fudbala do povratka u normalu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare