Stadion 974, Foto: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Fudbaleri Srbije obezbedili su plasman na Mundijal u Kataru naredne godine, a nekoliko nedelja nakon što su izvojevali veliku pobedu nad Portugalom, Katarani su predstavili novi stadion.

PROČITAJTE JOŠ:

Stadion 974 nalazi se u Dohi i zanimljiv je po tome što je sastavljen od 974 transportna kontejnera i inspirisan Lego kockicama.

Na njemu će biti odigrano sedam mečeva Mundijala, a nije isključeno da neki od njih „zapadne“ i reprezentaciji naše zemlje.

Čitav stadion je zamišljen kao demontažni i moći će da se rasklopi i reciklira, zbog čega je za njegovu izgradnju potrebno znatno manje materijala.

Manja je i potrošnja vode, a nema potrebe ni za sistemima za hlađenje. Kapacitet od 40.000 mesta, između kojih je napravljen veći razmak zbog prirodnog strujanja vazduha, uz blizinu mora, stvara prijatnije uslove za navijače.

Ovo neobično sportsko borilište dizajnirale su španske arhitekte Fenvik Iribaren, a organizatori Svetskog prvenstva smatraju da Stadion 974 na prenesen način biti „kapija Katara“, jer je blizu aerodroma i luke, pa je i prvo što ljudi vide kada dođu u ovu zemlju.

Čak su i svlačionice za sudije napravljene u kontejnerima, što se može videti u priloženom snimku.

BONUS VIDEO – Piksi: Pitao sam moje momke imaju li ti Portugalci krila?

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar