Strahinja Pavlović protiv Portugala, Foto: EPA-EFE/Andrej Cukic

Reprezentacija Srbije se sprema za utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u fudbalu protiv Luksemburga i Azerbejdžana, a u njima nema pravo na kiks.

Dve pobede i maksimalnih šest bodova su imperativ kako bi se održala nada za direktan plasman u borbi sa reprezentacijom Portugala. Nesrećni kiks u Dablinu protiv Irske, stavio je izabranike Dragana Stojkovića Piksija u nezavidnu situaciju u kojoj jure dva boda zaostatka za Kristijanom Ronaldom i drugovima, a u poslednjem meču će dve ekipe odmeriti snage pred vatrenom portugalskom publikom.

PROČITAJTE JOŠ

Da bi se došlo do toga da taj meč odlučuje, potrebne su pobede protiv Luksemburga i Azerbejdžana, kako bi meč sa Portugalcima zadržao značaj. Druga opcija je i da Portugal pre toga negde kiksne i spreči da naša eventualna greška ima teže posledice.

Međutim, kako sada stvari stoje, poslednje kolo će rešavati pitanje pobednika grupe i biće to jedan od najvažnijih duela Srbije u poslednje vreme. Pobeda bi nas lansirala direktno u Katar, dok bi nas poraz odveo u baraž koji će biti najteži u dosadašnjoj istoriji kvalifikacija.

Prema novom sistemu kvalifikacija, 10 drugoplasiranih timova i dva tima iz Lige nacija koji nisu kroz kvalifikacije izborili svoje mesto, biće podeljeno u tri grupe od po četiri tima koji će se boriti za poslednja tri mesta u Kataru koje daje Evropa.

U svakoj od te tri grupe četiri tima će biti žrebana po principu polufinalnih parova, gde će pobednici igrati u finalu za jedno mesto na Svetskom prvenstvu. Igraće se po jedan meč, a domaćin će se odlučivati žrebom.

To znači da će izvlačenje kuglica imati ogrromnu ulogu u šansama da se prođe kroz baraž, jer nije svejedno protiv koga će se igrati i na čijem terenu.

Prema trenutnom stanju stvari, konkurencija će biti prilično žestoka.

Šejmus Koleman i Aleksadndar Mitrović, Fudbalska reprezentacija Srbije, Irske
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Pozicije koje vode u baraž pored Srbije drže i sledeći timovi – Švedska, Švajcarska, Ukrajina, Češka, Škotska, Norveška, Rusija, Albanija i Jermenija.

Među potencijalnim rivalima nema elitnih reprezentacija, iako bi do kraja kvalifikacija vrlo lako u baraž mogli da skliznu Holanđani, pa i Španci i Italijani.

Međutim, ekipe poput Švajcarske, Švedske, Ukrajine, Rusije su ozbiljni rivali koji imaju i kontinuitet igranja velikih takmičenja i dobre nastupe na nedavno završenom Evropskom prvenstvu.

Mečevi sa ekipama poput Albanije nose posebnu tenziju i dodatnu opasnost. Svi se sećamo duela sa njima koji su nas debelo koštali i izbacili nas iz trke za plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine. Sličan scenario je moguć i u slučaju da u baražu umesto Češke završi Hrvatska.

Specifična situacija sa pandemijom koronavirusa koja diktira uslove za gledanje utakmica, utiče i na atomsferu na stadionu, a nije isto igrati pred domaćim navijačima ili meč na sve ili ništa igrati na primer u Češkoj. A moguće je da oba meča baraža jedan tim odigra na gostujućem terenu.

Zbog toga četa Dragana Stojkovića Piksija mora da održi živom nadu da preko Portugala može da stigne u Katar, iako je u pitanju veliki rival, jer bi u slučaja neuspeha previše zavisilo od sreće i volje žreba.

Gledajte Srbiju uz SBB i EON pakete

Utakmice Srbije u kvalifikacijam za Svetsko prvenstvo 2022. godine mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta. (Promo)

BONUS VIDEO Gol Filipa Kostića protiv Bajerna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare