Foto: Starsport

"Znaš šta sam primetio? Niko ne paniči kada stvari idu 'u skladu sa planom'. Čak i kad je plan užasan".

Ovo je deo citata čuvenog negativca Džokera iz filma „Dark Knight“ (Mračni vitez) u kom on objašnjava koliko nas pacifikuje kada očekujemo da će se nešto desiti.

PROČITAJTE JOŠ:

Nešto slično se dogodilo i sa srpskom javnošću i novinarima kada je Dejan Stanković, pre nedelju dana izašao pred nas i smireniji nego ikada poručio „Nema drame“, posle prvog meča sa Šerifom. Delovalo je da je u pravu, jer je izgledao kao čovek sa planom.

Zvezda je tada odigrala 1:1, bila je vidno bolja i falilo joj je sreće da još neki put pogodi mrežu rivala, koji ju je nedelju dana kasnije eliminisao iz borbe za Ligu šampiona.

Ako je tada postojao plan, on je iznenada razbijen u paramparčad u utorak uveče kada se Danilo Arboleda ušunjao između Miloša Degeneka i Milana Rodića i dao gol crveno-belima i poslao ih, ispostaviće se, na Kluž u plej-ofu za Ligu Evrope.

Da tog gola nije bilo, Zvezda bi sada već u džepu imala Ligu Evrope i mogla bi nešto rasterećenije da ide na Dinamo iz Zagreba koji je za jedan gol bio bolji od Kluža.

„Ako sutra novinarima javim da će sutra biti upucan kriminalac, ili da će eksplodirati pun autobus vojnika, niko ne paniči, jer je to sve to ‘deo plana'“, uči nas Kristofer Nolan kroz usta Hita Ledžera u ulozi čuvenog Betmenovog arhineprijatelja.

Suština je u tome da ovo juče niko nije očekivao. Jeste možda samo onaj ko je priželjkivao eliminaciju Zvezde. Zato je utoliko jače dejstvo imao udarac i lob koji je Arboleda proizveo i utoliko je poraz teži.

Štaviše, imajući u vidu rang, status i sve ostalo, može se reći da je ovo najteži poraz Zvezde u poslednjih desetak godina.

Ne rezultatski, već takmičarski. Rezultatski je svima u sećanju Liga šampiona i izgubljeni mečevi od Totenhema, Bajerna, Pari Sen Žermena, Liverpula, gde je u mreži srpskog kluba završavalo po četiri, pet, ili šest golova.

foto: Starsport.rs ©

Ovi porazi su donekle bili očekivani, a brojka je bila manje važna, pa nije bogzna kako ni bolela. Jer, kad ispunite onaj osnovni plan i dogegate se do Lige šampiona, rezultat ostaje u drugom planu.

Da bi tamo neki naš klub mogao da bude konkurentan, ipak mora da ima više para i talenta od srpskih klubova. Zato je plan odlazak tamo, a u grupi – daj šta daš.

Šerif je zaustavio Zvezdu na trećem stepeniku ka Ligi šampiona i ovo je druga godina zaredom da se srpskom klubu to dešava. Deki Stanković je lani uspeo da podigne formu tima do jeseni posle poraza od Omonije.

Posle poraza od Hofenhajma, videli smo više nego pristojna izdanja zaključno sa onim protiv Milana. Međutim, ono pre svega toga je za preispitivanje.

Zvezda – Černomorec, Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Tirana? Loše, realno. O prvom kolu i Evropi iz Gibraltara ne treba ni pričati, jer bi sa njom na kraj izašli i slabiji srpski klubovi, dok je Omonija prošla na penale.

Teških poraza je bilo i ranije. Ren je bio jedan od takvih pre deset godina, Bordo takođe pre devet, ali to su opet bili jači klubovi. Černomorec u sezoni 2013/2014 nije bio jači.

Ili bar nismo tako mislili, ali smo se prevarili. Klub iz Odese je u dva meča trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope sa 3:1 ukupno eliminisao crveno-bele.

Sezona 2015/2016 donela je Kairat i 1:4 od kazahstanskog tima, u sezoni 2016/2017 je u plej-ofu Sasuolo razbio Zvezdu sa 3:0 u revanšu plej-ofa i još jednom je ostavio klub iz Ljutice Bogdana bez Evrope.

Barkos u dresu Zvezde protiv Levadije, Foto: Starsport

U međuvremenu se desio i Ludogorec, a ako odemo još malo dalje u prošlost, pamtimo Levadiju, Liberec, Dinamo Tbilisi.

Treba napomenuti da se u prethodnih desetak godina svaki ulaz u Evropu gledao kao uspeh, jer ih predugo nije bilo. A onda se promenila pesma.

Po onom starom pravilu da je noć najmračnija pre zore, tako je bilo i kada je Grof Božović otišao iz kluba, a Partizan šokantno uzeo titulu.

Vladan Milojević je u prvoj sezoni samo napravio čudo, jer je malo ko verovao da se mogu pobediti Sparta, već poznat evropski klub i Krasnodar, egzotično mesto sa bogatim vlasnikom.

Foto: EPA-EFE/ANDREAS SCHAAD

Zvezda je nekako uspela da savlada i jedne i druge i tada se Zvezdin evropski točak zakotrljao i sve posle toga što se dešavalo, bilo je, manje-više očekivano.

Milojević se još dvaput domogao Lige šampiona pre nego je otišao i to pobedama nad Salcburgom i Jang Bojsom, a njegov tim je na „čekalicu“ umeo da šokira i neke od najjačih klubova Evrope.

Možda nije igrao atraktivno, ali nije dopuštao da se dešavaju prevelike oscilacije i iznenađenja. I njegove ekipe su se zbog toga mučile u prva dva kola evropskih kvalifikacija tih sezona, ali bi kasnije malo prodisale.

Šerif je stoga stigao Zvezdi kao novo otrežnjenje. Klub je davao i plaćao igrače većim sumama nego ranije i pogađao u prvih nekoliko evropskih sezona.

Dejan Stanković, Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela aplaudiraju na skupu
Stanković, Terzić, Mrkela Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Boaćijevo prvo dovođenje, Pešić, Marin, Savić i slični su opravdali uloženo – dobijeno. Posle toga neke Van la Pare, Žanderi, Kafui, Tomane i ostali nisu baš bili briljantni potezi.

Ne znači da je sve bilo loše, naprotiv, samo nije tako efikasno. Zato je i Terziću bilo potrebno da se ovako nešto desi, kako ne bi tako smerno pričao da hoće na megdan sa Dinamom „da bi se videlo ko je najbolji u regionu“.

Jer evo Dinamo dođe na megdan Zvezdi, ali crveno-beli ustuknuše. Zagrepčani su verovano oberučke prihvatili što im u plej-ofu za elitno takmičenje dolazi Šerif.

Nemojte se iznenaditi ako razlika bude bar dva gola u korist hrvatskog kluba. S druge strane, nije ni mali finansijski gubitak Zvezde, oko 11 miliona evra kada se sve sabere i oduzme.

Dinamo stigao do plej-ofa, samo nije dočekao Zvezdu, Foto: EPA-EFE/Piotr Nowak

Time svakako u Ljutice Bogdana ne mogu da budu zadovoljni, dok oni neutralni navijači i ljubitelji fudbala gledaju UEFA koeficijente i žale što crveno-beli nisu prošli. Svima bi išlo u korist.

Prošle godine je Zvezda ispala na penale, ali treba biti pošten, pa reći da su okolnosti tada bile drugačije. I ako je tada to moglo da bude opravdanje – sada tog alibija nema.

Mrkela je posle revanša sa Šerifom rekao da su nosioci igre podbacili. Nije sigurno da li je mislio na Kataija i Ivanića, ali ti momci su uglavnom najbolji u timu iz utakmice u utakmicu. Tako je bilo i u prvoj protiv Šerifa.

Utakmica Crvena Zvezda, Šerif, fudbal
Foto: STARSPORT

Ali, treba da se zna da oni nisu tim i da ne mogu svaki meč da odigraju za desetku, pa i ostali moraju da prikažu bolja izdanja.

U suprotnom, Zvezda će se žestoko namučiti da prođe i Kluž i uđe u Ligu Evrope preko trostruko skupljeg kluba, od onog s kojim se do juče borila za plej-of Lige šampiona.

Pa ipak, Zvezda je i ovako duplo skuplja od tog Kluža, samo što sada više nikoga ne može da iznenadi poraz. To ne mora da bude loše, jer će igrači i uprava srpskog kluba biti obazriviji, da im se posle Šerifa ne bi desio još jedan ozbiljan šamar.

BONUS VIDEO: Navijači Zvezde na tribinama Marakane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar