Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Srpski fudbaler odavno ne igraju neku od glavnih uloga u vodećim evropskim klubovima, a iako je izvoz igrača nikada veći, rezultati ne prate trend odliva talenta.

PROČITAJTE JOŠ

U ovom trenutku je Srbija peta u Evropu po broju fudbalera koje „izvozi“ u inostranstvo i oni su jedan od najboljih proizvoda zemlje. Naime, u odnosu na broj stanovnika Srbija je peta u svetu, pa na svakih 15.743 stanovnika ima i jednog fudbalera u inostranstvu po podacima CIES (Međunarodni centar za sportske studije).

I dok ovo svedoči da imamo veliki broj fudbalera u inostranstvu uspeh samim odlaskom nije zagarantovan. U ovom trenutku su srpski fudbaleri osvojili titule u samo 12 liga širom Evrope, ne računajući domaću Superligu.

U ligama petice se samo jedan Srbin radovao tituli šampiona. Aleksandar Kolarov je prekinuo devetogodišnju dominaciju Juventusa u Italiji i osvojio prvu titulu šampiona Serije A „neroazura“ još od sezone 2010. Tada je Inter podigao „tripletu“, a u veznom redu je briljirao Dejan Stanković.

Vremešni, 35-godišnji Kolarov je u aktuelnoj sezoni odigrao tek 11 mečeva zbog problema sa povredama mišića, ali i koronavirusom. Počeo je sezonu kao startni defanzivac kod Antonija Kontea, ali je ubrzo gotovo potpuno ispao iz rotacije.

Zapravo je Kolarov u 2021. godini odigrao tek 17 minuta na dva susreta što dovoljno govori o ulozi koju ima u šampionskoj generaciji Intera, a uz to nije igrao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, pa su sve glasnije priče da bi mogao da se oprosti od dresa „orlova“.

Tradicionalno od dolaska u Ajaks Dušan Tadić briljira, pa je i ove godine po mnogim ocenama najbolji srpski fudbaler. I dalje aktuelni osvajač Zlatne lopte FSS za 2019. godinu (prošle godine nije dodeljena) stigao je do duple krune u Holandiji.

Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Srpski reprezentativac je još jednom bio najbolji igrač tima iz Amsterdama, a i ovu sezonu je odigrao kapitenski. Postigao je 22 gola uz 26 asistencija na 51 meču u svim takmičenjima za Ajaks i pokazao da od njegove ideje zavisi sve u igri kluba.

Jedan je od fizički najspremnijih igrača na Starom kontinentu, a za njegove oči se govori da „imaju oči“. Navijači ga obožavaju, a njegova slava je ponovo eksplodirala kada je postao zaštitno lice kampanje u kojoj je Ajaks odlučio da istopi pehar i zvedice pošalje navijačima.

I u Turskoj Srbija ima sjajnog asa, koji se savršeno prilagodio svim specifičnostima fudbala u ovoj zemlji. Adem Ljajić je nakon godina u Seriji A, odlučio da ode u Bešiktaš, a to je bio jedan od najboljih poteza u karijeri.

Bosforski velikan je uspeo da osvoji duplu krunu u Truskoj. Da sve bude utoliko luđe Bešiktaš je do titule stigao jer je postigao jedan gol više od Galatasaraja. Oba tima su imala po 84 boda, ali je Beškitaš imao gol razliku +45.

Ljajić je postigao dva pogotka i upisao četiri asistencije na 22 meča u Superligi Turske, pa bi odustvo samo jedne njegove bravure koštalo ekipu trofeja.

Impresivnu sezonu imao je Filip Mladenović koji je odveo Legiju do šampionske titule u Ekstraklasi. Na 29 mečeva u poljskom šampionatu postigao je sedam golova i asistirao u šest navrata (u sezoni ukupno osam golova i 10 asistencija). Koliki je značaj imao u šampionskom timu svedoči i to što je proglašen za najboljeg igrača šampionata.

Mladenović je od prošle godine igrač Legije u koju je stigao bez obeštećenja, a za samo godinu dana je postao miljenik navijača.

Trenutna vrednost ovog igrača je 2,5 miliona evra, ali se očekuje da ona poraste nakon priznanja. Pominjala se mogućnost da se vrati na stadion „Rajko Mitić“, ali su navodno to sprečili navijači jer je 2013. godine raskinuo ugovor na štetu kluba.

Srpski fudbaleri osvajači titula šampiona

Inter (Italija) Aleksandar Kolarov

Ajaks (Holandija) Dušan Tadić

Bešiktaš (Turska) Adem Ljajić

Legija Varšava (Poljska) Filip Mladenović

Jang Bojs (Švajcarska) Miralem Sulejmani

Olimpijakos (Grčka) Lazar Ranđelović

Slovan Bratislava (Slovačka) Aleksandar Čavrić

Omonija (Kipar) Marko Šćepović

Dinamo Tbilisi (Gruzija) Milan Radin, Zoran Marušić

Šerif (Moldavija) Dušan Marković

Hamrun Spartans (Malta) Predrag Đorđević

Borac Banjaluka (Bosna i Hercegovina) Bojan Pavlović, Nikola Lakić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar