grujić
Bojata ljubi Grujića; Foto: EPA-EFE/THOMAS KIENZLE /

Nemački eksperiment je uspeo! Fudbal se posle više od dva meseca pauze vratio utakmicama 26. kola Bundeslige, ali su ga obeležile brojne čudne i zabranjene situacije.

Fudbalski svet i milijarda navijača prikovanih za TV ekrane najzad su videli na delu sve bezbednosne mere. Nije bilo rukovanja pre meča,maskote, lopta je u više navrata dezinfikovana asepsolom, nije bilo razmene klupskih zastavica, kao ni grupne fotografije. Rezerve su s maskama sedele na tribinama… Čudno, ali to je sada surova realnost nekog novog fudbala.

PROČITAJTE JOŠ

Nova.rs izaberala je najzanimljivije scene s terena i oko njega na prvih šest utakmica Bundeslige odigranih u subotu. Akter jedne simpatične scene bio je i povremeni reprezentativac Srbije Marko Grujić.

Norveško čudo od deteta Erling Brat Holan očekivano je prvi našao put do mreže, postigavši 10. gol na devetom meču za Dortmund, koji je u rurskom derbiju pregazio Šalke – 4:0.

Ipak, pre tog 29. minuta i prvog gola na terenima širom nemačke posle „restarta“ sezone, dogodilo se, odnosno čulo, jedno nedopustivo obraćanje Žan Kler Todiboa mladom asu Dortmunda.

Holan sam slavi; Foto: EPA-EFE/MARTIN MEISSNER / POOL DFL

Naime, defanzivac Šalkea je nakon kornera „milionera“ prišao Norvežaninu koji se borio za što bolju poziciju i opsovao mu babu. S obzirom na to da vlada atmosfera duhova, jer nije bilo navijača na stadionu i da se svaki šum praktično čuo, kamera i mikrofoni „ulovili“ su nepristojnog Francuza.

Holan, koji ima svega 19 godina pokazao je neverovatnu zrelost, nije naseo već se na najbolji mogući način revanširao Todibou i Šalkeu, postigavši vodeći gol za Dortmund. Posle tog pogotka timu iz Gelzenkirhena više nije bilo povratka. Holan je u svom stilu krenuo da slavi, saigrači su krenuli za njim, ali su morali da odustanu, pa je bio primoran da sam proslavi.

Akter druge zanimljive situacije s pomenutog rurskog derbija, koji datira još od davne 1925. godine bio je Mats Humels, koji je „izduvao“ sekret iz nosa pravo na teren.

Pogađate, to je takođe najstrožije zabranjeno, kao i pljuvanje na travu. Prema prvim informacijama nekadašnji štoper Bajerna i reprezentativac Nemačke neće biti sankcionisan.

Sledeća interesantna situacija dogodila se u seocetu Hofenhajm, koje broji oko 3.500 stanovnika, u duelu istoimenog kluba sa Hertom. Berlinci su slavili ubedljivu pobedu (3:0), ali se u centru pažnje našao poljubac Derika Bojate i Marka Grujića.

Pravila koja su usaglašena pre „restarta“ Bundeslige jasno nalažu da je zabranjeno grljenje nakon gola, a kamoli ljubljenje. Ipak Bojata nije mogao da odoli bujici emocija, pa je s dve ruke ščepao za vrat Srbina i poljubio ga.

Prema pisanju nemačkih medija koji su poseban akcenat stavili na „zabranjeni poljubac“, Belgijanac po svemu sudeći neće biti kažnjen, ali takvo ponašanje ubuduće neće proći bez posledica.

Foto: EPA-EFE/Michael Probst / POOL DFL

Sudije i treneri ispoštovali su obavezan protokol, te su nosili maske, ali „pogled kamera“ često je lutao ka praznim tribinama gde su na praznom stadionu u prvim redovima sedeli rezervni fudbaleri, poštujući socijalnu distancu.

Deo u ovom tekstu o zanimljivostima koje su obeležile povratak vrhunskog fudbala zaslužila je i lopta. I to kao poseban akter. Pre meča, na poluvremenu, kao i po završektu utakmice, lopta je prskana asepsolom kako bi se izbegla svaka mogućnost prenošenja zaraze.

Foto: EPA-EFE/ALEXANDER HASSENSTEIN / POOL DFL

Takođe, fudbalerima je bilo zabranjeno da ljube loptu pre izvođenja prekida, što je kod mnogih neizostavan ritual.

Nemački eksperiment je uspeo, videli smo neki novi, drugačiji fudbal, ali reči trenera Borusije iz Dortmunda Lusijana Favra najbolje opisuju pravo stanje stvari na terenu.

„Bilo je ovo vrlo, vrlo posebno iskustvo. Nije bilo buke, stvoriš šansu, odigraš vrhunsko dodavanje, postigneš gol… I ništa. Bilo je jako, jako čudno, nedostaju nam navijači“, rekao je Favr.

A navijačima nije bilo dozvoljeno ni da budu ispred stadiona i da bodre svoje tim. U slučaju takvog prestupa, klub bi po završetku utakmice bio kažnjen gubitkom meča, bez obzira na prethodni epilog posle 90 minuta odmeravanja snaga s protivnikom.

Podsetimo, na stadionima u Nemačkoj dozvoljeno je maksimalno 322 osobe od kojih 100 na terenu. Svakom od njih pre ulaska na stadion merena je temperatura, vršene su lekarske provere, a bez zaštitne maske nisu mogli da prođu kapije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar