Sergej Milinković Savić (levo) i Aleksandar Kolarov Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Fudbaleri Srbije trebalo bi da 26. novembra u Oslu odigraju prvu utakmicu plej-ofa Lige nacija i nastave borbu za Evropsko prvenstvo 2020. Selektor Ljubiša Tumbaković mogao bi u petak da objavi spisak igrača za ovaj meč, ali je pitanje kakav je status fudbalera koji dolaze iz Italije ili Engleske.

Koronavirus ne prestaje da pravi zbrku u svetu. Očekivano, opreznost zbog virusa koji se širi brzinom munje, prelili su se i na sportske manifestacije.

Fudbalski mečevi širom Evrope igraju se pred praznim tribinama, a ono što verovatno najviše zanima sve ljubitelje najvažnije sporedne stvari, da li će biti odigrana utakmica polufinala plej-ofa Lige nacija, koja je zapravo baraž za odlazak na Evro.

PROČITAJTE JOŠ

Pitanje koje se nameće jeste i ko će se od igrača odazvati pozivu selektora Ljubiše Tumbakovića, nakon što je Vlada Srbije najavila mogućnost da Srbija zabrani dolaske sa severa Italije, delova Švajcarske, Južne Koreje, Kine i Irana.

Nova.rs potražila je odgovor da li će kapiten „orlova“ Aleksandar Kolarov, Sergej Milinković-Savić, Saša Lukić, Filip Đuričić, Nikola Maksimović, Nikola Milenković, Dušan Vlahović, koji igraju na „čizmi“, biti na raspolaganju za meč decenije ukoliko ih selektor Tumbaković uvrsti na spisak.

„Za sada nema zvaničnih informacija o zabrani dolazaka iz pomenutih zemalja, tako da bi svi fubaleri na koje selektor računa, trebalo da se pojave na okupljanju zakazanom 23. marta. Činjenica je da koronavirus sa sobom nosi neizvesnost i da se situacija menja gotovo iz sata u sat, ali je Fudbalski savez Srbije na vezi sa klubovima i igračima, kao i sa UEFA, pod čijim okriljem je baraž Lige nacija. Ono što je jedino moguće, jeste da utakmica s Norveškom 26. marta bude odigrana bez prisustva publike, jer se broj zaraženih u toj zemlji nadmašio 100 osoba“, rekao nam je izvor blizak FSS.

Još jedan problem za „orlove“ stiže iz Engleske. Naime, na Ostrvu je uveliko na snazi pravilo da fudbaleri koji napuste zemlju iz bilo kog razloga i kasnije se vrate, moraju prvo u karantin 14 dana.

To znači da bi Nemanja Matić i Luka Milivojević, posle obaveza s nacionalnim timom, morali da prođu pomenutu proceduru, u slučaju da ih Mančester junajted, odnosno Kristal Palas, prethodno puste da se odazovu pozivu selektora Ljubiše Tumbakovića.

Jasniju sliku oko odigravanja najvažnijeg meča Srbije na putu ka Evropskom prvenstvu, zbog problema prouzrokovanim koronavirusom imaćemo tek narednih dana.