Foto: EPA-EFE/MARK MARLOW

Uživala je Italija na lovorikama velikog uspeha i osvajanja titule prvaka Evrope ovog leta, a onda je potpuno neočekivano došla tmurna jesen tokom koje su izabranici Roberta Mančinija došli na ivicu ambisa.

PROČITAJTE JOŠ

Italija je na prilično šokantan način ostala bez prvog mesta u grupi i direktnog plasmana u Katar, pa je sebi neplanirano zakompolikovala put među najbolje reprezentacije sveta.

Dva kola pred kraj Italija je imala isti broj bodova kao i Švajcarska i međusobni susret sa direktnim rivalom u Rimu.

Nerešen rezultat i promašen penal u 90. minutu od strane jednog od heroja nedavno završeno EURA, Žoržinja, najavile su dramatičan kraj kvalifikacija, ali je Italija i dalje imala stvari u svojim rukama.

Pred put u Belfast na megdan sa Severnom Irskom koja je bila u očajnoj formi, Italijani su imali za jedan gol bolju gol razliku od rivala za prvo mesto,

Međutim to na kraju nije bilo ni toliko važno jer je meč završen bez pobednika i tako smo dobili najveću senzaciju u kvalifikacijama.

Jednostavno, gledali smo neku drugu Italiju ove jeseni.

Foto: EPA-EFE/MARK MARLOW

Dok je u Londonu igrala brzo, moderno i pre svega napadački fudbal koji nije bio tipičan za ovu selekciju kroz istoriju, u Belfastu je sve izgledalo sporo, staloženo, dosadno i tužno.

Napadački trozubac koji je Severnim Ircima trebalo da zada glavobolje skoro da se nikada nije aktivirao.

Problem je nastao i u pritisku sa kojim se zbog titule igrači suočavaju. Bonuči je nedavno pričao da nema više one bezbrižnosti i opuštenosti sa kojom su igrali dok su osvajali Evropu.

Italija tada nije bila u užem krugu favorita, a glad za rezultatima kao posledica višegodišnjih neuspeha nosila ih je iz meče u meč.

Jedan od problema koji apostrofiraju italijanski mediji jeste i nedostatak rasnog napadača.

Tokom EURA je ceo tim postizao golove, jer je igra bila raznovrsna, ali kada je motor stao, nije bilo špica na kojeg je ekipa mogla da se osloni.

Čiro Imobile nikada nije bio na visokom nivou u dresu reprezentacije, ali bi takav značio Mančiniju u borbi sa robusnim štoperima Severne Irske, ali ga nije bilo u protokolu.

Foto: EPA-EFE/MARK MARLOW

Na kraju, treba reći da je ovoga puta Italijanima falilo i malo sreće, što je na kraju kvalifikacija iskusna Švajcarska znala da iskoristi.

Daleko od toga da je reprezentacija zapala u veliku krizu, ali su vidljivi postali određeni problemi

Italijani nemaju taj individualni kvalitet kao ekipe poput Francuske, da mogu da nadomeste nedostatak sistemske igre i nezalaganja.

Zato će morati da se mobilišu sve snage za predstojeći baraž kako se Italijanima ne bi dogodilo da po drugi put uzastopno propuste Svetski kup.

Za jednu takvu velsilu, to bi bila potpuna katastrofa, naročioto, posle osvojene evropske titule.

BONUS VIDEO Gol Tadića koji je Srbija izjednačila protiv Portugala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar