Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Fudbalski klub Partizan se oglasio saopštenjem uoči večitog derbija protiv Crvene zvezde koji je zakazan za 18. oktobar.

Navedeno je da je ekipi pripremljena dodatna motivacija za povratak na teren.

PROČITAJTE JOŠ

I da se radi o izjavi koju je nedavno dao generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić.

„Nadmena izjava generalnog direktora večitog rivala pred 163. derbi će ove sedmice sigurno zauzeti svoje mesto na vratima svlačionice fudbalera Partizana. Kao neka vrsta odgovora na temu kvalitetnog rangiranja, prezentujemo obilje interesantnih činjenica iz novijeg istorijata srpskog derbija, ali i iz ranijih fudbalskih šampionata“, navodi se u saopštenju.

Potom se i citira njegova izjava:

„Zvezda je džinovski korak ispred Partizana. Što bi se mi bavili njima? Uzeli smo tri titule zaredom, 100 bodova ispred njih, oni se bore u rangu sa Radničkim, Vojvodinom i ostalima“.

U saopštenju se navodi da je te reči izgovorio Terzić, „bivši rukovodilac kluba koji se zove OFK Beograd i koji već godinama tavori – danas nažalost tek u trećem rangu takmičenja“.

„Reč je o klubu koji je osnovan posle drugog svetskog rata (predstavljanje tog kluba kao naslednika predratnog BSK-a je čist istorijski falsifikat!) čija tužna sudbina boli sve one koji znaju kakve je sve igrače taj klub u prošlosti podario jugoslovenskom klupskom, ali i reprezentativnom fudbalu“, navedeno je.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Partizan je priču o nadolazećem derbiju započeo vraćajući se na 144. derbi, kada su crno-beli praktično obezbedili titulu šampiona i izjednačili se sa Zvezdom po broju trofeja prvaka, sa po 25 naslova.

„Već u narednoj sezoni 2013/14 smo videli šta znači kada Partizan zapreti da prestigne komšijski klub po broju osvojenih titula. To je sezona sa prolećnim 146. derbijem, odigranom 26.04.2014. na našem stadionu, u kojem Crvenoj zvezdi ni dva dosuđena penala nisu bila dovoljna da izbegne poraz“, navodi se.

U saopštenju se podseća i na ostala izdanja večitog derbija, kao i na momenat kada su se Partizan i Zvezda izjednačili na po 27. titula.

„Odmah nakon ovih 27:27, odnosno već trećeg po redu izjednačavanja skora (u samo četiri godine) u osvojenim titulama od strane „drskog li Partizana“, već u leto 2017. smo bili svedoci početka sramne kampanje o priznavanju nekakve „šampionske titule 1946.“ Crvenoj zvezdi – za igranje turnira sa jednocifrenim brojem utakmica i to samo u središnjem regionu tadašnje Narodne Republike Srbije, bez pokrajina Vojvodine i Kosova, pri čemu u to doba uveliko imamo novu, zvaničnu i međunarodno priznatu državu koja se zvala Federativna Narodna Republika Jugoslavija!?! Šta je sledeće? Da je Crvena zvezda naslednik predratne SK Jugoslavije, pa su i te titule njene? Zvezdan Terzić ionako ima dara za istorijske falsifikate, pa on je i titule predratnog BSK-a, bez trunke sramote, predstavio kao titule OFK Beograda dok je bio na njegovom čelu… Istovremeno, od tog leta 2017. godine Crvena zvezda kreće, poput nekakvog „srpskog Dinama iz Berlina“, da pravi tih „100 bodova prednosti“ koje gospodin Terzić ponosno pominje u svojoj izjavi. U periodu leto 2017 – septembar 2020, odigrano je ukupno 114 prvenstvenih kola u „srpskom linglongu“ (sezone 2017/18, 2018/19, 2019/20 i prvih deset kola u sezoni 2020/21), a naš večiti rival je u njima zabeležio, sad dobro pazite, „okruglo“ 100 pobeda, što procentualno čini čak 87,7%!“, navodi se u saopštenju.

Kompletno saopštenje pročitajte na zvaničnom sajtu FK Partizan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar