Malo ko je zamišljao da će se okršaj sa Danskom završiti teškim porazom Srbije.

Fudbaleri Srbije poraženi su od Danske u drugom prijateljskom meču na ovom reprezentativnom okupljanju sa 3:0.

PROČITAJTE JOŠ:

Danci su bili bolji, odlučniji, čvršći i motivisaniji da pobede na svom „Parkenu“ pred krcatim tribinama stadiona u Kopenhagenu.

Malo ih je poslužila i sreća u pojedinim situacijama, pa su dali dva fantastična gola sa preko 20 metara, ali bi bilo nepošteno reći da nisu pokazali više.

Tim Dragana Stojkovića Piksija se najviše mučio u odbrani, odakle se nesigurnost prelivala i na ofanzivnu liniju, pa nekoliko šansi za Aleksandra Mitrovića, Nemanju Radonjića i ostale, nije završilo u mreži.

Prvo poluvreme proteklo je u boljoj igri danskog tima. Iako je Srbija u prvih desetak minuta probala da nametne svoj ritam, sve se brzo okrenulo.

Reklo bi se – u jednom potezu. Kostić i Gudelj su gađali preko gola u petom i šestom minutu, da bi u 15. usledio „hladan tuš“.

Miloš Veljković je uklizao Kasperu Dolbergu pred golom Srbije i činilo se, spasao gol našeg nacionalnog tima.

Nažalost, ta šansa nije bila dovoljna opomena, pošto je Danska posle kornera ostavila kazneni prostor Srbije napunjenim.

Foto: Tanjug / Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP

Van šesnaesterca bili su samo igrači u belim dresovima i kada je lopta stigla do jednog od njih, Joakima Melea, on je iz prve raspalio.

Udarac sa oko 25 metara iz sredine je loptu lansirao u donji levi ugao gola Rajkovića, usput je lopta malo zakačila i Nikolu Milenkovića, te je Danska od 15. minuta gubila sa 1:0.

Od tog trenutka je Danska preuzela inicijativu, a energija sa punih tribina stadiona Parken bila je zarazna.

Skav Olsen je pravio velike probleme na krilu, tu je generalno bilo muka za srpski tim u kom je odbrana najviše „škripala“.

Otud se u nadoknadi prvog poluvremena desila i stativa koju je šutem sa petnaestsak metara pogodio Norgard, dok je Piksijev tim propustio najbolju šansu u 22. minutu.

Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe DENMARK OUT

Mitrović je tada šutirao iz kaznenog prostora rivala, nažalost, pored stative, pa je na pauzi ostalo 1:0 za domaćina.

Drugo poluvreme počelo je dvema opasnim šansama na obe strane. Piksi je u pauzi promenio trojicu igrača, uveo je Luku Jovića, Nemanju Radonjića i Matiju Nastasića umesto Saše Lukića, Andrije Živkovića i Miloša Veljkovića.

Nije se isplatilo. Mitrović je promašio skoro pa zicer posle duge lopte Nastasića u 47. minutu, ali je već u 48. Skov Olsen posle izboksovane lopte Rajkovića promašio prazan gol.

Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe DENMARK OUT

Samo pet minuta kasnije, Jesper Lindstrom je dobio centaršut od Pjer Emila Hojbjerga posle izgubljene lopte Filipa Kostića i rutinski je završio akciju za 2:0.

Videlo se da je Srbija u tim trenucima pala posle jeftino primljenog pogotka. Danci nisu stali, a delirijum na Parkenu nastao je kada je Kristijan Eriksen sa dvadesetak metara između dvojice uspeo da šutira i pogodi malu mrežu za 3:0 u 57. minutu.

Nemanja Radonjić je jedini u timu Srbije pravio kakvu-takvu razliku, pa je u 65. minutu imao dve prilike za pogodak.

Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe DENMARK OUT

Prvo sa sedam, osam metara kada mu je lopta prešla preko noge, a onda i nekoliko desetina sekundi kasnije, kada je gađao sa petnaestak metara pored stative.

Dušan Tadić je na isteku 70 minuta igre malo zabrinuo saigrače jer je završio na zemlji posle jednog duela, ali je uspeo da se pridigne posle nekoliko minuta pauze, da bi na pragu 80. minuta ceo stadion aplaudirao Eriksenu dok je izlazio sa terena.

Do kraja nije bilo mnogo uzbuđenja ni na jednoj strani, pa je Danska nastavila sa sjajnim partijama na koje je navikla svoje navijače u proteklih godinu i po dana.

VIDEO: Gol Lindstroma posle velike greške Kostića

Danska – Srbija 3:0 (1:0)

(Mele 15, Lindstrom 53, Eriksen 57)

Stadion: Parken, Kopenhagen; Gledalaca: 38.065; Sudija: Feliks Cvajer

Danska: Šmajhel, Norgard, Andersen (od 66. Nelson), Vestergard, Kristensen, Eriksen (od 80. Biling), Hojberg (od 66. Jensen), Mele, Skov Olsen (od 80. Makso), Lindstrom (od 56. Brun Larsen), Dolberg (od 56. Kornelijus).

Srbija: Rajković, Milenković, Veljković (od 46. Nastasić), Pavlović (od 73. S. Mitrović), Lukić (od 46. Jović (od 79. Račić)), Gudelj, Živković (od 46. Radonjić), Kostić, Milinković Savić, Tadić, A Mitrović (od 62. Grujić).

Drugo poluvreme:

90′ KRAJ! Ubedljiva pobeda Danske

Srbija je poražena. Imala je nekoliko polušansi u poslednjih desetak minuta, ali je trud ostao jalov, pošto je Danska sačuvala prednost 3:0.

80′ Malo da se razmrdaju navijači na Parkenu

Prekid, dva udarca glavom igrača Srbije, lopta preko prečke gola Šmajhela. U međuvremenu je ceo stadion ovacijama ispratio Kristijana Eriksena koji je ustupio svoje mesto saigraču.

75′ Žestok sudar glavama

Skov Olsen i Kostić su se našli na zemlji, nešto teže je prošao igrač Danske, ali su se obojica pridigli.

70′ Tadić na zemlji, bolna grimasa na licu

Zadobio je udarac u duelu zbog čega mu se na licu našla bolna grimasa. Usledila je prva nešto duža pauza posle koje je srećom kapiten Ajaksa i Srbije uspeo da se pridigne.

Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe DENMARK OUT

65′ Radonjić u velikoj prilici!

Odbila mu se lopta na daljoj stativi posle centaršuta sa levog krila. Prešla mu je lopta preko noge pa je završila pored leve stative gola Danske. Radonjić je ubrzo još jednom povukao loptu sa sredine igrališta i opet je gađao pored stative.

63′ Danci su sada malo popustili gas

Vidi se da će igrati nešto više kontri jer nemaju potrebe da jure rezultat.

57′ GOL! Katastrofa Srbije, 3:0

Eriksen je primio loptu na dvadesetak metara, šutirao je neometan između dvojice igrača Srbije i pogodio sam ugao gola Rajkovića.

53′ GOL! Danska vodi 2:0

Kostića su pritisnuli na levoj strani igrači Danske, izgubio je loptu, usledio je munjevit centaršut Hojbjerga za Lindstroma koji je pas saigrača rutinski iz sredine pretvorio u pogodak.

Foto: Tanjug / Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP

48′ Koliko sreće za „orlove“!

Dve opasne šanse za dva minuta. Eriksen je poslao loptu Dolbergu, ispred njega je izboksovao loptu Rajković, Skov Olsen je ostao potpuno sam i promašio je prazan gol.

47′ Kakva šansa za Srbiju!

Duga lopta iz faze odbrane od Nastasića, Mitrović ju je prihvatio pred golom i gađao je pored stative.

46′ Trostruka izmena u timu Srbije

Nemanja Radonjić je ušao umesto Andrije Živkovića, Luka Jović umesto Saše Lukića i Matija Nastasić umesto Miloša Veljkovića.

Prvo poluvreme:

Foto: Tanjug / Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP

45′ Stativa! Sreća za Srbiju

Lako, isuviše lako dolaze Danci u prilike za šut. Jedan takav je pred poslednji zvižduk u prvom poluvremenu završio na stativi gola Rajkovića. Udarac je uputio Norgard.

39′ Momci, zašto komplikujemo?

Sergej i Pavlović su se sudarili posle ne znajući kome je upućena lopta od Mitrovića u šesnaestercu Danaca. Umesto potencijalno opasne prilike, lopte se domogao Kostić koji je centrirao, ali je sve završilo bespotrebnim potezom viška i greškom.

Foto: Tanjug / Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP

33′ Još šansi za Dansku

Lindstrom je probao da proigra Dolberga pred golom Srbije, „orlovi“ više nemaju inicijativu, a domaćin sve žešće pritiska i igra se fudbala u srpskom šesnaestercu.

28′ Loša odbrana Srbije, jedva smo se izvukli

Eriksen je prebacio loptu sa desne na levu stranu, Mele je primio pas i intervenisao je Milenković. Mele je opet došao do lopte, šutirao je malo traljavo, a Srbija je opet bila nesigurna u odbrani. Danska je propustila priliku za 2:0.

22′ Mitrović pored gola!

Mogla je Srbija da izjednači sedam minuta posle primljenog gola, Mitrović se našao pred golom, šutirao sa desetak metara i lopta je otišla pored stative. Imao je i pre toga jednu priliku kada nije najbolje zahvatio loptu.

15′ GOL! Danska vodi 1:0

Spektakularan gol Melea, odmah iz kornera mu se odbila lopta, iz prve je šutirao sa oko 25 metara i pogodio ugao gola Rajkovića.

15′ Velika šansa za Dolberga, Veljković spasao gol

Špic Danske je dobio loptu iza leđa odbrane Srbije ali je štoper Srbije uspeo da ukliza i spreči zicer šansu.

12′ Žestok duel, Mitar izvukao deblji kraj

Dobio je od svog čuvara lakat u predelu rebara i pao je na travu, ali nije iznudio faul u borbi za loptu.

VIDEO: Kako se pevala srpska himna na Parkenu

10′ Srbija malo bolja

Moglo je da bude opasno pred golom našeg tima u devetom minutu kada je loptu srpska odbrana uspela nekako da uštopuje u sredini posle centaršuta s desne strane. Osim toga, uglavnom se borba vodi između dva kaznena prostora.

5′ Šut Kostića!

Prvi konkretan napad Srbije, Kostić je fintom izbacio čuvara, pa je sa 17 metara šutirao malo preko gola Danske. „Orlovi“ dobijaju korner. U nastavku akcije je sa distance probao i Gudelj, opet preko gola.

1′ Počeo je meč na Parkenu!

Srbija u crvenim dresovima.

BONUS VIDEO: Slavlje na ulicama Skoplja posle baraž meča sa Italijom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare