Foto: Starsport

Srbija se nije proslavila ove nedelje u Evropi, što se može ozbiljno odraziti na rangiranje na UEFA listi.

Samo je Partizan ove nedelje doneo bodove, iako je bio pred ponorom do 90. minuta.

Gol Šćekića doneo je produžetke i penale posle kojih su slomljeni Rusi iz Sočija, a taj pogodak Šćekića može biti zlata vredan u nastavku sezone kada je u pitanju borba za barem 15. mesto, koje može doneti dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona od sezone 2023-24, uz još jedno mesto u Ligi Evrope, pa bi Srbija dobila ukupno pet predstavnika na internacionalnoj sceni, sada ima četiri.

PROČITAJTE JOŠ

Ove nedelje, Crvena zvezda je podbacila ispadanjem od Šerifa, Vojvodina i Čukarički doživeli su debakl, iako su Brđani došli u Švedsku sa 3:1, izgubili su sa 5:1. Voša je doživela debakl od 6:1 na gostovanju LASK-u.

Srbija je u ovu sezonu ušla kao 12. sa koeficijentom 26.125, a naši klubovi su obezbedili do sada 2.250 bodova. Sada je sve na Zvezdi i Partizanu u borbi za Ligu Evrope i Ligu konferencija, koja je Zvezdi garantovana u slučaju poraza od Kluža. Ono što nije dobro po Srbiju, jeste situacija sa drugim timovima i ligama, jer šest zemalja iza nas je ostalo u Evropi sa više predstavnika.

Belgija koja je trenutno ispod nas, imaće čak pet učesnika u nastavku, Briž u Ligi šampiona, Antverp i Genk u Ligi Evrope, Gent i Anderleht u Ligi konferencija. Švajcarci, koji su takođe ispod, imaju Jang Bojs u Ligi šampiona i Bazel u Ligi konferencija, dok su Kiprani sa dva predstavnika u Ligi Evrope, Omonijom i Famagustom.

Češka, koja je aktuelno na 17. poziciji, ima četiri ekipe u nastavku takmičenja, Slaviju i Spartu u Ligi Evrope, Viktoriju i Jablonec u Ligi konferencija.

Turci, koji su 20. trenutno, imaju pet ekipa – Bešiktaš u Ligi šampiona, Galatasaraj i Fenerbahče u Ligi Evrope i Sivaspor i Trabzon u Ligi konferencija.

Šveđani, koji su sada tek 21. na listi, imaju Malme u Ligi šampiona, Elsborg i Hamarbi su u Ligi konferencija, a prate ih Danci sa Brondbijem u Ligi šampiona, odnosno Midtjilandom i Randersom u Ligi Evrope, Kopenhagenom u Ligi konferencija.

FK Partizan, FK Soči
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Zbog svih pratilaca, Zvezda i Partizan će morati dobro da „zapnu“ protiv Kluža i Santa Klare u borbi za nove bodove.

Zvezdi čak i Liga konferencija može biti bolja opcija samo rezultatski, zbog skupljanja bodova za naredne sezone protiv prihvatljivijih rivala, iako je Liga Evrope finansijski unosnija.

Ono što je dobro po srpske klubove je to što se ukrštaju Rijeka i PAOK u plej-ofu Lige konferencija, odnosno Sivaspor i Kopenhagen, pa će zemlje koje su nam konkurentne svakako ostati bez jednog predstavnika u Evropi.

Foto: STARSPORT photo Belgrade Serbia

Liga Evropa će ove godine imati težu konkurenciju zbog promena u formatu takmičenja, grupna faza više nema 48 ekipa, već 32 tima i Zvezdu čekaju timovi poput Sosijedada, Lestera, Lacija, Napolija, Leverkuzena, Ajntrahta, Liona, Marselja, Lokomotive i Spartaka iz Moskve, Sparte Prag, neće biti timova poput Libereca koji su donosili Srbiji bodove.

Na donjoj listi je trenutna situacija sa bodovima koji su doneti u aktuelnoj sezoni – zelenom bojom obeleženi su klubovi koji su sigurni učesnici Lige šampiona ili se bore za nju, narandžastim za Ligu Evrope, plavim za Ligu konferencija. Sve detalje možete pogledati na linku.

Foto: printskrin

BONUS VIDEO: „A sad adio“ i suze Dejana Savića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar