Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Vanredne okolnosti koje obeležavaju ovu kalendarsku godinu donose i vanredne mere za večiti fudbalski derbi u Srbiji. Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde sastaće se u nedelju (17 sati), u 11. kolu Superlige Srbije, pred praznim tribinama stadiona u Humskoj 1.

Za razliku od duela iz polufinala Kupa Srbije odigranog u okviru prethodne sezone, vlasti nisu dozvolile da se utakmica odigra sa prisustvom publike.

PROČITAJTE JOŠ

O tome je javnost obavestio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Razmišljalo se da li da se pusti sedam, osam hiljada, deset hiljada ljudi na derbi. Pa smo odlučili da ne puštamo sad, jer rastu brojevi zaraženih koronavirusom“, rekao je Vučić.

Derbi je bio tema i za članicu Kriznog štaba Dariju Kisić Tepavčević.

„Odluka je da se sportske manifestacije i dalje održavaju bez prisustva publike“, navela je ona.

U svemu bi moglo da se postavi pitanje kako je bilo onda moguće dozvoliti ulazak navijačima na, pre svega derbi iz Kupa, finale Kupa u Nišu (Vojvodina – Partizan) i utakmice na kojima je Crvena zvezda proslavljala titulu šampiona Srbije…

Kako god, stvari u vezi sa koronavirusom su, bar u jednoj tački, drugačije u odnosu na prethodni period.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Pre nekoliko dana utvrđeno je da je Mirko Ivanić, fudbaler Zvezde, pozitivan na testu, a prisustvo virusa je kasnije konstatovano i kod njegovog kolege, Gelora Kange.

To nisu razlozi za odlaganje večitog derbija, što je zaključak na koji upućuje pravilnik Superlige Srbije.

U protokolu organizacije utakmice Superlige odlaganje je moguće ukoliko klub zatraži isto, u slučaju da ima sedam bolesnih igrača. Trenutno, srpski prvak ima dvojicu, a crno-beli nijednog.

Zatim se dokumentacija prilaže Medicinskoj komisiji Fudbalskog saveza Srbije koja donosi konačnu „presudu“.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Generalni sekretar Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije, Darko Ramovš, istakao je da se nije ni pričalo o odlaganju utakmice.

„Procedura je jasna, ukoliko takav zahtev dođe razmatrala bi ga prvo medicinska komisija FSS. Crvena zvezda ima dosta iskustva sa testiranjem na evropskoj sceni ove sezone“, naveo je Ramovš.

Za sada, nema najava da bi Zvezda mogla da pokrene postupak za odlaganje utakmice, a eventualna promena termina bi napravila veliki problem u rasporedu takmičenja, s obzirom na to da klub iz Ljutice Bogdana igra i u Ligi Evrope.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar