Petar Škuletić, Foto: Starsport

Dok srpski fudbal doživljava nagoveštaj oporavka nakon rezultata reprezentacije Srbije, Crvene zvezde i Partizana, svedoci smo povratka imena koja su posle karijera u inostranstvu odlučila da se vrate u Srbiju.

Ovakav korak može predstavljati dodatno ohrabrenje i pozitivan signal u budućnosti, a stvar bitnijim čini i činjenica što takve priče nisu rezervisane samo za dva najveća kluba.

Možda i najveća bomba zimskog prelaznog roka jeste dolazak Petra Škuletića u TSC. Klub iz Bačke Topole je po mnogo čemu pozitivan primer kako treba raditi u Srbiji, a potpis „Škuntelara“ je samo jedan u nizu.

Nakon sezone karijere u Partizanu, Škuletić je ostavio trag igrajući u nekoliko ozbiljnih liga i u inostranstvu. Dve dobre sezone u Lokomotivi iz Moskve, pa godinu dana u Genčlerbriligiju, pa tri sezone u Monpeljeu. Pre povratka u Srbiju, Škuletić je igrao i za Sivas i Sabah, a njegov dolazak u TSC biće veliki faktor u borbi ekipe za izlazak na evroscenu.

Posebna priča je Andrija Kaluđerović. Igrač koji je promenio 24 kluba i obišao ceo svet igrajući fudbal, po drugi put se vratio u Proleter iz Novog Sada.

Kaluđerović je rođeni svetski putnik i najveći srpski fudbalski globtroter. Od Beograda i matičnog OFK Beograda pre 18 godina, preko Španije, Kine, Australije, Novog Zelanda, Tajlanda do Novog Sada.

Čudesna karijera iskusnog, 34-godišnjeg napadača dobila je novu epizodu. Kaluđerović je igrao u 24 različita kluba i 15 država, zaobišao je samo Južnu Ameriku i Afriku.

Letos je napustio Novi Sad, ali se posle šestomesečnog izleta u Uzbekistan brže-bolje vratio na sever Srbije. Koliko je Proleter zapravo ambiciozan pokazuje dolazak dva velika imena srpskog fudbala u klub.

Zdravko Kuzmanović i Andrija Kaluđerovic; Foto: Proleter Instagram

Bivši fudbalski reprezentativac Srbije, Zdravko Kuzmanović, stigao je u redove Proletera u kome će obavljati funkciju sportkog direktora.

Kuzmanović je igračku karijeru završio 2020. godine, a krajem 2021. upustio se u novu avanturu, kao rukovodilac sportskih pitanja u novosadskom timu.

Nekadašnji vezista je u karijeri igrao za Bazel, Fjorentinu, Štutgart, Inter, Udineze i Malagu, a u nacionalnom timu Srbije upisao je 50 nastupa. Za „orlove“ je zaigrao i na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine.

Posle novog sportskog direktora Zdravka Kuzmanovića, stigao je i novi član stručnog štaba i to Gojko Kačar, nekadašnji reprezentativac Srbije i internacionalac u Nemačkoj, Japanu i na Kipru.

Dva povratnika u Srbiju će zaigrati u ekipi Metalca iz Gornjeg Milanovca.

Prvi je Dušan Marković, golman koji stiže iz moldavskog Šerifa gde je imao epizodnu ulogu.

Ima 24 godine, u Srbiji je branio za Rad, a bio je i član mlade reprezentacije Srbije.

Foto: EPA/JOHN COWPLAND

Drugo pojačanje je dobro poznato ime – Staniša Mandić.

Ovaj napadač stiže iz Mure, a igrao je do sada u Čukaričkom, Sogndalu i Zrinjskom, pokušaće u Metalcu da oživi svoju karijeru koja je u padu.

Podsetimo, Mandić je jedan od junaka našeg nacionalnog tima koji je osvojio zlato na Mundijalitu na Novom Zelandu, postigao je i gol u finalu protiv Brazila.

Ovo je samo nastavak trenda koji viđamo prethodnih godina.

Partizan je jesenas u svoje redove vratio Nemanju Miletića, a u Humsku su se prethodnih godina vraćali brojni igraći kao što su Jojić, Smiljanić, Obradović, Pantić, Lazar Marković dok se u Srbiju preko Partizana vratio i zlatni „orlić“ Saša Zdjelar. Crno-beli su vratili i jednog stranca, a Rikardo Gomeš igrama pokazuje da je pun pogodak.

Nemanja Miletić: FK Partizan

Zvezda je sigruno najveću stvar uradila kada je vratila Aleksandra Kataija, dok je povratkom u Srbiju oživela karijeru Mirka Ivanića. Manje uspešan je bio povratak Nenada Krstičića, dok je solidan bio Milan Gajič posle epizode u inostranstvu. Na isti način vratio se i Gelor Kanga na mesto uspeha, a vraćao se i Miloš Degenek, koji je opet otišao.

U Čukaričkom je svoj puni potencijal doživeo Đorđe Jovanović koji se u Srbiju vratio posle potucanja po inostranstvu.

Mnogi nisu uspeli da svoj puni ptencijal iskažu u insotransvu, dok su pojedini odlučili da u zrelim godinama pomognu svojim iskustvom.

Uostalom, reprezentacija je procvat doživela kada je na mesto selektora vratila legendarnog Dragana Stojkoviča Piksija, dok je Crvena zvezda preporod doživela povratkom Vladana Milojevića i potom Dejana Stankovića.

Glavni pokretač uspeha Partizana ove sezone jeste Aleksandar Stanojević koji se u crno-bele vratio posle mnogo godina.

BONUS VIDEO Nemanja Jović o odlasku na Svetsko prvenstvo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar