Foto: Starsport

Selektor je otkrio mnogo.

Fudbalska reprezentacija Srbije teškom mukom obezbedila je plasman na Evropsko prvenstvo nakon remija sa Bugarskom (2:2) u Leskovcu.

Ostvaren je cilj, ali način na koji smo došli do njega ostavio je gorak ukus svima u naciji. Umesto velikog slavlja, osećanja su bila pomešana.

PROČITAJTE JOŠ

Očekivala se pobeda i samim tim lakša pozicija u boljem šeširu, ali se to nije desilo. Srbija je vodila 1:0 na poluvremenu posle gola štopera Miloša Veljkovića, ali je Bugarska do 69. minuta preko Kirila Despodova i Georgija Ruseva povela.

Totalni šok nastao je na tribinama stadiona „Dubočica“ i već viđenim scenariom „orlovi“ su pali. Dva kontranapada, dva brza igrača je sve što je dovoljno kako bi postigli gol protiv Srbije.

Srbija vs Burgarska Foto:STARSPORT

Naša selekcija je primila gol na šest od osam utakmica, a računajući i prijateljske mečeve Srbija je primila gol na osam vezanih mečeva. Nešto očigledno ne štima u sistemu selektora Dragana Stojkovića Piksija, koji nas je posle Mundijala odveo i na Evropsko prvenstvo.

Ne mogu se poreći istorijski uspesi koje je postigao čuveni fudbaler i sada selektor, ali nakon ovih kvalifikacija oseća se strah da se ne ponovi mundijalski scenario. Ipak, možda će sada sve biti drugačije.

Pred Katar vladala je nikad veća euforija, dok će sada biti malo drugačije.

Dragan Stojković Piksi Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Imaće Piksi sada ima vremena da pokuša da eksperimentiše i promeni postavku od tri pozadi koju forsira od kada je došao na mesto selektora. Test koji je napravio protiv Mađarske sa promenom formacije je propao posle samo 45 minuta, jer više nije smelo da se rizikuje.

Ovako, Piksi će imati malo vremena i prilika do Evropskog prvenstva da nešto kombinuje i isprobava. Kvalifikacije su završene i prvo sledeće okupljanje „orlovi“ imaće tek u martu. U terminu, 21-26. mart, igraće se baraž za Evro, pa će Srbija, kao i ostale reprezentacije koje su izvadile vizu za Nemačku, iskoristiti da odigraju po dve prijateljske utakmice.

Foto: Starsport/PEDJA MILOSAVLJEVIC

„Trudićemo se, bili smo u nekoj vrsti šoka posle Katara, istrpeli smo i jednu vrstu vređanja, meni je više zbog igrača, jer znam da se bore i da daju sve od sebe. Treba da se podigneš posle toga. Ono što se piše, jeste da Srbija ide na Evropsko prvenstvo. Bilo je mnogo nefudbalskih stvari, kazne, igranje pred praznim tribinama, a ima i onih koji ne vole naš uspeh, koji vređaju. Nema veze, meni je srce puno, ne moram od sutra da budem više trener. Ostvarili smo veliki uspeh i to je najvažnije. Rekao sam vam posle meča sa Crnom Gorom da rezervišete hotele u Nemačkoj. U martu ćemo da iskoristimo utakmice da neke stvari popravimo. Na kraju raduj se Srbijo, pred nama je veliko takmičenje“, rekao je Piksi.

Činjenica je da smo zbog nespretnih grešaka primali golove i protiv Kameruna na Mundijalu, Bugarske u Leskovcu, te zaista promena formacije i filozofije tima u te dve prijateljske utakmice može dati jasan odgovor za budućnost Srbije.

BONUS VIDEO Gol Harija Kejna protiv Borusije Dortmund