Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Od sledeće sezone će šampion Srbije igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će plasirani od drugog do četvrtog meta u Superligi (uz osvajača Kupa) nastupati u trećem po rangu evropskom takmičenju - Ligi konferencija. Srpski klubovi neće ići u Ligi Evrope, osim ukoliko ona ne dođe kao utešna nagrada.

Takmičenje u Ligi konferencija će trajati najmanje do 2024. godine, a igraće se tri kola kvalifikacija za ulazak u grupe. Biće osam grupa sa po četiri ekipe, a nijedan klub neće direktno izboriti mesto u grupnoj fazi.

KOMPLIKOVAN SISTEM KVALIFIKACIJA

PROČITAJTE JOŠ

Šampion Srbije će u slučaju ispadanja iz kvalifikacija za Ligu šampiona, takmičenje nastaviti u kvalifikacijama za Ligu Evrope (smanjuje se broj timova sa 48 na 32).

Jedini izuzetak je ispadanje u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona jer će 17 poraženih timova ove runde takmičenje nastaviti u Ligi konferencija (uz tri poražena tima iz pretkvalifikacija). I dalje na snazi ostaje pravilo da se eliminisani u 3. kolu kvalifikacija za LŠ sele u plej-of za Ligu Evrope, kao i da poraženi u plej-ofu za Ligu šampiona idu u grupnu fazu LE.

Ujedno, u teoriji klub bi mogao da počne u kvalifikacijama za evropsku elitu, zatim ispadne iz tih kvalifikacija, pa iz onih koje vode u Ligi Evrope i na kraju ima treću šansu za plasman u Ligu konferencija.

Osvajač Kupa Srbije će takmičenje započeti iz prve runde kvalifikacija za Ligu konferencija, baš kao i timovi koji zauzimaju mesto od drugog do četvrtog u domaćem prvenstvu.

Partizan Vojvodina
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Prvo kolo kvalifikacija za Ligu konferencija igra se 8. i 15. jula, drugo 22. i 29. jula, treće je na programu 5. i 12. avgusta, dok je plej-of zakazan za 19. i 26. avgust. Grupna faza se igra od 16. septembra do 9. decembra, dok nokaut sistem počinje 17. februara 2022. godine.

Finale prve sezone Lige konferencije biće u Tirani.

Osvajač Lige konferencija će naredne sezone igrati u Ligi Evrope, dok će osvajač Lige Evrope izboriti plasman u Ligu šampiona, što je i do sada bio slučaj.

Mesto u grupi u trećem po jačini evropskom takmičenju izboriće deset poraženih ekipa u plej-ofu za Ligu Evrope, dok će svi ostali morati da prođu tri runde kvalifikacija (dele se na put šampiona i ligaški kup).

NACIONALNI KOEFICIJENT

Srbija bi mogla da dođe i do dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona ukoliko izbori mesto među 15 država sa najboljim nacionalnim koeficijentom. U ovom momentu je Srbija na 16. mestu, a u zavisnosti od rezultata čeških, hrvatskih i grčkih klubova bi mogla da padne do 19. ili 20. mesta na rang listi.

Zvezdini rezultati su u Ligi Evrope doveli Srbiju na 16. mesto UEFA rang liste nacionalnih koeficijenata. Tim Dejana Stankovića je posle uspešnih kvalifikacija došao do tri pobede u grupi, uz dva remija i jedan poraz od Hofenhajma.

Onda su vezana dva remija protiv Milana, pa Srbija sada ima 5.500 bodova za ovu godinu.

Poređenja radi, prethodne sezone je Srbija imala 6.000 bodova, što je bio slučaj i još godinu dana ranije, a najuspešnija je bila sezona 2017/18 kada je naša zemlja imala 6.375 poena, zahvaljujući doprinosu Zvezde i Partizana.

Treba naglasiti da će Srbija kada joj se izbrišu rezultati od pre četiri godine, skočiti na 13. mesto prema aktuelnoj projekciji.

Dakle, naredne sezone biće sve na našim klubovima i ukoliko ponove bar približan učinak, kroz dve godine moći ćemo da dobijemo dve ekipe u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Zvezda bi u slučaju osvajanja domaćeg prvenstva takmičenje započela iz druge runde kvalifikacija za LŠ, osim u slučaju da osvajač Lige šampiona ne izbori mesto u eliti kroz mečeve u domaćem prvenstvu. Zvezda će biti nosilac u prva dva kola, a možda i u trećem u slučaju da Rendžers ispadne u sledećoj rundi Lige Evrope ili da Kopenhagen ne osvoji titulu u domaćem prvenstvu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar