Foto: Anna Meyer / TASS / Profimedia

Srpski fudbaleri širom Evrope imaju ogroman uticaj na igru svojih timova, ali u sezoni pogođenoj koronavirusom, malo njih može da se pohvali onim najbitnijim - trofejom. Titulom ili kupom.

Na prste dve ruke mogu se nabrojati uspesi naših asova, što apsolutno nije podatak za pohvalu. U Francuskoj Predrag Rajković s Remsom nije imao nikakve šanse protiv Pari Sen Žermena koji dominira Ligom 1.

U Nemačkoj Kostić, Gaćinović, Veljković, Nastasić i ekipa nisu mogli do trona pored strašnog Bajerna, koji se okitio „duplom krunom“. Na Ostrvu je Liverpul bio nemilosrdan, a Marko Grujić je sezonu proveo na pozajmici u redovima berlinske Herte.

Nova.rs odradila je rekapitulaciju sezone „liga petice“ i malo šire, a najveći pobednik, bez obzira na mršav lični učinak je Luka Jović koji je s Real Madridom osvojio titulu prvaka Španije.

LUKA JOVIĆ (Real – titula)

Činjenica je da je Jović dobijao šansu „na kašičicu“, kao i da mu je VAR „pojeo“ bar dva gola, pogađao je prečke i stative, na sve to u Primeri se u dva navrata upisao u strelce, upisavši i asistenciju na 16 mečeva i 391 minut proveden na terenu.

Ipak, u CV nekadašnjeg golgetera Ajntrahta iz Frankfurta, kog je kraljevski klub platio 60 miliona evra, stajaće titula s Realom, što je za svaku pohvalu.

BRANISLAV IVANOVIĆ (Zenit – titula)

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Na pravdi boga precrtani kapiten reprezentacije Srbije proživljava drugu mladost u Zenitu. Iz Čelsija je žetvu trofeja nastavio u Sankt Peterburgu gde već drugu godinu zaredom osvaja šampionsku titulu.

Ivanović se liderskim osobinama nametnuo da bude kapiten Zenita, upisao je čak 25 utakmica u Premijer ligi Rusije ove sezone i bez njega je odbrana praktično nezamisliva.

PROČITAJTE JOŠ

Tim je na dominantan način stigao do trofeja, drugoplasiranoj Lokomotivi iz Moskve, koju vodi srpski stručnjak Marko Nikolić, umakao je ogromnih 15 bodova kolo pre kraja.

Prekaljenom 36-godišnjem štoperu i desnom beku iz Sremske Mitrovice 30. jula ističe ugovor sa Zenitom, ali bi zbog svega prikazanog, kako na terenu, tako i van njega, mogao da produži saradnju s divom kojeg finansira prebogata kompanija „Gaspromnjeft“.

ANTONIO RUKAVINA (Astana – titula)

Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH EDITORIAL USE ONLY

Tadiću korona „pojela“ titulu

Holandija je među prvim zemljama, uz Francusku, donela odluku da nema nastavku prvenstva. Ajaks Dušana Tadića delio je prvo mesto na tabeli Eredivizije sa AZ Alkmarom ali uz bolju gol-razliku. Ipak, zbog pandemije koronavirusa čelnici lige doneli su odluku da prvenstvo bude okončano bez šampiona, pa je srpska desetka ostala bez titule.

Identičan slučaj kao i s Branislavom Ivanovićem – dve u nizu! Nekadašnji desni bek Partizana, Viljareala, Dortmunda prkosi godinama, i dalje neumorno šparta kraj desne aut linije, a našao je sredinu u kojoj osvaja trofeje.

Astana je u novembru 2019. godine stigla do šeste uzastopne titule prvaka Kazahstana, Rukavini (36) je to bila druga sezona sezona otkako je stigao i u obe je na kraju trke s rivalima izašao kao pobednik.

Reprezentativac Srbije je minule sezone odigrao 28 utakmica, nije se upisao u strelce, ali je zabeležio dve asistencije, na terenu je u prvenstvo proveo čak 2.520 minuta.

Igrao je sa Astanom i Ligu Evrope u grupi sa Partizanom, Mančester junajtedom i AZ Alkmarom, a vrhunac je svakako bila pobeda nad „crvenim đavolima“ u Nur-Sultanu rezultatom 2:1. Rukavina je odigrao svih 90 minuta.

NIKOLA MAKSIMOVIĆ (Napoli – Kup Italije)

Foto: Maurizio Borsari / AFLO / Profimedia

U Italiji je gotovo nemoguće popeti se na fudbalski tron i osvojiti Skudeto jer ga Juventus punih osam godina sebično čuva. Na dobrom putu je „stara dama“ da se domogne i devete u nizu, samo što to nije slučaj i sa Kupom Italije gde su stigli do finala.

Ponadao se gigant iz Torina da će srušiti Napoli u tom jednom meču. Posle miroljubivih 0:0 otišlo se u penal-lutriju iz koje je tim našeg Nikole Maksimovića izašao kao pobednik.

Upravo je srpski reprezentativac bio jedan od izvođača u penal-seriji (4:2). Pogodio je mrežu Juventusa, rastuživši Kristijana Ronalda i drugove koje je ostavio bez trofeja.

MILIĆ, SIMOVIĆ, FILIPOVIĆ, DUBAJIĆ (BATE – Kup)

Nemanja Milić; Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Srpska kolonija iz redova BATE Borisova podigla je pehar Kupa Belorusije. U finalu su 24. maja pobedili Brest rezultatom 1:0 i to golom Zahara Volkova u poslednjem minutu drugog produžetka.

Deo ekipe koja je stigla do četvrtog kupa u istoriji tima iz Borisova bila su čak četvorica naših fudbalera – Nemanja Milić, Slobodan Simović, Bojan Dubajić i Aleksandar Filipović.

Matić juri dva trofeja

Nemanja Matić, srpski as iz redova Mančester junajteda, mogao bi odličnu sezonu da kruniše sa čak dva trofeja. „Crveni đavoli“ stigli su do osmine finala Liga Evrope gde su u prvom meču uništili LASK u Lincu s 5:0, pa im ostaje u revanšu samo da odrade posao.

Naredna prepreka biće im Kopenhagen ili Bašakšehir, pa je jasno da Englezi imaju velike šanse da izbore plasman u narednu rundu, možda i da se domognu pehara koji su već podigli 2018. godine.

Drugo takmičenje u kojem Matić juri trofej jeste FA Kup, Junajted je tu stigao do polufinala i u nedelju (19. jul) očekuje ga odmeravanje snaga sa Čelsijem. Drugi polufinalni par čine Arsenal i Mančester siti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram