Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Približava se 26. mart i dan kada bi fudbalska reprezentacija Srbije trebalo na megdan Norveškoj u plej-ofu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo. Selektor Ljubiša Tumbaković okupiće "orlove" tri dana ranije, a Nova.rs pokušala je da predvidi s kojih 11 će naš nacionalni tim u odlučujuću bitku.

Poznato je da je Srbija zemlja sa više od šest miliona selektora i da svako zna bolje posao od čoveka koji donosi odluke i na kraju zaslužuje pohvale ili osude u zavisnosti od rezultata. Nova.rs usudila se da „zaviri u glavu“ Ljubiši Tumbakoviću pred meč decenije.

I dok traje neizvesnost oko odigravanja same utakmice, koja 26. marta ne može da bude odigrana u Norveškoj zbog koronavirusa, da se koliko je to moguće bavimo i sportom. Očekuje se da „orlovi“ istrče u formaciji 4-2-3-1 protiv Skandinavaca.

I dok mnogi misle da bi mesto među stativama konačno trebalo da pripadne Predragu Rajkoviću, trenutno najbolje ocenjenom golmanu u Francuskoj, sa samo 11 primljenih golova u Ligi 1 za Rems, prednost će po svemu sudeći ponovo dobiti Marko Dmitrović iz Eibara. Jednostavno, selektor Tumbaković ima ogromno poverenje u njega, bez obzira na to što njegov tim ne blista u Primeri, gde zauzima tek 16. poziciju i na 27 mečeva primio je čak 41 gol.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

POVRATAK OTPISANOG KAPITENA?

Poslednja linija nosi sa sobom misteriju, a ona se zove Branislav Ivanović! U slučaju da nekadašnji kapiten nacionalnog tima bude vraćen u isti, nakon što nije odigrao ni sekund u kvalifikacijama za EVRO, jasno je da će imati zacementirano mesto kraj desne aut liniije, ili u srcu odbrane. U suprotnom, to bi trebalo ovako da izgleda…

PROČITAJTE JOŠ

Nikola Milenković iz Fjorentine, naći će se na desnom boku, gde će dobiti prednost u odnosu na Antonija Rukavinu koji je imao solidnu minutažu u kvalifikacijama. Stub odbrane trebalo bi da čini Uroš Spajić iz Krasnodara, a društvo će mu praviti Matija Nastasić. Oko levog beka stvari su kristalno jasne. Kapiten Aleksandar Kolarov, standaran je u Romi i spreman je da pokrije kompletnu levu stranu, pre Filipa Mladenovića iz Lehije i  Milana Rodića iz Crvene zvezde.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Na slatkim mukama biće selektor kada je sredina terena u pitanju. Nemanja Matić ponovo pleni sigurnošću u Mančester junajtedu, s kojim je produžio ugovor, te jasno da će biti Tumbakovićev čovek od poverenja na poziciji defanzivnog veznog, zadužen za razbijanje napada Norvežana.

 

GUŽVA NA SREDINI TERENA

 

Ipak, sledi nova dilema oko toga ko će biti uz njega. Luka Milivojević, Sergej Milinković-Savić, ili Nemanja Maksimović? Kapiten Kristala Palasa, kog nije bilo za vreme mandata Mladena Krstajića, vratio se dolaskom Tumbakovića, i velika je verovatnoća da će selektor njemu ukazati poverenje, pre nego prvoj zvezdi Lacija i Maksimoviću, koji pruža odlične partije u Hetafeu.

Iskustvo i igranje velikih mečeva definitivno je na strani Milivojevića, Sergej je svetska klasa, dok je budućnost rezervisana za „zlatnog orlića“ s Novog Zelanda, koji je dao gol Brazilcima u finalu Mundijalita.

Desno krilo i trilema! Mada, lako rešiva ako se uzmu u obzir činjenice. Darko Lazović, Nemanja Radonjić i Mijat Gaćinović konkurišu za ovu poziciju. Lazović igra fenomenalno u Veroni, gde se redovno nalazi u ulozi asistenta, dok je Radonjić eksplodirao u Marselju.

Ipak, operacija pubične kosti i oporavak, mogli bi da utiču na formu krilnog napadača Marselja, samim tim i na reprezentativni status. Gaćinović je „na ledu“ u Ajtranhtu iz Frankfurta zbog povreda i prehlada, pa bi po svemu sudeći, Lazović trebalo da bude prva opcija za probijanje po desnoj strani.

Foto: Srdjan Stevanovic

Oko preostala tri mesta nema baš nikakve nedoumice! Dušanu Tadiću, lideru ove generacije, biće poverena uloga organizovanja napada Srbije na stadionu „Uleval“. Od majstora iz Ajaksa očekuje se da „hrani loptama“ prvog golgetera Srbije Aleksandra Mitrovića, koji će sasvim sigurno dobiti prednost u odnosu na Luku Jovića, dok će po levom krilu dejstvovati Filip Kostić, koji igra u životnoj formi i na 39 mečeva za Ajntraht ove sezone u svim takmičenjima ima nestvaran učinak od 12 golova i 15 asistencija.

Ljajić prvi džoker Tumbakovića!

U slučaju da stvari u Oslu krenu po zlu za fudbalere Srbije, prvi će šansu s klupe čekati Adem Ljajić, koji je izuzetno bitan deo ovog tima. As Bešiktaša podjednako dobro može da odgovori na desnom i levom krilu, kao i na poziciji „desetke“, zbog odličnog pregleda igre i razornog udarca. Takođe, treba ostaviti prostora, da možda baš Ljajić startuje od prvog minuta i to na desnom krilu umesto Darka Lazovića ili Nemanje Radonjića.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram