Đerar Pike, Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Finalnom utakmicom Lige šampiona za sezonu 2014/2015 nije završena samo sezona u evropskom fudbalu, već je tog 6. juna na Olimpijskom stadionu u Berlinu započeo strmoglavi pad katalonskog giganta i u tom momentu novog šampiona Evrope, Barselone.

PROČITAJTE JOŠ

U godinama pre toga Barselona je iz sezone u sezonu bila briljantna. Titule su osvajali 2006, pa 2009, pa opet 2011, odigrali su i četiri polufinala pre te 2015, a u borbi za trofej te godine strelci su bili Ivan Rakitić, Luis Suarez i Nejmar, koji je u dubokoj sudijskoj nadoknadi stavio trešnjicu na vrh torte.

Iako nisu uspevali da ponovo dođu do borbe za trofej na evropskom nivou, fudbaleri Barselone su bili dominantni u Primeri, ali je već krajem sezone 2018/2019 bilo jasno da nešto debelo ne štima.

Katalonci su prvi meč protiv Liverpula dobili sa 3:0 na svom terenu, pa je „redsima“ preostala samo nada da će moći do čuda. No, na Enfildu je viđen spektakl – Barselona je potučena do nogu, Liverpul nakon majstorske akcije i brzo izvedenog kornera uspeo da dođe do četvrtog gola, a navijači u šoku gledali kako njihovi ljubimci pokušavaju da shvate šta se dešava,

No, najgore po Barselonu tek je sledilo. Kada je doneta odluka da kompletan završni turnir Lige šampiona bude odigran u Portu zbog pandemije koronavirusa, utakmica Bajerna i Barse trebalo je da bude derbi. Umesto toga, viđeno je pravo iživljavanje od strane Bavaraca koji su mrežu Barselone napunili do vrha i sa 8:2 napravili korak ka tituli najboljeg tima „starog kontinenta“.

Konačan udarac došao je u vidu odlaska Lionela Mesija u PSŽ, ali je do njega došlo nakon višegodinšnjeg izuzetno haotičnog stanja u klubu.

 

Mesi je još po završetku sezone 2019/2020 tražio da ode, natezali su se njegovi advokati sa Barseloninim oko termina do kog je trebalo da donese odluku. Na kraju je ostao, odigrao još jednu godinu, a potom, uprkos najavama da je sve dogovoreno i da je potpis stvar trenutka, poput bombe je odjeknulo da Argentinac odlazi.

To je tek poslednji u nizu katastrofalnih poteza uprave kluba, a posledice kojih će ovaj klub trpeti u godinama koje slede. Naime, Barselona, poznata po svojoj La Masiji, nije u poslednjih nekoliko godina u prvi tim uvela nijednog igrača koji je uspeo da se izbori za iole ozbiljniju ulogu, dok je novac trošen na kvalitetne, ali čini se istrošene ili nedovoljno dokazane igrače poput Memfisa Depaja, Miralema Pjanića, Serhija Aguera, ili „mačke u džaku“ u vidu Lenglea, Malkolma, Artura Vidala…

Poslednji u nizu udaraca zadao je Bajern, igra mačke i miša okončana je sa (na sreću Katalonaca) samo tri gola u mreži, a najcrnje od svega je to što se padu ne nazire kraj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar