Srbija Turska
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Fudbaleri Srbije razočarali su i u drugom meču Lige nacija. Posle poraza od Rusije (3:1) u Moskvi, nisu ozbiljnije uspeli da priprete Turcima, koji su istrčali na teren praktično u rezervnom sastavu - 0:0.

Zbog bolne činjenice da su čak na prethodnih 11 golova primili bar po gol, nemoguće je odbaciti utisak da je selektor Tumbaković po svaku cenu želeo da sačuva sopstvenu mrežu. Čak i ukoliko to povlači za sobom da Srbija ne postigne gol…

PROČITAJTE JOŠ

Šta reći za samo jedan šut našeg nacionalnog tima u okvir gola!? S takvom igrom teško da “orlovi” imaju šta da traže u Oslu 8. oktobra u meču plej-ofa baraza za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Najviše brine to što niko od srpskih fudbalera nije odskočio, bar na individualni kvalitet, svi su ponovo delovali umorno i bezidejno, što je očigedno posledica nedostatka fizičke spreme, usled činjenice da su na početku trenažnog procesa jer sezona još nije počela u najjačim ligama gde nastupaju.

Predrag Rajković – 6

Konačno je Predrag Rajković dočekao svojih „pet minuta“ da stane na gol umesto Marka Dmitrovića koji je prvi izbor selektora Ljubiš Tumbakovića.

Najbolji golman Lige 1 nije imao previše posla, ono što je bilo do njega rutinski je odbranio, mada je imao kiks u 16. minutu kada je „poklonio“ Turcima loptu, ali se na sreću po „orlove“ ta akcija završila samo kornerom za Tursku.

Nikola Milenković – 6,5

Milenkovic
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Odlično pozicioniran, što mu je u velikoj meri olakšalo posao u brojnim duelima s turskim ofanzivcima. Bez problema je defanzivac Fjorentine, oko kog se otimaju najveći evropski klubovi, izlazio kao pobednik, pre svega u vazdušnim duelima. Siguran na lopti i uvek s tendecijom da krene napred, da povuče loptu ka sredini i ubrza i ovako spore napade naše reprezentacije.

Strahinja Pavlović – 6

Drugi meč za Srbiju i odmah se vidi da je već dobio na samopouzdanju. Imao je uz sebe kapitena Kolarova do nekog trenutka, za razliku od meča sa Rusijom, kada je prvi do njega bio Nikola Maksimović.

Odlično je zatvarao levu stranu i bilo je primetno da igra bez straha. Tek mu je 19 godina, a igra ko mator, pa zato ne čudi što je Monako za njega iskeširao Partizanu 10 miliona evra plus dva na ime bonusa.

Aleksandar Kolarov – 5

Igrao u srcu odbrane, na njemu atipičnoj poziciji, dok je Pavlović prekomandovan na levu stranu. Nije se najbolje snašao što pokazuju dva žuta kartona i isključenje. Prethodno je tokom prvog poluvremena dva puta bez potrebe lansirao loptu u aut…

Na mladost su Kolarova, koji je pred selidbom iz Rome u Inter „navukli“ Turci, pre svega u tom duelu kada je isključen.

Desni bek Turske Sangare bio je prebrz za vremešnog beka, kojem nije preostalo ništa nego da ga faulira, a glavni sudija Aleksej Kulbakov je to okarakterisao kao pregrub start i pokazao mu prevremeni put u svlačionicu.

Igrač s njegovim iskustvom nije smeo tako lako da dobije dva žuta kartona i ostavi ekipu na cedilu.

Nemanja Maksimović – 6

Vezista Hetafea je sinonim za neumorno trčanje i borbenost, što se najbolje videlo u 16. minutu kada je glavom izblokirao jedan opasan udarac posle kiksa Rajkovića. Zatvarao je na poziciji zadnjeg veznog u tandemu sa Gudeljom.

Ipak, stiče se utisak da mu u pojedinim situacija nedostaje fudbalske drskosti, jer znanja i te kako ima. Čini se da je previše opterećen tom defanzivnom ulogom. Svi vrlo dobro pamte onaj njegov čuveni trk na Novom Zelandu u dresu „orlića“, kada je golom u 117. minutu matirao Brazil i Srbiji doneo titulu prvaka sveta. E, upravo je bar jedan takav trk nedostaja Maksimoviću da razbudi „orlove“.

Nemanja Radonjić – 6

Radonjić
Foto: Starsport

Jasno se moglo videti da mu fale takmičarski mečevi prouzrokovani predugom pauzom zbog korone koja je prekinula sezonu u Francuskoj još u martu mesecu.

Brzanjca po levom krilu u formaciji 3-4-2-1 nije slušala lopta, jer kad god je pokušao da je odloži u stranu i da se u sprint, gde je neprikosnoven kad ubaci u „petu brzinu“ rival je uspevao da ga zaustavi bez većih problema.

U nekoliko navrata je pokušao da napravi višak, umesto da iz prve proigra Tadića ili Mitrovića, što se na kraju ispostavilo kao pogrešna odluka.

Nemanja Gudelj – 6

Ponovo je vezista Sevilje najviše trčao, baš kao i protiv Rusije, ali bez konkretnog učinka s previše lopti unazad. Činjenica je da mu je to zadatak nametnut od selektora Tumbakovića, ali ponekad je baš i mogao da „iskoči“ iz šablona i da uputi neki pas ka Tadiću, Radonjiću, Mitroviću…

Aleksandar Mitrović – 5,5

Prvi strelac „orlova“ previše engerije je trošio na rasprave sa sudijom, prvo zbog jedno gol-auta, koji je čini se trebalo da bude korner za Srbiju, kasnije i zbog faula u napadu posle kornera Tadića. Previše se i vraćao na našu polovinu kako bi pomogao ekipi, ali se čini da je u tim duelima samo izgubio previše snage, zbog čega nije mogao da stigne napred, pogotovo u situacijama kada je trebalo istrčati kontru.

Promašio je Mitrović zicer u 45. minutu kada se sapleo Sojunču i prepustio loptu Tadiću. Neobjašnjivo je kako je napadač njegovog kalibra uspeo da promaši takvu šansu.

Dušan Tadić – 6

Trudio se lider ove generacije, to se ne može osporiti. U nekoliko navrata pozivao je saigrače na visok presing u nameri da se dođe bar do tog jednog gola.

„Desetka“ Srbije i kapiten Ajaksa bio je spreman kod „poklona“ Sojunčua, koji se sapleo kao Maksimović u Moskvi, u svom stilu je uputio savršenu loptu ka Mitroviću, ali je golgeter Fulama promašio.

I dalje se jasno vidi da mu nedostaju takmičarski mečevi, kao i da ga lopta ne sluša u onoj meri na koju je sve navikao.

Filip Kostić – 6

Pokrivao je celu levu stranu, baš kao što je to odlično radio tokom čitave sezone u dresu Ajntrahta iz Frankfurta. Odličan je bio u defanzivi, što se ne može reći i za ofanzivu gde je bio „nevidljiv“.

Jasno je da je to njegova pozicija na kojoj se osećaj najkomotnije, ali su falili njegovi opasni centaršutevi, koji su uvek pola gola. Kostić, kog je nanišanio Inter, može i mora mnogo bolje.

Darko Lazović – /

Prerano zamenjen zbog povrede mišića da bi mogao da bude ocenjen.

Od 27. minuta Mijat Gaćinović – 6

Gaćinović
Foto: Starsport

Novi fudbaler Hofenhajma pristojno je odigrao po desnoj strani, nije dozvolio rivalu da probija, dok nije previše istrčavao napred, pre svega zbog činjenica da je Srbija u 49. minutu ostala s igračem manje zbog isključenja Kolarova.

Ipak, mogao je bar jednom da se usudi i da krene napred, rizik bi se možda na kraju i isplatio… Sigurno je da Gaćinović može više i bolje, ali i njemu fale utakmice.

Od 61. minuta Stefan Mitrović – 6

Crveni karton Kolarov umnogome je poremetio igru i planove „orlova“, pa je selektor Tumbaković bio primoran da „žrtvuje“ Nemanju Maksimovića i ubaci štopera Strazburga.

Korektno je odradio posao u poslednjoj liniji u srcu odbrane za tih pola sata provedenih na terenu.

Od 87. minuta Filip Đuričić – /

Premalo vremena provedenog na terenu da bi bio ocenjen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare