FOTO: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI
FOTO: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Još jedan fudbalski vikend je za nama, a nekoliko srpskih reprezentativaca imalo je značajne uloge u svojim klubovima u ligaškim utakmicama.

Među istaknutim Srbima, prednjače Dušan Vlahović i Aleksandar Mitrović, koji su bili strelci za Fjorentinu, odnosno Fulam u duelima protiv Torina i Stouka. Pored njih istakao se i Predrag Rajković, ali potezima van terena.

PROČITAJTE JOŠ:

Na meču između Fjorentine i Torina čak pet Srba je bilo u protokolu. Vlahović je svojim golom u 70. minutu i definitivno odredio pobednika. Tako je klub iz Firence ostvario prvu ligašku pobedu ove sezone, nakon poraza u prvom kolu.

Pored njega na terenu se našao Nikola Milenković, kao stub odbrane Fjorentine, dok je sa suprotne strane u startnoj postavio bio Saša Lukić. Milenković je uspeo da zaradi žuti karton u prvom poluvremenu, dok je Lukić asistirao kod počasnog gola tima iz Torina.

Ostala dvojica Srba su se našla na klupi tima iz Firence i tamo su presedeli čitav meč. To su bili novajlija Matija Nastasić i mladi levi bek Aleksa Terzić.

Fabricio Romano je objavio da će Vlahović definitivno ostati u Fjorentini i ove sezone, a od njega se očekuje da nastavi da rešeta mreže rivala u ligi. Ako nastavi onako kako je počeo nesumnjivo je da će sledećeg leta na adresu kluba stizati visoke novčane ponude za napadača oko koga se otimaju timovi iz praktično svih najboljih liga na svetu (prednjačili su Totenhem i Atletiko Madrid).

Kada smo već u Italiji trebalo bi napomenuti da je uspešno veče imao i Ivan Ilić koji je postigao vodeći gol za Veronu protiv Intera. Nekadašnji omladinac Crvene zvezde počeo je odmah da opravdava 12 miliona evra, koliko ga je platila Verona. Zajedno sa njim na terenu u istom dresu našao se i Darko Lazović, koji je odigrao svih 90 minuta, ali bez zapaženog učinka.

Inter je na kraju pobedio na tom meču sa 3:1, čime je zadržao čelo tabele, a bivši srpski reprezentativac Aleksandar Kolarov čitav meč je presedeo na klupi.

Sergej Milinković-Savić i Filip Đuričić nisu imali učinke (Đuričić imao veliku šansu na početku utakmice), ali su obojica odigrali čitav meč za Lacio i Sasuolo. Lacio je slavio sa ubedljivih 6:1 protiv Specije, dok je Sasuolo remizirao sa Sampdorijom 0:0.

U engleskoj Premijer ligi, Nemanja Matić je sa klupe posmatrao pobedu Mančester junajteda od 1:0 nad Vulverhemptonom, dok je Luka Milivojević, usled očeve smrti, propustio još jedan meč za Kristal Palas.

Ipak svetla tačka za Srbiju u Engleskoj bio je Mitrović, koji je golom i asistencijom u pobedi Fulama nad Stoukom od 3:0 još jednom pokazao koliko mu prija igra u Čempionšipu i koliko znači svom timu. Tamna mrlja tog učinka može predstavljati činjenica da je srpski napadač promašio penal u nadoknadi drugog poluvremena.

FOTO: EPA-EFE/Glyn Kirk
FOTO: EPA-EFE/Glyn Kirk

U Francuskoj glavna atrakcija vikenda bio je debi Lionela Mesija u novom dresu. Mesi je u igru ušao dvadesetak minuta pred kraj utakmice zamenivši Nejmara, a golman Remsa Predrag Rajković je zamolio Argentinca da ga posle utakmice slika sa sinom. Slika je obišla svet, a srpski golman će ovo veče sigurno dugo pamtiti.

Njegov Rems izgubio je 2:0 od Parižana, a dvostruki strelac bio je Kilijan Mbape, kome sve je ovo potencijalno bila poslednja utakmica u dresu tima iz Pariza, s obzirom na sve glasnije priče o prelasku u Real iz Madrida.

Osim Rajkovića od Srba u Francuskoj nalaze se još i Strahinja Pavlović (Monako) kao i Petar Škuletić (Monpelje), ali ni jedan ni drugi nisu nastupili za vikend (Pavlović je bio čak i van protokola, razlog nije poznat).

Foto: Foto: Twitter/Printsscreen
Foto: Foto: Twitter/Printsscreen

U španskoj ligi Nemanja Maksimović i Stefan Mitrović odigrali su po 90 minuta u porazu Hetafea od Barselone 2:1, dok je isti učinak imao i Darko Brašanac u pobedi njegove Osasune nad Kadizom 3:2.

Golman Marko Dmitrović i Nemanja Gudelj posmatrali su Seviljin meč sa klupe, kao i Luka Jović Realovu minimalnu pobedu nad Betisom.

Da li će Jović promeniti sredinu pokazaće naredni sati, pošto je do kraja prelaznog roka ostalo manje od dva dana. U Realu je izvesno da će šansu ponovo dobijati za kašičicu, što za njegovu karijeru nikako nije dobro u ovom trenutku.

Jedini koji je sa klupe ušao, bio je Uroš Račić. On je u pobedi Valensije od 3:0 nad Alavesom odigrao poslednjih dvadesetak minuta.

U nemačkoj Bundesligi, Mijat Gaćinović je u porazu Hofenhajma od Borusije Dortmund odigrao 20 minuta, a Filip Kostić nije bio član ekipe Frankfurta u duelu protiv Arminije Bilefeld. Postoje glasine da je srpski reprezentativac odbio da trenira i da je njegov transfer blizu.

Za Kostića su se interesovali najviše klubovi iz Italije.

Tadićev Ajaks je deklasirao Vitese sa 5:0, ali srpski reprezentativac nije imao ni gol ni asistenciju. Ipak pokazao je šta zna sa loptom kroz svoje bravure i driblinge, pa svojom partijom nimalo nije razočarao.

Novo pojačanje Benfike, Nemanja Radonjić, pobedu svog tima protiv Tondele pratio je sa klupe, ali se očekuje da ubrzo dobije šansu.

Što se srpskih trenera tiče, Siniša Mihajlović odigrao je 0:0 sa Bolonjom protiv Atalante. Reding, koji sa klupe predvodi Veljko Paunović izgubio je od Hadersfilda sa 4:0, dok je Slaviša Jovanović sa Šefild junajtedom odigrao 0:0 sa Lutonom.

Reding ima samo tri boda nakon pet kola, dok je Šefild još gori sa dva boda.

Fudbaleri Srbije 1. septembra igraju prijateljski meč sa Katarom, dok će 4. septembra u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo dočekati Luksemburg na stadionu „Rajko Mitić“, a tri dana kasnije igraju protiv Republike Irske na gostovanju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar