Foto: Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde održali su srpski fudbal na UEFA rang listi dobrim rezultatima, a uz dva remija sa Milanom, ostvaren je novi učinak, iako je klub eliminisan.

PROČITAJTE JOŠ

Zvezdini rezultati su u Ligi Evrope doveli Srbiju na 16. mesto UEFA rang liste nacionalnih koeficijenata. Tim Dejana Stankovića je posle uspešnih kvalifikacija došao do tri pobede u grupi, uz dva remija i jedan poraz od Hofenhajma.

Onda su vezana dva remija protiv Milana, pa Srbija sada ima 5.500 bodova za ovu godinu.

Poređenja radi, prethodne sezone je Srbija imala 6.000 bodova, što je bio slučaj i još godinu dana ranije, a najuspešnija je bila sezona 2017/18 kada je naša zemlja imala 6.375 poena, zahvaljujući doprinosu Zvezde i Partizana.

Pozitivna stvar je što se briše loš učinak od pre četiri sezone, kada su naši timovi prikupili skromnih 2.875 bodova.

Ostaje samo nepoznanica na kom ćemo mestu završiti sezonu, jer sve zavisi od drugih rezultata i timova koji nastavljaju takmičenje. Ovog četvrtka, rezultati drugih mečeva u Ligi Evrope nisu bili pozitivni za Srbiju.

Najgore što može da se desi jeste da Srbija završi čak na 19. ili 20. mestu, što će značiti da će Zvezda iz iste runde kvalifikacija kao i ove godine startovati u Evropi, prve.

Sve zavisi od toga šta urade Jang Bojs, Dinamo iz Zagreba, Slavija iz Praga i Olimpijakos, jer su to timovi koji drže koeficijent Švajcarske, Hrvatske, Češke i Grčke.

Oni su tik ispod Srbije na ovoj listi, morali bi da ostvare povoljne rezultate u oba naredna meča i da se plasiraju dalje kako bi nas pretekli, jer se za plasman u četvrtfinale dobija još jedan dodatni bod.

Treba naglasiti da će Srbija kada joj se izbrišu rezultati od pre četiri godine, skočiti na 13. mesto prema aktuelnoj projekciji.

Dakle, naredne sezone biće sve na našim klubovima i ukoliko ponove bar približan učinak, kroz dve godine moći ćemo da dobijemo dve ekipe u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Uz to, jedan tim bi išao u Ligu Evrope, dok bi dva išla u Konferencijsku ligu, za razliku od trenutnog stanja gde samo prvoplasirani ide u elitno takmičenje, dok će se preostali nadmetati u novom UEFA takmičenju.

Zato će ljubitelji fudbala u Srbiji pomno pratiti žreb za osminu finala, kako bi se videla težina protivnika spomenute četiri ekipe. U konkurenciji su još Arsena, Mančester junajted, Totenhem, Milan, Roma, Ajaks, Molde, Rendžers, Granada, Viljareal, Dinamo Kijev i Šahtjor.

Nema povlašćenih i opcija izbegavanja duela dva tima iz iste zemlje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar