Lazar Samardžić (levo), Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN CONDITIONS - ATTENTION

Fudbalski savez Srbije imaće dosta posla u budućem periodu kada je u pitanju skautiranje talenata u "rasejanju".

PROČITAJTE JOŠ

Jedan primer momka koji je izabrao Srbiju viđen je u Vojvodini, gde je Vladan Novevski, igrač Novosađana, rešio da se oprosti od Severne Makedonije.

On će biti član mlade reprezentacije Srbije, bio je na radaru Nikole Lazetića, novog direktora mlađih kategorija FSS-a, koji je inače i bio sportski direktor Vojvodine.

Tako je Novevski „kaparisan“ za slučaj da se dobro razvije kao reprezentativni kalibar, ali sa njim nije postojalo mnogo problema da postigne dogovor.

Daleko teže i ozbiljnije biće u slučaju pojedinih momaka koji su rođeni u inostranstvu, ili su kasno primećeni.

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

LAZAR SAMARDŽIĆ

Radi se o 19-godišnjem momku koji je centralni vezista i plej za budućnost, a koji je igrao za U16, 17 i 19 selekcije Nemačke. Bio je plej i kapiten reprezentacije Nemačke u mlađim kategorijama, a razvoj mu je samo malo usporila jedna povreda.

Dugo je pauzirao, iz Herte je potom prešao u Red Bul Lajpcig, sa kojim je potpisao petogodišnji ugovor. Poznato je da je Lajpcig idealna sredina za razvoj mladih igrača, 2019. je Lazar bio na Gardijanovoj listi 60 najtalentovanijih igrača sveta.

„Na samo četiri utakmice u omladinskoj Bundesligi postigao je tri gola i spakovao dve asistencije za Hertu. U celoj grupi igrača ima najbolji viziju igre i kreativnost, ali verovatno nije najbrži. Adaptacija na fizičku igru će biti njegov najveći izazov u narednim godinama“, naveo je tada „Gardijan“.

Iako je odrastao u Nemačkoj, u kojoj mu je porodica veoma dugo, dolazio je često iz Berlina na reprezentativne selektivne utakmice u mlađim uzrastima, ali mu u FSS-u nije ukazano poverenje u meri koja je viđena u Nemačkoj.

Bio je u jednom periodu na radaru Bajerna zbog 11 golova i četiri asistencije na 11 mečeva U19 Bundeslige, tada je već došao do sponzorskog ugovora sa Najkijem.

STEFAN BAJČETIĆ

Sin Srđana Bajčetića, nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde, nedavno je ozbiljno zaludeo Ostrvo, a ima špansko državljanstvo.

Radi se o dečaku rođenom 22. oktobra 2004. godine, koji je iz Selte prešao u Liverpul, iako se još nekoliko klubova interesovalo.

Želeo ga je i Mančester junajted, u Liverpul je stigao za 250.000 evra, i to u „pet do 12“, zbog pravila oko Bregzita.

Naime, Liverpul je morao da požuri sa transferom Stefana Bajčetića pre nego što se od 1. januara promene pravila, jer je Ujedinjeno Kraljevstvo tada napustilo Evropsku uniju.

Redsi su uspeli i veruju da imaju ozbiljan zalog za budućnost, pratili su ga još 2019. godine u Španiji, a u pregovore su bili uključeni direktor akademije kluba Aleks Ingeltorp, asistent Nik Maršal i U23 trener, Beri Levtas. To je bilo dovoljno Srđanu i Stefanu da vide koliko ih žele.

Pitanje je da li će se i FSS tako angažovati.

GORAN BABIĆ

Radi se o dečaku rođenom 10. septembra 2003. godine, koji igra kao centralni vezista, može pokriti više pozicija, ali je već kao 14-godišnjak bio kapiten Sautemptona.

Još tada je igrao za stariju generaciju zbog talenta, a Englezi neće propustiti priliku da ga vrbuju i dalje, iako je on inicijalno izabrao Srbiju.

Otac mu je Srbin, majka Makedonka, rođen je u Engleskoj, a prošle godine se opredelio za srpski pasoš.

Kalajdžić odabrao Austriju

Saša Kalajdžić se našao na spisku selektora Austrije za predstojeće mečeve protiv Škotske, Danske i Farskih Ostrva. Tako su se izjalovile nade da bi napadač koji trese mreže u Nemačkoj mogao da zaigra za Srbiju. Saša Kalajdžić je u dosadašnja 24 ligaška meča postigao 13 pogodaka.

„Babić je pre tri godine bio na okupljanju, pa ga niko nije zvao i u startu je sada bilo malo nepoverenja. Otac mi je dalje rekao da mu u Policijskoj upravi u Novom Sadu godinu dana stoje papiri, da ne može da izvuče pasoš za sina. To smo ubrzali, sredili, jer imamo odličnu saradnju sa MUP-om. Vrbovao ga je već engleski FS, on će biti u selekciji 2003, nije debitovao samo zbog korone. A biće i na starijem spisku uskoro, ogroman potencijal, i u Sautemptonu igra za U23 ekipu“, rekao je krajem prošle godine Goran Grkinić, koji je bio zadužen za „lov“ na srpske talente širom Evrope.

Sličan problem imao je i Lazar Samardžić, jer je jednom prilikom iz Nemačke došao na utakmicu sa roditeljima i nije ni dobio šansu. Zbog toga je sada daleko od prilike da dođe lako do dogovora sa FSS-om, zbog čega će i u budućnosti morati da se ozbiljnije pripazi, naročito kada su u pitanju momci iz jačih saveza i zemalja poput Nemačke, Engleske ili Španije.

BRAĆA MOTIKA

Samo u Nemačkoj, postoji još jedan primer, braća Motika, Nemanja i Nikola su uzdanice Bajernovih mlađih kategorija.

Rođeni su u Berlinu sa korenima iz Sarajeva. Ipak, od malena su učeni da im Srbija bude u duši. Zato su u nekoliko navrata uglas poručili: „Mi smo 100 odsto Srbi“.

Nemanja je stariji, ima 17 godina i pokriva ofanzivno gotovo sve pozicije. Može da igra levo krilo, to mu najviše odgovara, ali mu nije strano ni da bude „desetka“, da kreira igru, a po potrebi može da bude i centarfor.

S obzirom na to da mu je levo krilo primarna pozicija, mnogi ga zbog odličnog šuta, driblinga i brzine porede s legendarnim Frenkom Riberijem, dok mu je omiljeni igrač Kristijano Ronaldo, a omiljeni srpski fudbaler – Dušan Tadić.

Nemanja, Bajernov biser već je pozivan za selekciju Nemačke za igrače uzrasta do 17 godina, ali je izričit da je dres „A“ tima rezervisan isključivo za Srbiju.

Njegov mlađi brat Nikola Motika, ima 16 godina i on je po vokaciji štoper, već je debitovao za nemački nacionalni tim za igrače uzrasta do 16 godina. Ipak, i on je kao i Nikola, poručio da njegovo srce kuca samo za Srbiju.

Ipak, u ovim situacijama se nikada ne zna, jer se odluke često lako promene u poslednjem trenutku.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar