Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Cardenas

Fudbaleri Čelsija pobedili su prvaka Lige Evrope, ekipu Viljareala i podigli su trofej Superkupa Evrope u Belfastu, svoj drugi u istoriji.

Sve je rešeno tek posle izvođenja penala, pošto 120 minuta igre i 1:1 na semaforu nije dalo odgovor ko je na terenu bolji iz igre. Kai Haverc je promašio za Čelsi u prvoj seriji, Mandi je promašio za Viljareal u drugoj.

PROČITAJTE JOŠ:

Sve do sedme serije su svi igrači Čelsija bili sigurni, dok Raul Albiol, kapiten Viljareala nije poklekao i prepustio je pobedu „plavcima“. Treba pohvaliti i potez menadžera „plavaca“ Tomasa Tuhela koji je pred penale uveo Kepu Arizabalagu i time napravio ključnu izmenu za pobedu.

Meč su obeležili periodi dobre i loše igre oba tima, kao i njihove oscilacije. Utisak je da ni jedni ni drugi nisu za ozbiljno uzimali okršaj, sve dok nisu primali golove.

Dok se to nije dogodilo Viljarealu, ličio je na drugorazredni tim u odnosu na Čelsi, dok su se Englezi posle nekoliko šansi i jednog postignutog gola olako uljuljkali.

To im se vrlo brzo osvetilo, Viljareal je onda počeo da terenski dominira i na kraju je zasluženo izjednačio do regularnih 90 minuta, usput promašivši dve opasne šanse.

Sve u svemu, viđen je vrlo dobar fudbal kom je samo falilo još nekoliko pogodaka, da bi susret bio zanimljiviji, iako niko verovatno nije želeo da preterano „lomi noge“ u njemu.

Prvo poluvreme pripalo je većim delom fudabalerima Čelsija. Tuhel je insistirao na kontroli lopte i to su igrači Čelsija i radili, sve dok se Viljareal nije malo „opasuljio“.

Trebalo mu je da primi gol da bi se to desilo, ali je posle pogotka Zijeha, „žuta podmornica“ postala mnogo bolji rival.

Već u šestom minutu Verner je imao dobru šansu za Čelsi, a tri minuta kasnije probao je i Ngolo Kante sa distance.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Cardenas

Inicijativa momaka u plavim dresovima potrajala je sve do 27. minuta kada je Kai Haverc jako dobro istrčao levim krilom, a onda je poslao loptu po zemlji u šesnaesterac.

Tamo je Verner svojim kretanjem omogućio da ona lagano stigne do Zijeha za rutinsku realizaciju i 1:0, sa oko šest, sedam metara.

Od tog trenutka Viljareal kreće napred i shvata da drugačije ne može. Već do 33. minuta Španci su imali tri šanse, od kojih je jedna bila veoma opasna.

Dia se našao ispred Mendija, ali je golman Čelsija fantastično odbranio i sačuvao mrežu. Do poluvremena je imao i sreće, pošto je u poslednjim trenucima Alberto Moreno iz voleja zakucao loptu u prečku.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Cardenas

Lopta se odbila van, a Čelsi je sačuvao prednost posle 45 minuta igre. Ono što nije bilo dobro po „plavce“ bila je povreda Zijeha, koji je svoje mesto ustupio Kristijanu Pulišiću, ali i to što je isti igrač promašio dobru šansu u 36. minutu.

Drugo poluvreme počelo je boljom igrom Viljareala. Jedan kiks Mendija otvorio je praktično zicer za Đerara Morena, jer je Mendi loše ispucao loptu, Moreno je ostao sam pred njim na 16 metara i pogodio je stativu u 52. minutu.

Posle te stative Viljareal je zadržao inicijativu ali nije bilo prilika do 68. minuta. Tada je Estupinjan pucao pravo u Mendija sa sedam, osam metara, ali je šutnuo jako pa je Mendiju bilo neugodno.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Cardenas

Otrežnjenje za Čelsi stiglo je nedugo posle toga. Igrao se 72. minut kada je Dia maestralno petom poslao povratnu loptu za Đerara Morena, a ovaj je šutirao pod prečku za 1:1.

Tek nakon toga je Čelsi postao angažovaniji u napadu, slično kao i njegov protivnik u prvom poluvremenu, ali do kraja nije mogao da postigne gol, pa se otišlo u produžetke.

U prvom produžetku je Pulišić u stotom minutu promašio jednu opasnu šansu. Lopta mu se odbila od Haverca u kaznenom prostoru, on je sa desne strane šutirao desnom spoljnom iz veoma dobre pozicije i promašio je.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Cardenas

Tokom drugog je veoma dobru priliku imao Mejson Maunt koji je u 107. minutu šutirao, ali mu je Asenho odbranio posle loše reakcije Pau Toresa.

Do kraja se videlo da i jedni i drugi ne žele da forsiraju, čekali su se penali i oni su na kraju i presudili u korist Čelsija.

Čelsi – Viljareal 2:1 posle penala (1:0)

(Zijeh 27 – Đerar Moreno 72)

Stadion: Vindzor park, Belfast; Kapacitet: 18.500; Sudija: Sergej Karasev

Čelsi: Mendi – Zuma, Čaloba, Ridiger – Kante, Kovačić, Hadson Odoi, Alonso, Zijeh, Haverc, Verner. Menadžer: Tomas Tuhel.

Viljareal: Asenho – Pedraza, Tores, Albiol, Fojt – Moreno, Kapue, Tigueros, Dia, Đerar Moreno, Pino. Trener: Unaj Emeri

Produžeci:

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Cardenas

120′ Penali na kraju odlučuju

Viljareal je imao šansu, ispostavilo se da je njegov igrač u ofsajdu i od toga nije bilo ništa, pa se pristupa izvođenju penala.

113′ Pokušava Čelsi, ali sve jalovo…

Markos Alonso je naciljao nebu pod oblake sa 18 metara i poslao loptu visoko preko gola.

107′ Opasna šansa za Maunta

Odbranio mu je Asenho iz veoma izgledne situacije. Maunt se izborio za loptu pored Pau Toresa i šutirao iz okreta, ali je Asenho bio na mestu i paradom je sprečio gol.

100′ Pulišić je promašio zicer za Čelsi!

Evo napokon uzbuđenja! Haverc je primio loptu u kaznenom prostoru, ali je bio okružen protivnicima, pao je i lopta se odbila do Pulišića koji je natrčavao i izašao sam ispred golmana, ali je desnom spoljnom probao sa desne strane i promašio je.

98′ Slab tempo

Oba tima imaju inicijativu po nekoliko minuta od starta produžetka, ali niko se nešto previše ne trudi, ili bar tako ne deluje sa strane, da postigne pogodak. Tek poneki „mlak“ centaršut i rutinska odbrana.

Drugo poluvreme:

90+4 Produžeci!

Nijedna od ekipa nije uspela da postigne pogodak do kraja. Alonso je pogodio spoljni deo mreže u 94. minutu i to će biti dodatnih 30 minuta.

90+2 Pulišić komplikuje

Previše je driblao jer je bila gužva u šesnaestercu Viljareala, pa je na kraju izblokiran i izgubio je loptu.

84′ Šansa za Žoržinja

Buni se igrač Čelsija posle šuta. Lopta mu je stigla nakon kornera, pucao je i pogodio jednog igrača Viljareala, tražio je penal jer je signalizirao da je bila ruka. Na ponovljenom snimku se vidi da je situacija čista i da je lopta igrača pogodila u leđa.

80′ Konačno se i Čelsi razigrao

Trebalo im je pola sata i primljen gol, ali su konačno počeli da napadaju i do sada su imali tek nekoliko polušansi.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Cardenas

72′ GOOOL! Viljareal je izjednačio – 1:1

Zasluženo dolaze Španci do gola, pogađa Đerar Moreno posle fantastične kombinacije sa Diom. Dia mu je ostavio loptu petom u duplom pasu, Moreno je ostao sam i podigao je loptu pod prečku.

68′ Dobra odbrana Mendija

Estupinjan je bio u prilici, ispratio je napad na levoj strani, odatle je sa sedam, osam metara šutirao jako, ali je Mendi bio na mestu i odbranio je nezgodan udarac, koji je, doduše, išao pravo u njega.

60′ Mora da menja Emeri

Estupinjan je ušao umesto Pedrase u jednom mirnijem periodu igre u kom se Čaloba veoma dobro pokazuje u defanzivi Čelsija.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Cardenas

52′ Stativa Viljareala!

Đerara Moreno pogađa stativu iz odlične situacije, Čelsi je imao mnogo sreće. Moreno je istrčao desno, pucao je iskosa sa linije šesnaesterca i bio je neprecizan. Ovo bi mogao da bude promašaj za kojim će Viljareal žaliti. Treba reći da se Mendi okliznuo kod ispucavanja, pa je zato praktično poklonio gol Viljarealu, ali se Špancima nije dalo.

48′ Samo spoljni deo mreže

Haverc je probao da šutira oštro, snažno i nedovoljno precizno. Pucao je malo pored stative, pa je lopta udarila u spoljni deo mreže.

46′ Počelo je drugo poluvreme na Vindzor parku

Prvi su napali igrači Viljareala, koji su imali i korner.

Prvo poluvreme:

45+3′ Prečka!

Neposredno pred poluvreme Alberto Moreno je uhvatio volej na levoj strani iskosa i zakucao je loptu u prečku, ali je ostao 1:0 za Čelsi posle 45 minuta.

44′ Ridiger „požuteo“ u finišu, Zijeh morao van

Otvorio je prostor za dobar prekid Viljareala iz kog Španci nisu dobili ništa. Ono što brine ekipu Čelsija je povreda Zijeha koji je morao da izađe iz igre i umesto njega je ušao Kristijan Pulišić.

36′ Nova šansa za Čelsi

Odgovorili su igrači londonskog kluba na ofanzivu Viljareala, Zijeh je na levoj strani probao da šutira u bliži ugao i Asenho mu je ovog puta odbranio.

33′ Nekoliko šansi Viljareala, bilo je opasno!

„Žuta podmornica“ je živnula i imala tri prilike, najbolju je propustio Dia kada je izašao ispred Mendija. Pored njega je bio jedan igrač Čelsija, ali je Dia imao veoma dobru poziciju da savlada golmana „plavaca“. Mendi se istakao odličnom odbranom.

26′ GOOOL! Vodi Čelsi 1:0

Hakim Zijeh je strelac. Utrčao je kroz sredinu, sa leve strane je po zemlji centrirao Kai Haverc, dok je Timo Verner u sredini propustio loptu i odlično se kretao kako bi ona stigla do Zijeha kome sa šest, sedam metara nije ostao težak zadatak pred Asenhom.

Navijači Viljareala pred meč Superkupa sa Čelsijem, Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Cardenas

24′ Strašna lopta za gol šansu Čelsija

Nije se na kraju snašao Čaloba koji je dobio idealan pas preko odbrane od Zijeha. Hakim je poslao centaršut na drugu stativu, na desnoj strani gde je Čaloba bio sam. Međutim, jedan loš kontakt i umesto šuta u situaciji jedan na jedan, igrač Čelsija je prokockao priliku.

20′ Zijeh oštro…

Probao je da centrira marokanski igrač sa desne strane posle dobro ubačene lopte Matea Kovačića i nije pogodio metu, jer je Asenho bio na mestu. Viljareal se za sada isključivo brani.

15′ Čelsi bolji u prvih petnaestak minuta

„Plavci“ kontrolišu loptu za sada i bez problema sa brane. Na drugoj strani se Dia trudi, ali na levoj strani je u jednom ili dva navrata delovao izolovano.

9′ Probao i Kante

Šutirao je malo izvan kaznenog prostora rivala, ali nije uspeo da se upiše u strelce. Lopta je otišla pored stative Viljareala.

6′ Dobra šansa Vernera

Solidno je probao da se izvuče pored Alberta Morena, uspeo je i da šutira, ali je Asenho zaustavio taj pokušaj.

BONUS VIDEO: Doček srpskih olimpijaca posle osvojenih medalja u Tokiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar