Srbija vs Burgarska Foto:STARSPORT

Fudbalska reprezentacija će protivnike na kontinentalnom šampionatu dobiti 2. decembra u Hamburgu, a definitivno je da ne mogu da budu u istoj grupi sa Italijom.

Srbija se plasirala na Evropsko prvenstvo posle 24 godine, ali taj remi protiv Bugarske (2:2), koji nam je doneo istoriju, značio je da će „orlovi“ biti u poslednjem, četvrtom, šeširu na žrebu za Evro.

To u praksi znači da će izabranici Dragana Stojkovića Piksija imati teže rivale, ali u četvrtom šeširu mogu da završe i neke jače selekcije poput Italije i Švajcarske.

PROČITAJTE JOŠ

Italija je pre poslednjih mečeva kvalifikacija u četvrtom šeširu i ne može da igra protiv Srbije. Ipak, ukoliko Hrvatska izgubi od Jermenije, ili odigra nerešeno, a Vels dobije Tursku, „azuri“ će otići u treću grupu i poslaće Hrvate u baraž i samim tim četvrti šešir.

Srbija vs Burgarska Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Švajcarska gostuje Rumuniji u direktnoj borbi za drugi šešir. Remi i pobeda Rumuna vodi naše komšije tamo, a Švajcarci u tom slučaju ne bi mogli da igraju sa „orlovima“.

Prvi šešir je već odlučen, a u njemu se nalaze: Nemačka, Portugalija, Francuska, Španija, Engleska i Belgija. U drugom su Mađarska, Danska, Albanija i Austrija, te se očekuju još Turska i Rumunija ili Švajcarska.

Treći šešir čine Škotska, Holandija, Češka, Slovenija i Slovačka, a očekivano je da će se Hrvati naći kao poslednji tu. Srbija i Italija bi tako završile u četvrtom, kao i Rumunija ili Švajcarska, uz tri reprezentacije iz baraža.

Srbija vs Burgarska Foto:STARSPORT

U teoriji najteža grupa za Srbiju izgledala bi ovako: Francuska (ili bilo ko od favorita iz prvog šešira), Danska, Holandija, Srbija, dok bi najlakša glasila: Belgija, Rumunija, Slovačka, Srbija.

Rivale za Evro 2024. godine u Nemačkoj će saznati na žrebu u Hamburgu, koji će biti održan 2. decembra.

Evropsko prvenstvo se igra naredne godine od 14. juna do 14. jula, ugostiće ga deset nemačkih gradova: Berlin, Hamburg, Lajpcig, Gelzenkirhen, Dortmund, Dizeldorf, Keln, Frankfurt, Štutgart i Minhen.

„Što se mene tiče, ne moram da budem trener sutra, odveo sam Srbiju na Evro. Sada, da li prvi, drugi, treći šešir, nije bitno. Imamo vremena da razmislimo oko postavke, sistema. U martu imamo prijateljske koje ćemo iskoristiti da korigujemo, ali o tom potom”, rekao je Piksi.

Srbija vs Burgarska Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Naša selekcija je primila gol na šest od osam poslednjih utakmica, a računajući i prijateljske mečeve Srbija je primila gol na osam vezanih mečeva. Nešto očigledno ne štima u sistemu selektora Dragana Stojkovića Piksija, koji nas je posle Mundijala odveo i na Evropsko prvenstvo.

Ne mogu se poreći istorijski uspesi koje je postigao čuveni fudbaler i sada selektor, ali nakon ovih kvalifikacija oseća se strah da se ne ponovi mundijalski scenario iz Katara. Ipak, možda će sada sve biti drugačije. Pred Katar vladala je nikad veća euforija, dok će sada biti malo drugačije.

Srbija vs Burgarska Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Imaće Piksi sada vremena da pokuša da eksperimentiše i promeni postavku od tri pozadi, koju forsira od kada je došao na mesto selektora. Test koji je napravio protiv Mađarske sa promenom formacije je propao posle samo 45 minuta, jer više nije smelo da se rizikuje.

Ovako, Piksi će imati malo vremena i prilika do Evropskog prvenstva da nešto kombinuje… Kvalifikacije su završene i prvo sledeće okupljanje „orlovi“ imaće tek u martu. U terminu 21-26. mart igraće se baraž za Evro, pa će Srbija, kao i ostale reprezentacije koje su izvadile vizu za Nemačku, iskoristiti da odigraju po dve prijateljske utakmice.

BONUS VIDEO Stadion Dubočica u Leskovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar