Novak Đoković, Ambasadori Srbije
Foto: Instagram/markodjuric.srb; TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ AMBASADA SRBIJE U LONDONU; Kena Betancur / AFP / Profimedia

Novak Đoković je imao još jednu impresivnu sezonu, koju je protkao sa 27 pobeda na grend slem turnirima, četiri finala i tri trofeja. Nekim od tih pobeda prisustvovali su i zvaničnici Srbije, ali su gotovo po pravilu svaki put "vrišteći" napadno pokazali i Novaku i svetu da im je teniski bonton apsolutno stran.

PROČITAJTE JOŠ

Koliko god je on bio uspešan, toliko su oni uspevali da se obrukaju pred tensikim svetom. Rekli bi zlobnici da su se možda samo prikazali u pravom svetlu.

Dakle, uz tri trofeja pamtiće se i dve ozbiljne blamaže naših ambasadora. Kao da ne poznaju protokol, ponašanje u određenim situacijama u kojima se nalazi ili još gore ne žele da ih se pridržavaju.

Kada je Đoković u finalu Vimbldona 11. jula savladao Matea Beretinija, malo ko je očekivao da će jedna od najvažnijih vesti u Srbiji bili drugi predstavnik naše zemlje na „Centralnom terenu“ u Londonu.

Potpuno neočekivano u prvi plan je iskočila Aleksandra Joksimović, srpska ambasadorka u Londonu.

Ova dama je diplomirani pijanista i magistar političkih nauka, pa, ipak, mnogima je upalo u oko što je morala da objašnjava ko je zapravo.

„Mogu li ja da čestitam? Ja sam ambasadorka Srbije“, rekla je dok je pružala ruku Novaku, koji se naposletku i rukovao sa njom.

To možda i ne bi bilo čudno da to nije radila u trenutku kada je Đoković već pričao sa jednim članom kraljevske porodice, dok je pored njega razgovor pokušao da inicira princ Edvard, vojvoda od Kenta, kao i Kejt Midlton, vojvotkinja od Kembridža, koja je strpljivo „stajala u redu“.

Najčešće se na tom mestu razgovara isključivo ili prvo sa članovima kraljevske porodice, a kako Englezi drže do pravila sasvim je jasno zbog čega Novak nije želeo da prekida razgovor koji je vodio.

Ovaj njen nespretan gest kojim se obrukala postao je izuzetno popularan na društvenim mrežama, pa je već moguće naći obilje montaža.

To samo svedoči da naša predstavnica nije bila upućena u sva pravila ponašanja, do kojih u Engleskoj, a posebno u kraljevskoj porodici i te kako drže. Ili je želela po svaku cenu da stisne ruku Novaku pa marak to bilo i upadljivo nepristojno.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, Đoković je dobro upoznat sa ovim jer je šest puta bio najbolji na terenu „Ol Ingland kluba“, pa se spretno snašao u toj situaciji kako ne bi uvredio princa Edvarda ili Kejt Midlton.

Tako je u samo nekoliko desetina sekundi od jednog običnog „Novače, čestitam. Čestitam“, dok je Đoković išao uz stepenice, došlo i do brukanja ambasadorke Srbije.

Da je to bio jedini gaf u Srbiji bi se sve brzo zaboravilo.

Ipak, kad nas se nekako na jednu aferu uvek olako nadoveže i druga.

Za drugi gaf smo morali da sačekamo dva meseca, a onda je došao 12. septembar u Njujorku i potez Marka Đurića na finalu Đokovića i Danila Medvedeva.

Dok je čitava planeta sa ivice stolice gledala istorijski meč (po nekim ocenama i najvažniji teniski meč svih vremena), ambasador Srbije u Vašingtonu, se udobno zavalio stolicu.

Srpski ambasador se nalazio u prvom redu tribina iza igrača od kojih mu je jedan okrenut leđima, pa je sa vremena na vreme bio „u prenosu“. I to je ok.

Ali, nije ok i ono što je radio tokom meča i to u trenucima kada se od publike traži da bude apsolutno tiha.

Dok je Danil Medvedev servirao Đurić je razgovarao telefonom, što samo govori o nedostatku poštovanja prema igračima, ali i istorijskom momentu kojem je prisustvovao.

I dok su na tribinama bila brojna svetski poznata lica poput Breda Pita, Leonarda di Kaprija, Bena Stilera, Derika Rouza, Marije Šarapove, još jednom je „zablistao“ Marko Đurić.

Kako bi to rekli u SAD gde trenutno radi „ukrao je šou“. Uspeo je da obruka kako Srbiju koju predstavlja u Vašingtonu nepoznavanjem elementarnih pravila ponašanja na teniskom meču.

Poznato je da teniseri mnogo drže do tišine i mira, pogotovo kada započinju poen i u toku razmene udaraca. Taj teniski bonton stran je našem ambasadoru. Tako se u prenosu uživo videlo kako je razgovarao telefonom dok je Medvedev servirao.

Ipak, uspeo je u jednom da se umesto priča o njemu kao „baksuzu“ priča o njemu kao čoveku koji je obrukao svoju zemlju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare