Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Naša zemlja mogla bi da ima rekordni broj selektora na klupama reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022, jer je Mladen Krstajić na pragu da preuzme selekciju Nigerije pred Mundijal.

Srbija će imati trojicu selektorskih predstavnika na Mundijalu? Nije nemoguće ako Mladen Krstajić preuzme Nigeriju.

Već dugo se u Nigeriji spekuliše o odlasku nemačkog selektora Gernota Rora, iz više razloga, iako je selekcija na dobrom putu da se plasira na Svetsko prvenstvo koje će se u novembru i decembru 2022. igratii u Kataru.

O svemu je počelo da se spekuliše 16. novembra posle kvalifikacionog meča „superorlova“ na svom terenu protiv Zelenortskih Ostrva.

PROČITAJTE JOŠ

Nigerijci su remizirali sa 1:1, prošli su grupu kao prvi u konkurenciji koju su činile još selekcije Liberije i Centralne Afrike, ali vlada nezadovoljstvo poslednjom partijom i platom Rora koji traži milion dolara godišnje.

„Fudbalski savez nije imao novac da plati Rora, već duže vreme preživljava od donacija i sponzorskih ugovora pojedinih korporacija. Tako je već duže vreme i ništa ne dolazi od same vlade Nigerije“, pišu afrički mediji, pa se pribeglo ekonomičnijem rešenju.

Mladen Krstajić bi tako mogao da dobije priliku da drugi put u karijeri vodi jednu selekciju na Mundijalu, posle iskustva sa Srbijom koju je vodio u grupnoj fazi 2018. godine. Prvo bi morao da prevaziđe poslednju rundu kvalifikacija, u koju su prošle još Alžir, Tunis, Kamerun, Mali, Egipat, Gana, Senegal, Maroko i DR Kongo. Igraće se pet dvomeča i pobednici idu na Mundijal, a nosioci će biti naknadno određeni na osnovu FIFA rang liste.

Mečevi se igraju 21. i 29. marta, a zanimljivo je da je moguće ukrštanje sa Ganom, koju trenutno vodi srpski stručnjak Milovan Rajevac. Nigerija je trenutno peta selekcija Afrike, Gana osma i postoji mogućnost da se izvuku kao par plej-ofa.

Foto: FSS

U slučaju da do toga ne dođe i da obe selekcije ponove partije iz grupne faze u plej-ofu, Srbija bi mogla da dođe do rekordna tri selektorska imena na Mundijalu, zahvaljujući uspehu Dragana Stojkovića Piksija sa „orlovima“.

Podsećanja radi, apsolutni rekorder je Bora Milutinović sa pet učešća na Mundijalima sa različitim selekcijama, zbog čega je između ostalog i zvanično promotivno lice Mundijala u Kataru. Legendarni Bora je vodio Meksiko 1986, Kostariku 1990, SAD 1994, Nigeriju 1998. i Kinu 2002. godine, a Milovan Rajevac je ostvario najveći podvig u istoriji Gane, koju je 2010. odveo do četvrtfinala Mundijala, i to čak pobedom protiv Srbije u grupnoj fazi sa 1:0.

Foto: EPA/DIEGO AZUBEL

Sada je Rajevac u sličnoj misiji, a pridružio bi mu se Krstajić koji ima ozbiljne zahteve od Nigerije, koja je u istoriji imala brojne sjajne generacije, ali nije nikada odmakla dalje, poput Senegala ili Gane. Nigerijci su 1994, 1998. i 2014. dolazili do osmine finala, na poslednjem Svetskom prvenstvu u Rusiji bili su učesnici grupne faze. Suočiće se sa očekivanjima 206.000.000 stanovnika Nigerije, koja bi 24. put u istoriji dobila stranca za selektora.

Uz spomenuti mandat Bore Milutinovića, pamti se i da je Tihomir Tiko Jelisavčić vodio Nigeriju od 1974. do 1978. godine, kao 14. selektor, i već 11. stranac. Bora, Jelisavčić i Krstajić pored porekla imaju još nešto zajedničko – u igračkoj karijeri nosili su dres Partizana.

BONUS VIDEO Dragan Stojković Piksi dobio mural na stadionu u Surdulici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare